Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8213.09.20186

5557-2018 (02 02 00)

Talous- ja toimintasuunnitelma 2019 - 2022

Tiivistelmä: -

Liiklk § 82

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 10.9.2018:                  

Turun kaupungin taloustilanne

Kaupungin toimintakatteen kehitys on ollut viime vuosina maltillinen. Kertaluontoiset erät ovat jonkin verran parantaneet toimintakatetta, mutta jatkuvan toiminnan kehitys on kyetty pitämään kiitettävän alhaisena. Tämän tilanteen on jatkuttava myös tulevina vuosina, jotta kaupungin investointikykyä kyetään parantamaan.

Yleisen taloustilanteen kehityksen seurauksena inflaatio on pysynyt matalana. Vuonna 2017 inflaatio oli +0,7 %, mutta seuraavina vuosina inflaation ennakoidaan kiihtyvän reiluun prosenttiin. Korkotaso on myös pysytellyt hyvin matalana, eikä tilanteeseen ennusteta lähivuosina merkittävää muutosta. Edellä mainituilla tekijöillä on ollut positiivinen vaikutus kaupungin taloustilanteeseen.

Palvelujen kysynnän tuoman kustannusten kasvupaineen lisäksi valtionosuuksien kehitys haastaa kaupungin taloutta tulevina vuosina. Tästä syystä kaupungin taloudellinen kantokyky ei kestä toiminnan kasvattamista tai laadun parantamista. Normaaliin väestöperusteiseen kysynnän kasvuun vastaaminenkin edellyttää nykyisten toimintamallien uudelleenarviointia.

Palvelutuotannon tuottavuutta tulee lisätä parantamalla kustannustehokkuutta sekä löytämällä uusia kustannustehokkaita, mutta tarpeeseen vastaavia palvelutuotantotapoja. Taloussuunnitelmakaudella käynnissä olevien kehittämistoimenpiteiden edistäminen on ensisijaisen tärkeää, mutta samalla tulee etsiä ja arvioida vaihtoehtoisia toimintamalleja. Palvelujen laadun parantamiseen ei tällä hetkellä ole varaa.

Suunnitteluluvut toimielimittäin

Toimielinkohtaiset käyttötalouden suunnitteluluvut on johdettu koko kaupungin taloussuunnitelmasta ja niissä on huomioitu tiedossa olevat toiminnalliset muutokset. Kaupunginvaltuuston 11.6.2018 § 138 päättämät käyttötalouden suunnitteluluvut löytyvät liitteestä 1 ja investointien suunnitteluluvut löytyvät liitteestä 2.

Taloussuunnitelmaa ja toimintaan liittyviä tarpeita on käsitelty kevään aikana sekä kaupunginjohtajan kutsumissa neuvotteluissa toimialojen kanssa että kaupunginhallituksen puheenjohtajan kutsumissa neuvotteluissa lautakuntien puheenjohtajiston kanssa.

Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus on valmisteltu kaupunginvaltuuston päättämien suunnittelulukujen ja käytyjen neuvottelujen perusteella, jonka jälkeen on viimeistelty operatiiviset sopimukset. Operatiivisissa sopimuksissa tullaan jalkauttamaan strategiset tavoitteet käytännön tekemiseen ja konkreettisempiin tavoitteisiin.

Lauta- ja johtokuntien tulee hyväksyä operatiiviset sopimukset ja mahdolliset tarkennukset strategisiin sopimuksiin 21.9.2018 mennessä.

Liikuntalautakunnan taloussuunnitelma 2019 -2022

Kaupunginvaltuuston liikuntalautakunnalle hyväksymä käyttötalouden suunnitteluluku vuodelle 2019 on 20,803 milj.euroa. Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 § 254, että Hirvensalon laskettelusinteen maa-alueella sijaitsevat rakennukset siirretään Turun kaupungin liikuntapalveluiden vastuulle 1.1.2019 alkaen ja niihin osoitetaan sisäisesti määrärahat budjettikäsittelyn yhteydessä liikuntapalveluiden budjettiin.Päätös ei ole ollut tiedossa kaupunginvaltuuston suunnittelulukupäätöstä tehtäessä, joten esitys ylittää tältä osin annetun luvun. Liikuntalautakunnan talousarvioehdotus sisältää vapaa-aikatoimialan hallinnosta Liikkuva koulu-hankkeelle kohdistetun Turun kaupungin omavastuuosuuden. Lisäksi ehdotuksessa näkyy sisäisissä vuokrissa Impivaaran uimahallin vanha siivouskustannus. Siivous on kilpailutettu ja arvioidaan että siivouskustannukset alenevat hieman yli 100 000 euroa.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus

Liite 2Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2019

Oheismateriaali 1Valtuuston hyväksymät suunnitteluluvut vuosille 2019 - 2022

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakuntakunta päättää hyväksyä strategisen ja operatiivisen sopimuksen sekä talous- ja toimintasuunnitelmaehdotuksen 2019 - 2022 liitteissä ilmenevässä muodossa ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 82
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus
Liite 2:Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2019