Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11215.11.201612

11907-2016 (056)

Liikuntapalveluiden avustusten jakoperiaatteet v. 2017

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain. Periaatteissa kerrotaan kuka kyseistä avustusta voi hakea, millä ehdoilla ja mihin hakuaikaan mennessä. Nyt päätettäväksi tuodaan avustusten periaatteet vuodelle 2017.

Liiklk § 112

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:

Yleistä

Turun kaupungin strategiassa osiossa ”Aktiivinen kaupunkilainen” mainitaan seuraavaa:

”Kaupungin tehtävänä on luoda puitteet, joissa yksilöt, yhteisöt ja järjestöt pääsevät osallistumaan ja tuottamaan tarpeitaan vastaavia palveluja ja toimintaa.” Lisäksi liikuntalautakunta on ottanut yhdeksi omaksi painopistealueekseen ”Vireän seuratoiminnan”. Kaupunkistrategiassa mainitaan palvelujen toteuttaminen yhteistyöllä kansalais- ja järjestötoiminnan kanssa. Näitä palveluita tuottavat Turun lähes 300 urheiluseuraa ja liikuntaa järjestävää yhdistystä. Tätä myöden liikunnan seurakenttä on suurin kuntalaisia liikuttava ja liikuntapalveluita tuottava taho.

Liikunta-avustukset ovat liikuntaolosuhteiden lisäksi olennaisin ja merkittävä tapa, jolla liikuntatoimi tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja ja liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,4 milj. euroa, joka on vajaa 10 % liikuntatoimen budjetista. Seuroille ja yhdistyksille tuki on tärkeä osa toiminnan rahoitusta. Avustusjärjestelmän tavoitteena on liikuntatoimen strategiaa edistäen aktivoida turkulaisia liikkumaan, luoda monipuolisia ja laadukkaita liikuntaolosuhteita sekä liikuntapalveluja, tukea menestyvien urheilijoiden esikuvavaikutusta ja luoda vetovoimaisia liikuntatapahtumia Turkuun.

Avustusten myöntämistä tukeva ohjeisto on kolmitasoinen. Siihen sisältyvät kaupunkitasoinen yleisohjeistus, toimialakohtaiset lautakuntien vahvistamat jakoperusteet sekä näitä täydentävät käytännön toimintatapaohjeet, esimerkiksi liikuntapalveluiden seuroille ja yhdistyksille jaettava Seurainfo.

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain. Nyt päätettäväksi tuodaan avustusten periaatteet vuodelle 2017. Vuoden 2017 avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Avustusmuodot

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat erityisavustukset.

Pääpainopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät liikuntatoimen strategian mukaisesti kokonaisuuden. Avustukset jakaantuvat vuosiavustuksiin ja kohdeavustuksiin. Vuosiavustus myönnetään yhdistyksen perustoiminnan määrän perusteella. Kohdeavustukset sen sijaan myönnetään syntyneitä kuluja vastaan.

Liikunta-avustuksia jaetaan sekä urheilu- ja liikuntaseuroille että liikuntaa järjestäville muille yhdistyksille, joita ovat vammais- ja eläkeläisyhdistykset sekä maahanmuuttajayhdistykset. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityjä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku. Poikkeuksen muodostavat urheilijoiden stipendit.

Avustusperiaatteiden muutokset vuodelle 2017 ja muutosten perustelut

Vuoden 2017 periaatteisiin on tulossa muutamia muutoksia verrattuna aiempaan. Huomattava muutos on kaupunkitasoisten yleisohjeiden päivitys, vanhojen olleessa vuodelta 1998. Kaupunginhallitus hyväksyi uudet avustuksia koskevat yleisohjeet 4.4.2016 § 143. Niissä annetaan ohjeet kaupungin avustusten myöntämisperiaatteista ja -edellytyksistä, hakemisesta, käsittelystä ja päätöksenteosta, maksatuksesta sekä valvonnasta. Nyt tehdyssä päivityksessä otettiin huomioon mm. avustusten digitalisoituminen sekä tarkennettiin joitakin toimialoille yhteisiä periaatteita. Kaiken kaikkiaan päivitys ei aiheuttanut merkittäviä muutospaineita liikuntalautakunnan periaatteisiin.

Lautakuntakohtaisiin periaatteisiin ei esitetä suuria muutoksia. Pieniä stilisointeja ovat Koulut liikkeelle -hankkeen harrasteryhmien lisääminen niiden liikuntapalvelukeskuksen maksamien ryhmien joukkoon, joita toiminta-avustusilmoituksessa ei tule laskea toimintaryhmiksi. Lisäksi toiminta-avustuksessa olevasta 100€:n alarajaleikkurista on luovuttu sen merkityksen ollessa vähäinen. Harjoitustila-avustuksessa luovuttiin edellisen vuoden periaatteissa aikuisten avustamisesta ja periaatteisiin kirjattiin, että avustusmuoto on tarkoitettu koskemaan vain alle 20-vuotiaita. Tämä rajaus oli kuitenkin tarkoitettu koskemaan ainoastaan 1. ja 2. kategorioita. Harjoitustila-avustuksella tuetaan myös turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimistelua ja uintitoimintaa, jota on tarkoitus avustaa myös jatkossa sekä aikuisten että alle 20-vuotiaiden osalta. Tämä täsmennys on tehty vuoden 2017 periaatteisiin. Koulutusavustuksista on poistunut ”Varsinais-Suomen ulkopuolella tapahtuvien koulutusten osalta matkakustannukset”. Näiden kustannusten laskeminen halvimpaan käytettävissä olevaan kuljetusmuotoon nähden on osoittautunut monimutkaiseksi etenkin halpabussiyhtiöiden hinnoittelun myötä. Lisäksi Sinettiseurojen kriteeristö on päivitetty vastaamaan paremmin Valon ja OK:n tämänhetkisiä painotuksia.

Turun kaupunki on tukenut alueuimahalleja Turussa vuodesta 1981 lähtien. Ainoa viime vuosina tukea saanut alueuimahalli on Turun ylioppilaskyläsäätiölle kuulunut Turun uimahalli. TYS:n valtuuskunta on myynyt omistuksensa uimahallista joulukuussa v. 2015 Kiinteistö Oy Old Poolille. Palveluntuottajana hallissa on toiminut Turun Uimahalli Oy vuodesta 2009 lähtien. Kiinteistö Oy Old Poolilla ja Turun Uimahalli Oy:llä on sama omistajataho eli Turun Uimahalli Oy toimii nyt sekä kiinteistön ylläpitäjänä että palveluntuottajana. Liikuntalautakunta myönsi 14.6.2016 § 70 Turun Uimahalli Oy:lle uimahalliavustusta 20 000€. Avustustekstissä on aiemmin mainittu erikseen taho (säätiö), jolle avustusta myönnetään. Nyt tuo erillinen maininta on poistettu, koska säätiö ei enää omista hallia. Osakeyhtiö voi tässä tapauksessa hakea avustusta, kunhan sen toiminta katsotaan yleishyödylliseksi. Tästä syystä avustuksesta päätetään tapauskohtaisesti. Lisäksi avustusmuotoon on lisätty hakuaika.

Erityisen huomionarvoista avustuksissa on se, että suunnistuskarttojen avustusperiaatteet on jätetty tässä kohden avoimeksi. Liikuntapalvelut selvittää kevättalven 2017 aikana suunnistuskarttojen hankintoja ja avustamista koskevia yksityiskohtia yhdessä kaupungin suunnistuseurojen ja lajiliiton kanssa. Tavoitteena on varmistaa karttojen laadukas tarjonta ja turvata suunnistuksen kehittyminen alueella.

Liite 1Avustusperiaatteet 2017

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää vuoden 2017 avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMatilainen Päivi


Liitteet:

Liiklk § 112
Liite 1:Avustusperiaatteet 2017