Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala, liikuntapalvelut 
Liikuntapalvelujohtaja321.02.2018 

2345-2018 (07 02 01, 12 05 01)

Kilpuri- seurarannekehallintajärjestelmän käytön laajentaminen

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja asiakaspalveluesimies Susanna Hatanpää:

Turun kaupungin liikuntapalveluilla on käytössään asiakaskulkujärjestelmä, jossa asiakkaat kulkevat liikuntapaikkoihin kulunvalvontaportin kautta, käyttäen kulkemisessa liikuntaranneketta. Liikuntarannekkeelle on ladattu seurakäyttöä varten seuran jäsenen tiedot ja kulkuoikeuteen oikeuttava lataus määriteltyihin liikuntapaikkoihin.

Tällä hetkellä seurat toimittavat jäsentensä/harrastajiensa tiedot liikuntapalveluiden asiakaspalveluun aina kauden alussa tai esimerkiksi silloin jos toimintaan mukaan tulee uusia harrastajia tai vanhoja lopettaa. Rannekkeiden tuotehallinta vie liikuntapalveluiden työresurssia ja aiheuttaa erityisesti kausien alussa viivästyksiä seuratoimintaan, kun isoa määrää rannekkeiden tietoja käsitellään samanaikaisesti. Tämä aiheuttaa viivästyksiä käsittelyaikoihin myös seuran toiminnassa.

Asiahallinnan helpottamiseksi liikuntapalvelut ottivat käyttöön vuoden 2017 aikana Kilpuri rannekkeiden hallintajärjestelmän, joka mahdollistaa maksuttomien kausirannekkeiden päivittämisen siirtämisen suoraan seuroille ja toimijoille. Rannekkeiden hallinta ja pääkäyttäjän rooli säilyy edelleen liikuntapalveluilla mahdollistaen seurannan.

Järjestelmä otettiin käyttöön koeluontoisesti uimalaitoksissa ja vesiliikuntaa järjestävien seurojen kesken syyskaudelle 2017. Käyttöönotto on sujunut hyvin ja toiminta on sujuvoittanut rannekkeiden hallintaa seurakäytössä ja vähentänyt viivästyksiä toiminnassa.

Liikuntapalvelut on päättänyt laajentaa käytön hallitusti myös muihin liikuntapaikkoihin, joissa käytetään kulunvalvonnassa seurarannekkeita. Ensimmäisessä vaiheessa Kilpuri-järjestelmä laajennetaan koskemaan Kupittaan urheiluhallia käyttäviä urheiluseuroja ja tahoja. Seuraavassa vaiheessa käyttö laajennetaan koskemaan myös Liikuntahalli Alfan toimijoita. Kilpuri-järjestelmä koskee ainoastaan lasten ja valmentajien maksuttomia kausirannekkeita. Aikuisjäsenten maksullisten rannekkeiden uudelleenlataus tapahtuu edelleen seuran liikuntapalveluihin toimittaman nimilistan kautta joko liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelussa tai Impivaaran uimahallilla.

Asiasta järjestetään urheiluhallia käyttävien seurojen/tahojen kanssa yleinen infotilaisuus jo maaliskuun lopussa. Tämän jälkeen eri käyttäjätahojen kanssa pidetään erilliset palaverit, joissa käydään läpi tarkoituksenmukaisia tuoterajauksia ja sovitaan käyttöönottoon liittyvistä yksityiskohdista seurojen kesken. Tämän jälkeen järjestetään eri tahojen vastuuhenkilöiden kanssa koulutukset, joissa käyttöönottoa harjoitellaan käytännössä. Käyttöönottovaiheessa liikuntapalveluiden asiakaspalvelu antaa tukea prosessin aikana ja varmistaa käytön sujuvuuden. Urheiluhallin osalta uusi rannekkeiden hallintajärjestelmä on käytössä 1.8.2018 alkaen ja Liikuntakeskus Alfan osalta 1.8.2019. Alfan osalta koulutukset tullaan järjestämään keväällä 2019.

Samassa yhteydessä päätetään yhtenäistää Turun kaupungin liikuntapalveluiden käytössä olevien rannekkeiden värit. Tällä hetkellä Turun kaupungin liikuntapalveluiden käytössä olevien rannekkeiden värit eivät ole yhteneviä ja tämä aiheuttaa väärinkäsityksiä myynti-, lataus ja valvontatoiminnassa. Tällä hetkellä omatoimikäyttäjillä on käytössään mustat sarja/kausirannekkeet uimalaitoksissa ja kuntosaleilla ja valkoisia rannekkeita käytetään uimalaitoksissa kertakäyntien kohdalla. Uimaseurojen käytössä olevat rannekkeet ovat väriltään punaisia. Liikuntakeskus Alfassa taas seurakäytössä olevat rannekkeet ovat taas valkoisia ja mustia.

Rannekkeiden hallintajärjestelmän muutoksen ja laajennuksen yhteydessä päätetään samalla yhtenäistää Turun kaupungin liikuntapalveluiden käytössä olevien rannekkeiden värit, jotta myynti-, lataus- ja valvontatyö saadaan sujuvaksi. 1.10.2020 alkaen kaikki seuratoiminnassa käytössä olevat rannekkeet tulee olla väriltään punaisia. Ne liikuntakeskus Alfaa käyttävät seurat ja seurojen jäsenet, jotka ovat hankkineet seurakäyttöön valkoisia rannekkeita voivat käydä vaihtamassa rannekkeet punaisiin, jos valkoiset rannekkeet ovat toimivia ja hyväkuntoisia. Vaihto on mahdollista siksi, koska hyväkuntoisia ja toimivia valkoisia rannekkeita voidaan hyödyntää jatkossa uimalaitoksien kertakäyntien latauksissa. Seurojen ja seurakäyttäjien hallussa olevia mustia rannekkeita ei vaihdeta punaisiin rannekkeisiin maksutta, sillä mustia rannekkeita käyttäjät voivat hyödyntää omatoimisessa liikuntakäytössä sarja- ja kausilatausten osalta jatkossakin. Niin ikään valkoisia rannekkeita ei vaihdeta mustiin sarjarannekkeisiin. Vaihtoaika seurarannekkeiden vaihdon suhteen päättyy 30.9.2020. Tämän määräajan jälkeen ei seurakäytössä sallita enää muun kuin punaisen värisiä rannekkeita ja liikuntapalvelut eivät myöskään tämän jälkeen vaihda seurakäytössä olleita valkoisia rannekkeita punaisiin rannekkeisiin maksutta.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

PäätösPäätin, että liikuntapalveluiden käytössä olevaa seurarannekkeiden hallintajärjestelmää laajennetaan siten, että se otetaan käyttöön urheiluhallissa 1.8.2018 alkaen ja liikuntakeskus Alfassa 1.8.2019 alkaen. Tarvittavat info- ja koulutustilaisuudet järjestetään käyttäjätahoille ennen käyttöönottoa.

Samalla päätin, että 1.10.2020 alkaen seuratoiminnassa on yllä esitetyllä tavalla käytössä vain punaisia rannekkeita.

 

 

Markus Kalmari

liikuntapalvelujohtaja

 

Oikaisuvaatimusohje päätöspöytäkirjan liitteenä.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta
tpvHatanpää Susanna
tiedLehmusvuori Juha
tiedPyöli Ismo