Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2922.03.201612

3110-2016 (643)

TPS ry:n anomus pelata 1. div. ottelut Paavo Nurmi Stadionilla kaudella 2016

Tiivistelmä: -

Liiklk § 29

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

FC TPS Turku Oy on lähettänyt liikuntalautakunnalle 22.2.2016 pyynnön (liite 1) Paavo Nurmen stadionin käytöstä kauden 2016 miesten ykkösen sarjapelien pelaamiseksi Paavo Nurmen stadionilla. Yhtiön anomus käsittää 14 ottelua aikavälillä 4.5. – 22.10.2016. Tämän lisäksi FC TPS Turku Oy on täydentänyt hakemuksensa perusteluita 17.3.2016 (liite 2).

FC TPS Turku Oy on anomuksessaan todennut, että neuvottelut kauden 2016 pelien pelaamisesta Veritas Stadionilla olivat kariutuneet korkeaan pelikohtaiseen vuokraan. Anomuksen mukaan yläkenttä jossa seura pelasi kauden 2015, ei sovellu miesten ykkösen joukkueen pelipaikaksi lähinnä riittämättömän katsojakapasiteetin ja sen myötä pienen tulokertymän vuoksi sekä siksi, ettei yläkenttä täytä Palloliiton vaatimuksia.

Liikuntalautakunta on 18.6.2008 § 164, päättänyt Paavo Nurmen stadionin käytöstä, että Paavo Nurmen stadion varataan pääsääntöisesti yleisurheilijoiden ja oheisharjoittelijoiden käyttöön ja että erityistapauksissa voidaan Liikuntapalvelukeskuksen kanssa myös toisin sopia. Kokouksessaan 17.11.2009 § 203 lautakunta puolestaan päätti, ettei se ei nähnyt vuorojakoperiaatteisiin liittyvää estettä FC TPS:lle pelata kauden 2010 Veikkausliigaotteluita Paavo Nurmen stadionilla tietyin reunaehdoin.

Paavo Nurmen stadion on ainoa yleisurheilun harjoittelu- ja kilpailupaikka Turussa ja sitä käyttävät yleisurheilijoiden lisäksi myös muut oheisharjoittelijat. Kentän käyttöaste erityisesti arki-iltaisin on korkea; myös viikonloppuisin yleisurheilijat käyttävät kenttää harjoitteluunsa. Kansallisia tai piirikunnallisia yleisurheilukilpailuita stadionilla on arviolta 10–12 kappaletta kesässä.

Johtuen jalkapallo-otteluiden suhteellisen vähäisestä määrästä ja niiden sijoittumisesta pääosin viikonloppuihin, Paavo Nurmen stadionin käyttämiselle ei liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan ole vuorojaollisia esteitä. Koska stadion on ainut täysipainoiseen yleisurheiluharjoitteluun soveltuva kenttä Turussa, käyttö edellyttää, että jalkapallo-ottelut sijoitetaan järkevästi pääkäyttäjäryhmien ehdoilla, tapahtumassa pitäydytään sulkemasta kenttää tarpeettoman aikaisin ja että tapahtuma ei sulje välikenttää, Karikon lenkkiä, tenniskenttiä tai muita Urheilupuiston yleisiä tiloja. Mainituilla käytön rajoituksilla taattaisiin, että yleisurheilun asemaa Paavo Nurmen stadionilla ei heikennetä merkittävästi.

Vuodenaika, säätila ja kentän kunto huomioon ottaen Paavo Nurmen stadionilla ei ole mahdollista pelata kaikkia esitettyjä otteluita. Lisäksi 6.8. pelattava jalkapallo-ottelu tulee siirtää yläkentälle samaan aikaan stadionilla järjestettävän yleisurheilutapahtuman vuoksi.

Kentän hoidon tehostamisesta ja muusta ylimääräisestä ylläpidosta liikuntapalvelukeskukselle otteluista aiheutuu lisäkustannuksia, jotka toisaalta voidaan kattaa lisääntyvillä tuloilla.

Otteluiden pelaamiselle tulisi lisäksi asettaa seuraavat reunaehdot:

· Jalkapallo-ottelut sijoitetaan järkevästi pääkäyttäjäryhmien ehdoilla. Mikäli ottelut ajoittuvat vähintään kansallisen tason yleisurheilukilpailun kanssa samaan ajankohtaan, vuoro myönnetään yleisurheilulle.

· Tapahtumassa pitäydytään sulkemasta kenttää tarpeettoman aikaisin muulta käytöltä.

· Tapahtuma ei sulje välikenttää, Karikon lenkkiä, tenniskenttiä tai muita Urheilupuiston yleisiä tiloja.

· Kentän käyttömaksu määräytyy liikuntalautakunnan hyväksymän voimassa olevan hinnaston perusteella.

· Asiasta ei aiheudu liikuntalautakunnalle kustannuksia ja ettei se osallistu mahdollisiin otteluiden vaatimiin rakennus- ja ehostustöihin.

· Mikäli otteluita varten tarvitsee hakea poikkeuslupaa kenttäolosuhteiden vuoksi, tulee FC TPS:n hoitaa itse luvan hakeminen ja alueen saattaminen ottelukuntoon, niiltä osin kun lupa näin vaatii

Varsinainen käyttövuoron myöntäminen kuuluu liikuntapalvelujen asianomaisen viranhaltijan toimivaltaan. Liikuntalautakunta hyväksyy käytön periaatteet kuten, mitkä käyttäjäryhmät käyttävät aluetta, minkä tyyppistä toimintaa alueella järjestetään ja miten eri käyttäjäryhmiä priorisoidaan.

Liite 1FC TPS Turku Oy:n hakemus 22.2.2016

Liite 2FC TPS Turku Oy:n hakemuksen täydennys 17.3.2016

Oheismateriaali 1yleisurheiluseurojen liikuntalautakunnalle osoittama kirje

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että FC TPS Turku Oy:n miesten jalkapallon edustusjoukkueen kauden 2016 1. divisoonan ottelut voidaan pelata Paavo Nurmen stadionilla (alakenttä) edellä esitetyin reunaehdoin seuraavasti:

Tämä aikataulu noudattaa nurmikenttien yleistä aukiolojaksoa. Alakenttä varataan valmisteluja ja jalkapallo-ottelua varten kolme tuntia ennen pelin alkua.

Päätösehdotus koskee vain kautta 2016. Lisäksi tämä tarkoittaa, että kaupunki ei sitoudu kehittämään tai investoimaan alakenttään ja Paavo Nurmen stadioniin jalkapallo-olosuhteita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin Kallion Rauteen kannattama ja Lintusen Mäenpään kannattamana tekemillä lisäysehdotuksilla yksimielisesti.

Kallion Rauteen kannattamana hyväksytty lisäys oli seuraava: Liikuntapalvelukeskus on investoinut ja ylläpitää Suomen parhaaksi jalkapallokentäksi valitun Veritas Stadionin kenttää ja kaupunki omistaa vanhan katsomon. Lautakunta on 9.2.2016 kokouksessaan myöntänyt enintään 70.000 euron avustuksen Kupittaan Stadion Oy:lle Kupittaan jalkapallostadionin tulostaulun hankintaan. Liikuntalautakunta edellyttää, että neuvottelut edustusjoukkueiden pelaamiseksi Kupittaan stadionilla on käynnistettävä välittömästi, jotta jalkapallokentällä voitaisiin pelata vielä tällä kaudella.

Lintusen Mäenpään kannattamana hyväksytty lisäys oli seuraava: Päätösehdotus koskee vain kautta 2016 ja 1. divisioonan pelejä. Lisäksi tämä tarkoittaa, että kaupunki ei sitoudu kehittämään tai investoimaan alakenttään ja Paavo Nurmen stadioniin jalkapallo-olosuhteita. Kaikkien otteluiden kohdalla Liikuntapalvelut päättää kentän käytöstä 7 vrk ennen ottelua. FC TPS Turku Oy:n ottelut eivät saa vaarantaa Paavo Nurmi Gamesin toteutumista.

Jakelu

tiedFC TPS Turku Oy
tiedAhola Kaija
tiedEkqvist Sari
tiedLaakso Sanna
tiedPyöli Ismo
tiedVirtanen Jukka


Liitteet:

Liiklk § 29
Liite 1:FC TPS Turku Oy:n hakemus 22.2.2016
Liite 2:FC TPS Turku Oy hakemuksen täydennys 17.3.2016