Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta13315.12.20159

12550-2015 (643)

Luonnonjääkentät talvikaudella 2015 - 2016

Tiivistelmä:

Tänä talvikautena jäädytetään yhteensä 47 luonnonjääkenttää. Jäädytys aloitetaan viikolla 52 eli koulujen joululomien alkaessa. Kausi kestää hiihtoloman loppuun saakka, mikäli säät vain sallivat. Luistelijoita palvelevat luonnonjääkenttien lisäksi myös Parkin ja Kupittaan tekojääradat. Luonnonjääkenttien jäädyttäminen maksaa kaikkiaan noin 662 000 € talvikaudessa suosi sää eli ei. Korkeita kustannuksia pyritäänkin pienentämään vaiheittain.

Liiklk § 133

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Yhteensä 50 ulkojääkenttää

Talvikaudella 2015 – 2016 tullaan jäädyttämään 47 luonnonjääkenttää. Niistä neljää Kupittaata läheisintä jäädytetään liikuntapalvelukeskuksen kunnossapidon omana työnä. 43 kentän jäädytys ostetaan palveluna ylläpidon alueurakkasopimusten puitteissa. Lisäksi muutamaa kenttää jäädytettäneen talkoovoimin. Turun lauhassa ja vaihtelevassa talvisäässä ulkoverkoston varmimpia ytimiä ovat kuitenkin Parkin ja Kupittaan tekojääradat. Kaikki talvilajien liikuntapaikat on kuvattu karttaliitteessä 1.

Jäädytystä joululta hiihtolomille

Luonnonjääkenttien jäädyttäminen aloitetaan koulujen joululomien alkaessa viikolla 52, mikäli säät sen sallivat. Lämpötilasta riippuu myös se, miten kauan kestää kentän jäätyminen luistelukuntoon. Kentät pyritään pitämään kunnossa hiihtoloman eli viikon 8 loppuun saakka niin ikään säävarauksella. Pohjoisella ylläpidon urakka-alueella (Runosmäestä pohjoiseen) jäädytyskausi on lyhyempi, yhteensä 6 viikkoa. Pohjoisen aikataulussa on kuitenkin enemmän joustovaraa kelien mukaan. Toisin sanoen jäädyttämisessä pystytään pohjoisessa herkemmin reagoimaan sääolosuhteisiin siten, että jäädytysaikaa säästyy nimenomaan pakkaskeleille.  

Jäädyttäminen maksaa noin 662 000 € talvikaudessa

Kaikkiaan luonnonjääkenttien jäädyttäminen maksaa noin 662 000 € / talvikausi käytännössä säästä riippumatta. Kuluista suurin osa, noin 640 000 €, menee sopimuspohjaisten kenttien jäädyttämiseen (43 kpl). Jäädyttämiseen kuluukin liki kaksi kolmannesta ulkoliikuntapaikkojen miljoonan arvoisesta sopimuspohjaisesta ylläpitosummasta vuosittain. Korkeaa kokonaissummaa pyritään pienentämään vähitellen, koska Turun talvikelit ovat epävakaita ja taloudellinen tilanne on niukka. Säästöjä on haettu lyhentämällä jäädytyskautta (uudessa pohjoisen sopimuksessa) ja harventamalla jääkenttäverkostoa hivenen. Säästöt todentuvat vaiheittain alueurakoinnin kilpailuttamisen edetessä. Kaupunki on jaettu viiteen ylläpidon alueurakkaan, ja ne uusitaan yksi kerrallaan viiden vuoden aikana. Monivuotisen prosessin päämääränä on jäädytyksen osalta se, että kuluja saataisiin laskemaan jonkin verran. Säästöjäkin pohdittaessa suositaan silti ehdottomasti sellaisia kenttiä,

·         jotka ovat koulujen käytössä ja joita käytetään myös vapaa-aikana paljon

·         joilla on suuri alueellinen merkitys, eikä merkittävää päällekkäistarjontaa.

Verkostomuutokset talvikaudella 2015 - 2016

Luonnonjääkenttäverkostossa tapahtuu seuraavia pieniä muutoksia tällä talvikaudella:

· Runosmäen koulun kenttää ei jäädytetä enää, koska koulu on siirtynyt Lyseon tiloihin. Runosmäkeläisiä palvelee iso Lyseon kenttä ja pieni Piiparinkadun kenttä.

· Pansion Kisapuiston ison kentän sijasta jäädytetään Kisapuiston pienempää kivituhkakenttää ja Hövelin edustalla olevaa Pernon koulun kenttää. Syynä on se, että Kisapuiston isolle kentälle asennettiin kesällä tekonurmi, ja kumirouhetekonurmen jäädyttäminen on paljon työläämpää ja kalliimpaa kuin kivituhkapinnan.

· Kuuvuorenkentästä jäädytetään entistä suurempi, maksimaalinen pinta-ala, ja kentälle asennetaan myös kaukalo. Vastaavasti läheistä Vesilaitoksen kenttää ei jäädytetä enää.

Liite 1Kartta talvilajien liikuntapaikoista

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee luonnonjääkenttien talvikauden 2015 – 2016 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 133
Liite 1:Kartta talvilajien liikuntapaikoista