Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4219.04.201610

2805-2016 (056)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2016

Tiivistelmä: -

Liiklk § 42

Järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa.

Liikuntalautakunta on hyväksynyt 20.10.2015 § 111 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2016 sekä 26.1.2016 § 10 määrärahan: 40.000€ (v. 2015 40.000€). Em. avustusta anoneet yhdistykset lasketaan nyt toisen kerran samasta määrärahasta.

Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa. Avustus määräytyy vuoden 2015 toiminnan perusteella. Avustuksessa huomioidaan vain jäsenistön liikuntasuoritteet. Yhden liikuntasuoritteen arvo saadaan jakamalla määräraha anojien liikuntasuoritteiden lukuarvojen kokonaissummalla. Vuoden 2015 toiminta-avustusjaossa liikuntasuoritearvo oli 0,3691€.

Avustusperiaatetta on uudistettu viimeksi v. 2015. Alle kolmen kuukauden mittainen liikuntatoiminta ja yksittäistapahtumat eivät kuulu laskennan piiriin, kuten eivät myöskään yhdistysten ilmoittamat omaehtoinen liikunta ja kuntokorttien liikuntasuoritteet.

Avustusperiaatteissa kannustetaan yhdistysten väliseen yhteistyöhön esim. yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla jne. Yhteistyötä tekevien toimintaryhmien kohdalla liikuntasuoritteet lasketaan kaksinkertaisina. Vuonna 2015 toiminta-avustuksen sisällä oli kolme (3) yhteistyöyhdistysparia ja tänä vuonna neljä (4): Valtion Eläkkeensaajat VES-Turku ry – Turun Seudun Merimieseläkeläiset ry (ei ano toiminta-avustusta), Turun Seudun Lihastautiyhdistys ry – Lounais-Suomen neuroyhdistys ry, Turun Seudun Reumayhdistys ry – Turun Seudun Selkäyhdistys ry sekä Turun Seudun Nivelyhdistys ry – Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat keskenään samanarvoisia.

Valmistelutyön yhteydessä on käyty läpi ja tarkastettu kaikkien yhdistysten ilmoitukset. Tästä syystä johtuen erillistä neljän (4) yhdistyksen arvontaa lähempään tarkasteluun ei tehty. Liikuntapalvelukeskus on kiinnittänyt huomiota yhdistysten liikuntasuoritemäärien suuriin muutoksiin.

Turun seudun TST ry on jättänyt anomuksen (19.2.2016 / Kulta2, anomus on vireillä) kohdistuen muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus määrärahaan. Liikuntalautakunta on hyväksynyt 20.10.2015 § 111 avustusperiaatteet vuodelle 2016. Periaatteissa määritellään muuhun yhdistystoimintaan kuuluvat tahot, joita ovat vammais-, eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, joilla on säännöllistä liikuntatoimintaa. Turun Seudun TST ry on sosiaali- ja terveysalan yhdistys, jonka kotipaikka on Turku. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia työttömyydestä ja vähävaraisuudesta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, heikompiosaisten toimeentulon parantamiseksi sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kohottamiseksi. Liikuntapalvelukeskus katsoo, että Turun seudun TST ry ei täytä avustusperiaatteissa esitettyjä anojan kelpoisuusehtoja ja liikuntapalvelukeskus esittää em. yhdistyksen anomuksen hylkäämistä.

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2016

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä, että avustus jaetaan liitteen 1 mukaisesti ja hylkää Turun seudun TST ry:n anomuksen edellä kerrotuin perustein. Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vehviläinen ilmoitti olevansa esteellinen liitteen kohdan 21 osalta eikä osallistunut asiakohdan käsittelyyn.

Jakelu

tiedao. yhdistykset
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 42
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2016