Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7114.06.20162

3063-2016 (664, 654, 643)

Urheilupuiston alavälikentän pinnan uusiminen 2016

Tiivistelmä:

Urheilupuiston alavälikentän pinta uusitaan tämän vuoden syksynä. Kohde tulee lisäyksenä kauden muihin ulkoliikuntapaikkojen investointeihin. Kohteen aikaistaminen on mahdollista, koska kiinteistöliikelaitoksen strategisista maankäytön hankkeista on ennustettu jäävän varoja siirrettäväksi muihin kohteisiin. Toimialojen kesken pohdittiinkin Urheilupuiston alavälikentän toteuttamista suunniteltua (2019) aikaisemmin. Kohdetta pidetään tärkeänä niin lähiliikunnan, Urheilupuiston arvokisojen, kaupunkipuiston kuin keskustan kehittämisenkin kannalta. Liikuntalautakunnalle esitetään sitoutumista kohteen toteuttamiseen ulkoliikuntapaikkainvestointien käytäntöjen mukaisesti.

Liiklk § 71

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Alavälikentän alueen suunnittelutilanteesta

Urheilupuiston alavälikentän kehittämiseksi tehtiin Unelmapuiston yleissuunnitelma juhlistamaan kulttuuripääkaupunkivuotta (ympkaalk 22.6.2010 § 357). Suunnitelma työstettiin toimialojen välisenä yhteistyönä ja myös kohderyhmiä osallistettiin perusteellisesti. Yleissuunnitelman tavoitteena oli huonoon kuntoon rapistuneen kentän peruskorjaus sekä toiminnallinen monipuolistaminen myös lähiliikunnan näkökulmasta. Yleissuunnitelman eri kohteita oli määrä toteuttaa pitkäjänteisesti useiden vuosien aikana. Liikunnan suorituspaikkojen peruskorjauksista jäljellä ovatkin vain monitoimialustan laajentaminen laululavan edustalle sekä vanhan juoksusuoran pinnan uudistaminen. Lisäksi aiheellisena pidetään kenttäpinnan päällystämistä lähiliikuntaan soveltuvalla tekonurmella.

Pinnan uusiminen jo tänä vuonna, kustannusarvio 195 000 euroa

Alavälikentän pinnan uudistaminen oli ohjelmoitu ulkoliikuntapaikkojen investoinneissa vuodelle 2019. Kiinteistöliikelaitoksen investointiohjelman strategisissa maankäytön hankkeissa oli kuitenkin nähtävissä viiveitä, joten toimialojen kesken neuvoteltiin tämän kohteen jouduttamisesta lisäyksenä kuluvan kauden muihin ulkoliikuntapaikkainvestointeihin (liiklk 22.3.2016 § 28). Aktiivisena keskustelijana mukana oli myös Paavo Nurmi Games Oy. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta (1.6.2016 lisälista § 1) ja kaupunginhallitus (kh 13.6.2016) ovat päättäneet kohteen toteuttamisesta osana rakennuskauden muita muutoksia.

Pinnan uusimisen kustannusarvio on yhteensä 195 000 euroa, ja hanketta käsitellään kuten muitakin ulkoliikuntapaikkojen investointeja. Käytännössä investointi on 20 vuoden laina liikuntapalvelukeskukselle. Lainaa maksetaan takaisin sisäisten vuokrien korotetussa investointiosassa 5 prosentin vuosivauhtia. Tämä tarkoittaa yhteensä 10 000 euron lisäystä liikuntapalvelukeskuksen sisäisiin vuokriin vuodessa.

Unelmapuisto osana vetovoimaista keskuspuistoa

Unelmapuiston viimeistely liittyy Urheilupuiston yleisempään kehittämiseen keskustan vetovoimaisena keitaana. Alavälikentällä on monta merkitystä: se on lämmittelyalue yleisurheilun arvokisoissa, etenkin Paavo Nurmi Gameseissa, mutta tulevaisuuden tähtäimessä on myös Timanttiliiga. Harjoituskäytössä kenttä on ennen muuta junioreiden yleisurheilu- ja oheisharjoittelupaikka. Päiväaikaan kenttä on tärkeä ulkoliikuntapaikka keskustan monille kouluille. Hyvin tähdellistä on lisäksi se, että enimmän aikaa kenttä toimii lähiliikuntapaikkana kaikenikäisille. Unelmapuiston viimeistely onkin yksi yhteinen ponnistus viihtyisän, vehmaan ja vetovoimaisen keskuspuiston kehittämiseksi.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta sitoutuu Urheilupuiston alavälikentän pinnan uusimiseen ulkoliikuntapaikkojen investointikohteiden menettelyjen mukaisesti pitäen sisällään investoinnin kuoletuksen korotetuissa sisäisissä vuokrissa 20 vuoden takaisinmaksuajalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKarppi Kristina
tiedLaine Janne
tiedSiirto Tapio
tiedVento Kaija