Liite 1

 

SAATTAJAKORTTI –nykykäytäntö (liikuntalautakunta 13.12.2012 § 136)

 

Turkulaiset vammaiset ja pitkäaikaissairaat, jotka oman terveydentilansa tai heikentyneen toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat avustajaa kyetäkseen käyttämään yleisiä liikuntapalveluja, voivat osallistua avustajan kanssa maksamalla osallistumiskerrasta vain yhden sisäänpääsymaksun Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen hallinnoimiin uimaloihin ja kuntosaleihin.

 

Saattajakorttia anotaan Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksesta. Korttia anottaessa tulee esittää

lääkärin tai fysioterapeutin lausunto saattajan tarpeesta. Myös kuntoutus- tai palvelusuunnitelmaan kirjattu saattajan tarve hyväksytään perusteluna saattajakorttia anottaessa. Turkulaiset näkövammaiset, joilla ei ole jatkuvaa kuntoutusta tai tarvetta käydä lääkärillä tai fysioterapiassa, saavat saattajakortin Varsinais-Suomen näkövammaiset ry:stä saatavaa näkövammakorttia esittämällä. Erityistapauksista neuvotellaan erikseen.

 

Turun eri sairaaloiden osastot, laitoshoidon yksiköt ja palveluasumisen toimipisteet, joissa turkulainen asioi tai asuu, voivat anoa saattajakorttia osasto-, laitos- tai toimipistekohtaiseen käyttöön. Osaston, laitoksen tai toimipisteen henkilökuntaan kuuluva voi toimia avustajana useammalle samaan ryhmään kuuluvalle avustettavalle. Saattajakortin käytön yhteydessä tulee jokaisella käyntikerralla todistaa saattajan henkilöllisyys työpaikan henkilökuntakortin avulla.

 

Seudullisella saattajakortilla mahdollistetaan asukkaan osallistuminen yhden avustajan kanssa maksullisiin liikuntapaikkoihin 11 kunnan (Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Paimio, Lieto, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Sauvo, Rusko) alueella. Kuntarajat ylittävä palveluiden käyttö tulee voimaan seudullisen saattajakortin käytäntöjen ollessa selkeät ja yhteisesti sovitut ja päätetyt kuntien kesken

 

Ehdotukset muutoksista ja tarkennukset nykykäytäntöihin:

 

1. Lausunnon antajan määrittely:

 

Saattajakorttia anottaessa tulee esittää kuntoutus- tai palvelusuunnitelma tai sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön (esim. lääkäri, fysioterapeutti, kuntoutusohjajaa, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja jne.) arvio avustuksen tarpeellisuudesta. Turkulaiset näkövammaiset, joilla ei ole jatkuvaa kuntoutusta tai tarvetta käydä lääkärillä tai fysioterapiassa, saavat saattajakortin esittämällä Näkövammaisten liitto ry:n näkövammaiskortin.

 

2. Voimassaoloaika:

Saattajakortin enimmäisvoimassaoloaikaa pidennetään nykyisestä kolmesta vuodesta viiteen vuoteen, koska suurimmalla osalla Saattajakorttia tarvitsevista vamma tai sairaus ja siten myös saattajan tarve on pysyvä. Toimenpide vähentää myös uusittavien korttien myöntämiseen tarvittavaa työmäärää liikuntapalvelukeskuksessa.

 

3. Saattajamäärän määrittely:

 

Osa vammaisista (esim. vaikeavammaiset lapset) tarvitsevat kahta saattajaa/ avustajaa esimerkiksi uimahallissa pukeutumis- ja peseytymistilanteissa. Tällöin molemmat saattajat pääsevät maksutta sisälle liikunta- ja kulttuurikohteisiin. Lausunnossa olevien perusteluiden mukaan asiakkaalle myönnetään kaksi korttia.