Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 27 | 22.03.2016 | 10 |
3065-2016 (660, 654, 643)
Liikuntapaikkasuunnitelma 2029 - Turun kaupungin liikuntapaikkaverkoston nykytilan kartoitus ja linjauksia tulevaisuuteen
Tiivistelmä:
Liikuntalautakunnalle esitetään liikuntapaikkaverkkosuunnitelman liikuntapaikkaverkoston nykytilaerittelyjen merkitsemistä tiedoksi ja niiden pohjalta tehtyjen johtopäätösten hyväksymistä verkoston tarkempaa päätösvalmistelua ohjaaviksi linjauksiksi. Liikuntapalveluiden hallinnoimat liikuntapaikat eriteltiin neljästä näkökulmasta ja johtopäätöksinä esitetään liikuntakeskusten, aluekeskusten, uimalaitosten, kuntoratojen ja €salien, palloiluhallin sekä koulujen liikuntapaikkojen priorisoimista investoinneissa ja ylläpidossa. Suunnitelman priorisointi on tarpeen resurssien rajallisuuden vuoksi.
Liiklk § 27
Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi ja järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila:
Lähes 350 liikuntapaikkaa, yli 180 000 kaupunkilaista, noin 300 liikuntaa järjestävää seuraa ja yhdistystä, kymmeniä yhteistyötahoja kaupungin sisällä ja sen ulkopuolelta; eli määräämättömästi tarpeita ja toiveita, mutta vain rajallisesti resursseja. Yhtälö kuvaa niitä lähtökohtia, joiden vuoksi liikuntapaikkasuunnitelma tehtiin.
Suunnitelma työstettiin kahdella tasolla: käsikirjoituksessa esitellään ensin kokonaiskuva turkulaisen liikuntapaikkaverkoston nykytilasta. Verkostoa eritellään neljästä näkökulmasta:
1. liikuntapaikkojen käyttö
2. liikuntapaikkojen kustannukset ja tulot
3. liikuntapaikkojen sijainti
4. osallisten mielipiteet
Toisekseen nykytilan pohjalta linjattiin suuntaviivoja tulevaisuuteen. Linjausten on tarkoitus taustoittaa sitä yksityiskohtaisempaa päätöksentekoa, jota ennen muuta liikuntalautakunta tekee koskien kaupungin liikuntapaikkaverkostoa.
Liikuntalautakunta tekee vuosittain useita päätöksiä koskien liikuntapaikkaverkoston ylläpitoa, kunnossapitoa, peruskorjaamista ja uudisrakentamista – sekä mm. liikuntapaikkojen hinnoittelua, vuorovarauslinjauksia ja avustuksia. Liikuntapaikkaverkostoa koskevaa valmistelua tehdään niin ikään kiinteistötoimialalla ja konsernihallinnossa etenkin sisäliikuntatilojen osalta. Yksityiskohtaiset asiat kiteytyvätkin toimenpiteiksi ja toimenpideohjelmiksi juuri näissä tarkemmissa päätösasioissa – talousarvioiden osalta aina vuodeksi kerrallaan, ulkoliikuntapaikkainvestointien osalta neljäksi vuodeksi, suurten sisätilojen ja ulkoliikuntapaikkakeskittymien osalta vielä pidemmällä aikajänteellä.
Liikuntapaikkasuunnitelman tehtävä onkin taustoittaa ja viitoittaa liikuntapaikkaverkoston vuosittaista ja kausittaista hallintaa, mutta ei korvata sitä yksityiskohtaisella tasolla. Yksityiskohtainen valmistelu on mielekästä tehdä edellä mainittujen päätöskokonaisuuksien yhteydessä jatkuvasti elävässä ja muuttuvassa toimintaympäristössä. Jotta lukuisat liikuntapaikkaverkostoa koskevat päätöskokonaisuudet olisivat johdonmukaisia rajallisten resurssien puristuksessa, olisi kuitenkin toivottavaa että liikuntapaikkasuunnitelman priorisoivat painotukset ohjaisivat päätöksiä samansuuntaisiksi.
Liikuntapaikkasuunnitelman ydinkysymyksenä on se, miten saatavilla olevilla resursseilla ylläpidettäisiin mahdollisimman järkevää ja mielekästä verkostoa, kuitenkin kustannustehokkaasti. Miten turkulaisille tuotettaisiin liikuntapaikkoja arjen lähi- ja lajiliikunnasta aina kilpa-areenoihin asti mahdollisimman asianmukaisesti ja kannustavasti kuitenkin tyhjäkäyntiä vältellen? Suuren ja vanhenevan verkoston hallintaan vaaditaan pitkäjänteistä suunnittelua etenkin kun peruskorjausvelkaa kertyy kaiken aikaa ja toisaalta kaupungin kokonaistaloudellinen tilanne on haastava.
Johtopäätökset
Nykytilakartoitusten ja niiden puntaroimisen pohjalta tehtiin seuraavat, priorisoivat johtopäätökset:
Yksityiskohtaisia päätösasioita valmisteltaessa ensisijaisia painotuksia ovat
· Kupittaan, Urheilupuiston ja Impivaaran liikuntakeskukset
· 9 + 3 pienempää aluekeskusta, jotka ovat pienempiä suorituspaikkojen keskittymiä: Kisapuisto, Teräsrautelan kenttä, Kärsämäen urheilupuisto, Parkinkenttä, Kuuvuorenkenttä, Varissuon kentät, Lausteen kentät ja frisbeegolfrata, Jäkärlän urheilupuisto ja Paattisten kenttä. Kehityskohteina tulossa ovat myös Linnakaupungin lähiliikuntapaikka (Juhana Herttuan koulun alapuolinen, iso kenttä), Lauttarannan urheilupuisto ja Skanssin lähiliikunta-alue.
· Uimalaitokset, kuntosalit ja kuntoradat asukkaiden suosikkeina
· Uuden palloiluhallin hallittu ja tehokas käyttöönotto suhteessa koko sisäliikuntatilojen verkostoon
· Koulujen liikuntapaikat
Tehostamista ja kustannus-hyötysuhteen parantamista haetaan puolestaan seuraavien aihepiirien yksityiskohtaisissa päätösasioissa:
· Käyttöaste on erityisen heikko.
· Käyttötapa ei ole liikunnallinen eli esim. ajoharjoittelu, epäviralliset parkkipaikat, kaatopaikat tai rakennustyömaiden varastot hiekkakentillä, picnic laiturilla jne.
· Kustannus-hyötysuhde on erityisen alhainen.
· Merkittävää alueellista päällekkäistarjontaa esiintyy ja lähekkäin olevien kohteiden käyttöaste on lisäksi alhainen.
· Lähellä ei ole kouluja.
· Yksityinen tai kolmas sektori tuottaa tai on halukas tuottamaan samat palvelut käyttäjille kustannustehokkaaseen hintaan.
Liite 1Liikuntapaikkasuunnitelman käsikirjoitus
Liite 2Liikuntapaikkasuunnitelman teemakarttaliitteet
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:
EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee liikuntapaikkaverkoston nykytilaerittelyt tiedoksi sekä hyväksyy niiden pohjalta tehdyt johtopäätökset liikuntapaikkaverkoston tarkempaa päätösvalmistelua ohjaaviksi linjauksiksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKoskiniemi Tuomas
tiedVirtanen Jarkko
Liitteet:
Liiklk § 27
Liite 1:Liikuntapaikkasuunnitelman käsikirjoitus
Liite 2:Liikuntapaikkasuunnitelman teemakarttaliitteet