Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10815.11.20168

3063-2016 (664, 654, 643)

Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset vuodelle 2017

Tiivistelmä:

Ulkoliikuntapaikkojen investointeja vuodelle 2017 on tarpeen muuttaa. Pääsyynä on tälle vuodelle kohdennettujen skeittipaikkaremonttien, Ekvallan uimarannan peruskorjauksen ja Urheilupuiston alavälikentän viimeistelyn siirtyminen ensi vuodelle. Lisäksi Kupittaa 5 -kentän tekonurmen uusimista tulee jouduttaa, koska tekonurmi on talvihoidon takia kulunut oletettua enemmän.

Liiklk § 108

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Muutospaineita kuluvalta kaudelta ja korotusesitys 900 000 euroon

Ulkoliikuntapaikkojen investointikohteista vuosille 2017-2020 päätettiin liikuntalautakunnassa 22.3.2016 § 28. Vuoden 2017 kohteita, niiden tärkeysjärjestystä sekä kokonaissummaa on kuitenkin tarve muuttaa, koska kuluvan vuoden kohteista 4 siirtyy joko osin tai kokonaan ensi vuoden puolelle. Kupittaa 5 -kentän tekonurmen uusimista tulee myös jouduttaa suunnitellusta toteutusvuodesta 2018, koska se on kulunut talvihoidon takia oletettua enemmän. Lisäksi muutamien kohteiden kustannusarviot ovat täsmentyneet tarkan rakennussuunnittelun edistyttyä.

Ulkoliikuntapaikkojen investoinneille osoitettua kokonaissummaa esitetään korotettavaksi 900 000 euroon, koska toteutumattomia kohteita siirtyy nyt paljon. Korotus olisi tarpeen myös yleisemmin tulevia vuosia ajatellen, sillä ulkoliikuntapaikkojen tarpeellisia korvausinvestointeja on enemmän kuin mitä 700 000 eurolla vuosittain kyetään toteuttamaan. Vuoden 2017 muutoskohteet on asetettu tärkeysjärjestykseen siten, että keskeneräiset ja kuluvalta vuodelta siirtyvät on priorisoitu kärkeen.

Kevättalvella 2017 esitetään jälleen kokonaisvaltainen investointisuunnitelma vuosille 2018-2021.

Runosmäen ja Kupittaan skeittipaikkojen peruskorjaukset

Skeittipaikkojen peruskorjausten urakoittamisessa oli ikäviä haasteita kuluvana vuonna. Runosmäen ja Kupittaan skeittipaikkojen peruskorjauksista kysyttiin tarjoukset peräti kolme kertaa: ensin kaupungin sopimustuottajalta, seuraavaksi niin kutsuttuna minikilpailutuksena eli kyselynä alan yrityksille ja kolmanneksi tarjouspyyntönä julkisten hankintojen Hilma-kilpailutusalustalla. Vasta kolmanteen kyselyyn saatiin ainoastaan yksi tarjous, jonka pohjalta tehtiin urakkasopimus. Yritys asetettiin kuitenkin sittemmin konkurssiin, eikä se kyennyt toteuttamaan urakkaa.

Etenkin Runosmäen skeittipaikan osalta tilanne on ikävä, sillä kohteen toteutus on valitettavasti kariutunut jo aiemminkin. Runosmäessä on kuitenkin edelleen paljon innokkaita skeittaajia ja skuuttaajia, jotka odottavat monivuotisen hankkeen toteutumista. Skeittipaikan peruskorjaus laadunkorotuksineen kokobetoniseksi halutaankin toteuttaa 2017, ja edelleen toivotaan myös että skeittikohteiden pieniltä urakkamarkkinoilta saataisiin tarjouksia.  

Kupittaan skeittipaikan osalta tilanne on myös valitettava, sillä aloite kohteen toteuttamisesta kuluvana vuonna tuli Eckes Granini Finland oy:ltä, joka tarjoutui rahoittamaan kohdetta 20 000 euron osalta saksalaisen taustasäätiönsä varoin. Kaupunki tekikin detaljisuunnitelmat Kupittaan asfaltin hiomisesta ja betonisten lisärakenteiden valamisesta, joiden myötä hankkeen kokonaiskustannusarvio täsmentyi 50 000 euroon. Sponsorivarojen ylimenevä osa sovittiin katettavan poikkeuksellisesti liikunta- ja nuorisopalvelujen käyttötaloudesta. Urakka ehdittiin aloittaa asfaltin hiomisella erillishankintana, mutta betonisten lisärakenteiden valu ja muut osuudet urakasta olivat valitettavasti konkurssiin menneen yrityksen kontolla. Kupittaan skeittipaikan peruskorjausta pidetään niin ikään edelleen tärkeänä, ja se halutaan saattaa valmiiksi 2017. Skeitin harrastajat ja Turun rullalautailijat ry ovat jo pitkään toivoneet juurikin Kupittaan peruskorjausta. Aikataulun viivästymisen takia on kuitenkin perusteltua, että tämä kohde siirretään tavanomaisiin ulkoliikuntapaikkojen investointimenettelyihin. Sponsorivarojen ehtona on kohteen toteutuminen kesään 2017 mennessä.  

Ekvallan uimarannan peruskorjaus

Ekvallan esteettömän uimarannan peruskorjauksessa oli samat urakoittamisen haasteet kuin skeittipaikoilla eli urakoitsijaa ei 3 kyselykierroksesta huolimatta saatu. Ekvallan uima-alueen hiekkapohjan tasaus ja uusi esteetön laituriluiska ovat kuitenkin tarpeen edelleen turvallisuussyistä. Talviolosuhteet saattavat parhaimmillaan jopa helpottaa urakan toteuttamista.

Urheilupuiston alavälikentän peruskorjaus

Urheilupuiston alavälikentän peruskorjaus aloitettiin kuluvana vuonna ylimääräisenä kohteena, koska keskustan kehittämisen muissa infrahankkeissa oli nähtävissä viivästymistä (liiklk 13.6.2016 § 71). Alavälikentällä vimeistellään nk Unelmapuiston yleissuunnitelma kulttuuripääkaupunkivuodelta uusimalla juoksusuoran päällyste levennyksineen laululavan edustalle sekä asentamalla tekonurmi lähi- ja koululiikuntaan. Kohde oli tarkoitus toteuttaa kokonaan 2016, mutta hankkeen yksityiskohdat ovat täsmentyneet prosessin edetessä. Yleisurheilijoiden toiveesta juoksusuora päällystetään nimenomaan Mondo-pinnoitteella, joka pystytään asentamaan vain selvästi plussan puolella olevissa lämpötiloissa eli vasta kevään puolella. Lisäksi Mondo nostaa kohteen kuluja noin 60 000 euroa. Edelleen hankkeessa on täsmennetty myös muita yksityiskohtia, kuten kisatapahtumien telttarakennelmille tulevia kiinnikkeitä sekä kentän valaistustarpeita suhteessa koko puiston sähkösuunnitelmiin, ja tämä hidastaa prosessia sekä nostaa kustannusarvioita. Alavälikentän liikunnan suorituspaikkojen osalta kustannusten arvellaan nousevan nyt noin 300 000 euroon.

Kupittaa 5 –kentälle uusi tekonurmi ja Teräsrautelaan kierrätysnurmi

Kupittaa 5 –kentän tekonurmi on kulunut oletettua nopeammin, koska lämmitettävän kentän talvihoito rasittaa nurmea ja sen saumoja muita kenttiä enemmän. Tekonurmen vaihtoa joudutetaankin yhdellä vuodella, jotta kaupungin käytetyin tekonurmi pysyisi asiallisessa kunnossa. Pohjatöiden suunnittelun yhteydessä tehdään myös putkiston kuntokartoitus mahdollisten korjaustarpeiden varalta. Edelleen Kupittaa 5 –kentältä irroitettava tekonurmi siirretään Teräsrautelan kentälle, jonka liki 20 vuotta vanha tekonurmi pohjakerroksineen on todella huonossa kunnossa. Tekonurmien uusimisessa ja kierrättämisessä edetään sellaista sykliä, että vuosittain vaihdetaan 1 kokomittaisen kentän pinta uudeksi ja tämän vanha tekonurmi kierrätetään yhdelle pienpelikokoiselle kentälle aluekeskuksissa. Kokomittaisia tekonurmia on kaikkiaan 8, ja vaihtovälin suositus on noin 5-8 vuotta. Jotta tekonurmiverkosto pysyisi kohtuullisessa kunnossa, on tämä vuosivauhti syytä pitää.  

Urheilupuiston yläkentän vesihuolto ja Ispoisten uimarannan peruskorjaus vuoteen 2018

Vuoden 2017 investointimuutosten takia tulee vastaavasti muutama hanke lykätä eteenpäin. Urheilupuiston ylähiekkakentän vesihuoltoremontti ja heittohäkkien kierrätys sekä Ispoisten uimarannan peruskorjaus siirretään vuoteen 2018. Kummankin osalta pyritään siihen, että urakointi tapahtuisi ennen käyttökauden alkua.

Liite 1Taulukko vuoden 2017 ulkoliikuntapaikkainvestointien muutoksista

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kiinteistöliikelaitokselle liitteessä 1 tärkeysjärjestyksessä esitettyjen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuonna 2017.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos
tiedKiinteistöliikelaitos, rakennuttaminen
tiedCaven Pia
tiedSiirto Tapio
tiedVento Kaija


Liitteet:

Liiklk § 108
Liite 1:Taulukko vuoden 2017 ulkoliikuntapaikkainvestointien muutoksista