Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Liikuntapalvelut

 

Operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen

Strategiasta johdetut tavoitteet

Strategisen sopimuksen tavoite

Linjauksen
tunnus/
alatavoite

Palvelualueen projekti,

hanke tai toimenpide

TP:ssä (K/E)

 

Mittari/

seurantaväli

Toteuma
2016

TAE 2017

(tavoitetaso)

Toteutuminen

1)1.1.-30.6.

2)1.1. – 31.12.

Terveiden elämäntapojen edistäminen.

 

 

 

2.1.1/Poikkihallinnollinen ja laaja-alainen kaupungin ja sen palvelujen suunnittelu toteutetaan kumppanuudessa eri toimijoiden kanssa huomioiden eri ikä- ja asiakasryhmien tarpeet.

Liikunnallinen ja yhteisöllinen elämä:

Liikunnan palveluohjauksen kehittäminen eri hankkeiden ja yhteistyökumppaneiden kautta aktivoinnin tarpeessa oleville työikäisille ja kotona asuville yksinäisille ikäihmisille.

 

 

 

K

Yhteistyön ja työnjaon kehittäminen Hyton ja mm. eri työllistämishank-keiden kanssa.

Nykytilanne analysoitu.

Uusien toimintatapojen luominen.

 

1a) Kehitetty Hyton kanssa hallituksen kärkihankkeen Voimaa vanhuuteen –osahanke, jonka tavoite on edistää kotona asuvien ikäihmisten hyvinvointia ja itsenäistä kotona asumista fyysisen aktiivisuuden avulla, erityisesti vähän liikkuvien, toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneiden ja heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevien ikäihmisten (75+) kohdalla.
1b) Työllistämishankkeissa oleville pidetään nyt säännöllisesti liikunnan palveluohjauksia, joissa mm. Kimmoke-rannekkeen mahdollisuuksia esitellään.

2a) Voimaa vanhuuteen- palveluja kartoitettu ja suunniteltu uutta toimintamallia päällekkäisyyksien poistamiseksi sekä puuttuvien palvelujen aikaansaamiseksi

2b) Pitkäaikaistyöttömien hankkeiden, kuntouttavan työtoiminnan sekä sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaille tarjottu liikuntakokeiluja ja tutustumisia liikuntapaikkoihin samalla markkinoiden Kimmoke-rannekkeen aktivointimahdollisuuksia.
(35 tilaisuutta, osallistujia 637)

Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä

 

 

2.3.1 /Tuetaan kaupunkilaisten omaan oivallukseen perustuvaa aktiivisuutta.

Tuotetaan toimialojen ja palvelualueiden yhteistyönä aktiiviseen elämäntapaan kannustavia palveluja.

Toteutetaan toimialat ja muut toimijat ylittäviä palvelupolkuja

Vapaa-aikatoimialan alue- ja kohderyhmätyöhön osallistumisella aktivoidaan vähän liikkuvia viemällä liikuntapalveluiden eri kohderyhmien tuotteiden toimintoja sosioekonomisesti haastaville alueille.

 

 

 

E

Aktiivinen osallistuminen yhteistyöhön. Uusien alueellisten toimintojen määrä.

 

Osana Liikkuva koulu –hanketta on luotu Turun Move -toimintamalli.

 

Toimintojen alueellinen jakautuminen arvioitu.

Uusien alueellisten ryhmien kautta saatu vähän liikkuvia aktivoitua.

1) Avattu mahdollisuus päästä työikäisten tuotteiden ryhmiin kertamaksuilla/Kimmoke-rannekkeella kohdennetuilla alueilla. Palveluita saatu kohdennettua vähävaraisille, näkyy lisääntyneenä käyttönä.

2) Palveluita entisestään lisätty haastavilla alueilla ja saatu tavoitettua oikeaa kohderyhmää peruspalvelujen pariin.

3) Move –toimintamalli on kehitetty Turkuun poikkihallinnollisena yhteistyönä tarkoittaen koulujen opettajien, kouluterveyshuollon ja liikuntapalveluiden yhteistyötä niiden lasten ja nuorten ohjaamiseksi liikuntapalveluiden pariin, joilla on Move –mittauksen mukaan heikko fyysisen toimintakyky .

Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien kuntalaisten määrä kasvaa

2.1.1/

Poikkihallinnollinen ja laaja-alainen kaupungin ja sen palvelujen suunnittelu toteutetaan kumppanuudessa eri toimijoiden kanssa.

Liikkuvat lapset ja nuoret sekä liikunnallinen ja yhteisöllinen elämä: Luodaan hallituksen kärkihankkeen: ”Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset oppimisympäristöt peruskouluihin” avulla koulupäivän aikaista kokonaisaktiivisuutta, iltapäivien matalan kynnyksen harrastetoimintaa yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa sekä aktivoivia olosuhteita.

 

K

Hanke käynnistetty molemmilla osa-alueilla: koulupäivän aikainen fyysisen aktiivisuuden lisääminen sekä koulupäivän jälkeinen matalankynnyksen harrastetoiminta. Fyysisen aktiivisuuden mittareita kehitetään tai otettu käyttöön yhteistyössä kansallisen Liikkuva koulu –verkoston kanssa.

 

Hanke toimii sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti: kaikissa turkulaisissa peruskouluissa on iltapäivisin matalankynnyksen liikunnallista harrastetoimintaa sekä koulupäivän aikainen oppilaiden fyysinen toiminta on lisääntynyt.

1.1.-31.12.: Tieteelliseen tietoon perustuva harrastetoiminnan malli, toimintaa kaikissa peruskouluissa 220 h/viikko, kävijöitä 2 500 lasta ja nuorta/viikko. Myös erityistä tukea tarvitsevat ja ruotsinkieliset oppilaat huomioitu. Runsaasti myös muita toteutettuja toimenpiteitä, kuten harrastetoiminnan ohjaajien ja opettajien kouluttaminen sekä välituntivälineiden hankkiminen.

Hankkeella on poikkihallinnollinen hankeorganisaatio.

 

Uudet yhteistyötavat kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojärjestöjen kanssa

2.3.2/

Avustusjärjestelmää uudistetaan ja yhtenäistetään tukemaan kaupungin strategisia tavoitteita.

2.3.7/

Kehitetään liikuntaolosuhteita, avustuksia ja kumppanuuksia kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti.

Avustusten ja kumppanuuden kehittäminen. Samansuuntaisten toimintamallien toteuttaminen toimialan sisällä, kaupungin yhteisiä linjauksia noudattaen KH:ssa 4.4.2016 hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti.

 

E

Toimintamallien arviointi ja toteuttaminen

Yhteistyö aloitettu ja kumpaanuuksia käynnistetty

Toimintamallit kirjattu ja otettu käyttöön esimerkiksi Liikkuva koulu –hankkeen kumppanuutena järjestöjen kanssa.

1.)Avustusjärjestelmän uudistaminen aloitettu laajalla yhteistyöllä koko kaupungin sisällä. Kumppanuuksien valmistelu Liikkuva koulu –hankkeen tiimoilta keskittynyt urheilun osaamiskeskuksen kanssa tehtävän yhteistyöhön. Järjestöjen kanssa tehtävään yhteistyöhön on arvioitu potentiaalisia kumppaneita ja toimintamalleja.

2.) Käynnistetty yhdessä seurojen kanssa lasten liikunnan laatutekijät –hanketta, jossa pilottiseuroina toimivat Liikkuva koulu –harrastetoiminnassa mukana olevat seurat. Kokonaisvaltaisen toimintamallin sijaan, keskitytty hakemaan räätälöityjä ratkaisuja ja kumppaneita.

Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien kuntalaisten määrä kasvaa

2.3.3./

Lisätään asukas- ja asiakastiedon hyödyntämistä osana suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistyötä.

Vuorojakoperiaatteiden uudistaminen ja päivittäminen. Eri liikuntatiloihin ja käyttäjiin kohdistuvat vuorojaolliset toiminpiteet tarkistetaan ja päivitetään vastaamaan liikuntapaikkaverkoston nykytilannetta.

E

Uusien vuorojakoperiaatteiden toteuttaminen ja hyväksyttäminen lautakunnalla.

Uusien periaatteiden ja toimintamallien työstäminen aloitettu.

Uudet periaatteet ovat hyväksytty lautakunnassa ja otettu käyttöön.

1.-2.) Uudet vuorojakoperiaatteet hyväksytty lautakunnassa 21.3.2017 ja otettu käyttöön.

 

Muut tavoitteet

Tavoitteen peruste (uudistamisohjelma, muu)

Palvelualueen tavoite (=toimenpide, projekti, hanke, muu)

TP:ssä (K/E)

 

Mittari/

seurantaväli

Toteuma
2016

TAE 2017

(tavoitetaso)

Toteutuminen

1)1.1.-30.6.

2)1.1. – 31.12.

Rajattomasti liikuntaa -hanke seudullisena yhteistyömuotona

Rajattomasti –liikuntaa hankkeen kehittäminen Turun näkökulmasta

K

 

Arvioidaan Rajattomasti – liikuntaa Turun Seudulla hankkeen tuloksia

Hankkeen tulevaisuuden toimintamalli sovittu

1) Toimintaa arvioitu ja ltk päätti puolittaa hankkeen resurssoinnin.

Liikunta ja –urheilutapahtumat osana kaupungin vetovoimaisuutta

Liikunta- ja urheilutapahtumat

K

 

 

Konsernihallinnon ja liikuntapalvelui-den yhteistyönä on rakennettu liikunnan suurtapahtumien strategia ja toimintamalli

Tehty aloitteet kaupungille seuraavien tapahtuminen avustamisesta ja hankkimisesta Turkuun: KV. Salibandyturnauksesta 2017, Suunnistuksen sprintti maailman 2017 cup, Suomi Gymnasiestradan 2018, Lentopallon Suomen Cup 2018, Turku turnaus 2017

Toimintamallin kuvauksen tarkempi työstö siirretty vuoden 2018 operatiiviseen sopimukseen.

Sportti-Turku –konseptin jatkokehittäminen ja vahvistaminen

Tunnistetaan Turun liikuntakulttuurin vahvuuksia kansallisessa verkostossa Turun vetovoimatekijöinä, joiden pohjalta ja strategisia tavoitteita edistäen toteutetaan kumppanuuksia paikallisesti ja kansallisesti

K

 

 

Lisääntyneet kumppanuudet paikallisesti ja kansallisesti, joiden kautta Turku vahvistuu liikunnan ja urheilun osaamiskeskittymänä

Turku Future Sports konseptityön ensimmäinen vaihe valmisteltu. Tuloksena ensimmäinen luonnos ja suuntaviivat koko kaupungin liikunta- ja urheilustrategian jatkotyöstämiselle ja kaupunkistrategiaan esitettäväksi. Turku Future Sports pohjautuu Turun liikuntakulttuurin vahvuuksille ja huomioi hyvinvoinnin lisäksi kilpailukynäkökulman. Työ on esitelty molempien kaupungin strategisten ohjelmien ohjausryhmille ja se on saanut myönteisen suhtautumisen jatkokehittämiselle. Työ ja konsepti esitetään huomioitavaksi Turun kaupungin uudistettavassa strategiassa.

 

2.1.1 /

Poikkihallinnollinen ja laaja-alainen kaupungin ja sen palvelujen suunnittelu toteutetaan kumppanuudessa eri toimijoiden kanssa huomioiden eri ikä- ja asiakasryhmien tarpeet.

Peruskorjataan ja kehitetään kaupungin hallinnassa olevaa liikuntapaikkaverkostoa investoimallla ja panostamalla ylläpitoon yhteistyössä kiinteistötoimialan ja konsernihallinnon kanssa.

Ylläpidetään ja kehitetään Turun kaupungissa olevia liikuntapaikkoja rakentavassa ja avoimessa yhteistyössä kolmannen ja yksityisen sektorin kanssa.

Suunnataan kaupungin investointien ja ylläpidon painotukset liikuntapaikkasuunnitelman linjausten mukaisesti. Priorisoidaan Kupittaan, Urheilupuiston ja Impivaaran liikuntakeskuksia, aluekeskuksia, kuntoratoja, uimalaitoksia, kuntosaleja, sisäliikuntatiloja sekä koulujen kenttiä. Haetaan niin ikään synergisiä yhteistyökuvioita muiden toimijoiden kanssa ko liikuntapaikoilla. Vuosien 2017-2020 ulkoliikuntapaikkojen investointikohteet erillisessä liitteessä.

 

E

Investointi-suunnitelma

Vuoden 2017 kohteiden valmistelu

Vuoden 2017 kohteiden toteuttaminen

Selvitykset voimistelu- ja jääliikuntaoluhteiden, sekä jalkapallokenttien ylläpidon ja vuorojaon kehittämiseksi tehty ja mahdollisista muutoksista sovittu.

Palloiluhallin käyttöönotto valmisteltu vuorojaon, ensikertaisen kalustaminen

Kupittaan alueen kehittäminen

Samppalinnan maauimalan peruskorjauksen jälkeinen käyttöönotto

Vuoden 2017 kohteiden toteutuminen:

 

Runosmäen skeittipaikan

rakentaminen

Ekvallan uimaranta pohjatyöt ja invaluiskan korjaus

Kupittaan skeittipaikka (2018)

Urheilupuiston alavälikenttä:

Peruskorjaus harjoituspaikat

Luolavuoren tenniskentät

Lauste ulkokuntoilulaitteet

Varissuonalueen liikunta-
paikat (toteutuminen 2019)

Kupittaan luistelumato (2018)

Kupittaan kenttä 5 keinonurmen

uusiminen ja peruskorjaus

Teräsrautelan kenttä kierrätys-

keinonurmen asentaminen

Petreliuksen uimahallin kuntosalin uusiminen

Kupittaan urheiluhallin katsomon uusiminen

Led-valaistus muutokset jalkapallohalli, jäähalli ja urheiluhalli

 

Palloiluhallin käyttöönottovalmistelu on saatu päätökseen. Rakentamisen detaljisuunnittelu on tehty sekä ensikertainen kalustaminen toteutettu.

Samppalinnan maauimalan ensikertainen kalustaminen on toteutettu ja käyttöönotto tehty.

Voimistelu- ja jääliikuntaolosuhteiden, sekä jalkapallokenttien ylläpidon ja vuorojaon kehittämiseksi on tehty suunnittelutyötä yhdessä käyttäjien kanssa ja muutoksista / parannuksista käytänteisiin sovittu.

Vuorojenjakoprosessin kehittämiseksi on tehty toimenpiteitä, mikä on näkynyt mm. käyttöasteen nousemisena jäähalleissa.

Lähdetty suunnittelemaan 6aika EAKR - ja Tekes Kiito -ohjelman hankehakemuksia, joilla tavoitellaan kehittämään Kupittaan aluetta.