Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11917.11.20151

10038-2015 (642)

Harjoitustilasuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 119

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku 12.11.2015:

Liikuntalautakunta käsitteli kokouksessaan 20.10.2015 § 115 korvaavien tilojen hankintaa Caribian palloiluhallille. Liikuntapaikkapäällikölle annettiin valtuutus jatkaa neuvotteluita korvaavien harjoitustilojen osalta Onvest Oy:n kanssa. Tässä vaiheessa tuodaan siis päätettäväksi tilaratkaisu harjoitustilan osalta. Lautakunnan kokouksessa päätettiin myös jatkaa neuvottelua Kupittaan monitoimihallin käytöstä. Jäähallissa on testipäivä 17.11, jolloin testataan lattiaratkaisun ja muiden olosuhteiden toimivuus sisäpalloiluissa. Päätös kilpailutilan osin voidaan tehdä vasta, kun nämä kokemukset on saatu.

Harjoitustilakiinteistö sijaitsee Lausteen teollisuusalueella, osoitteessa Fiskarsinkatu 6. Halli on kooltaan 1213 m2 ja täyttää harjoitustoiminnan kriteerit. Tila on varastorakennus, mutta soveltuu hyvin myös liikuntatilaksi vähäisin muutostöin. Kohteelle haetaan tilapäinen rakennuslupa.

Tila on suunniteltu vuokrattavaksi ajalle 1.1.2016–30.4.2017. Tämä ajanjakso määrittyy Kupittaan palloiluhallihankkeesta, jonka on tarjouspyynnön mukaan tarkoitus olla valmis syyskaudella 2017. Mikäli palloiluhallihankkeen aikataulu viivästyy, tulee vuokrasopimuksen kestoon palata.

Vuokrakustannus on noin 80 000 € vuodessa. Tämän lisäksi tulevat käyttökustannukset (siivous, lämmitys, vesi, sähkö, kiinteistöjenhoito ja kulunvalvonta) sekä konttivuokra sosiaalitiloista, ja ne ovat arviolta 59 000 € vuodessa. Vuoden kokonaiskustannukset ovat n. 139 000 €. Kustannuksiin saattaa tulla vähäisiä tarkennuksia. Tuloja saadaan noin 15 000–20 000 € vuodessa. Tiloihin liittyvien vähäisten muutostöiden kustannuksista vastaa liikuntapalvelut.

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 17.11.2015:

Mikäli on muodostunut äkillinen tai odottamaton tilan tarve, on kyse väliaikaistilojen tarpeesta. Tällöin noudatetaan pääsääntöisesti Keskikokoiset hankkeet - hankeprosessia.

Hanketermi ”keskikokoinen hanke” on kysymyksessä silloin, kun hankkeen vuosivuokra on alle 100.000 euroa tai kustannusarvio alle 1 miljoona euroa.

Keskikokoiset hankkeet -kokoluokan hankkeissa voidaan tilajohtajan päätöksellä yhdistää hankkeen tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaihe. Tällöin päätös käynnistää hankekuvauksena toimiva tarveselvitys on samalla päätös käynnistää hankesuunnitelma.

Päätösvalta hankesuunnitelman osalta kohdentuu tilahankkeen arvon mukaan siten, että:

-  käyttäjätoimialan tai toimialojen asianosaiset monijäseniset toimielimet hyväksyvät aina hankesuunnitelman omalta osaltaan toimialajohtajan esittelystä ja esittävät hankkeen hyväksymistä edelleen päätösvaltaiselle tasolle,(toimialajohtajan delegointipäätös 17.4.2015 § 24)

- tilajohtaja hyväksyy hankesuunnitelman, kun vuosivuokra on alle 100.000 euroa tai hankkeen kustannusarvio on alle 1 miljoona euroa,

Vuosivuokralla tarkoitetaan hankekohtaisesti kohteen ulos maksettavaa arvonlisäverotonta kokonaisvuokraa. Nyt hyväksyttävänä olevan hankkeen ulos maksettava arvonlisäveroton vuokra on arviolta 95 346 euroa.

Varsinaisen päätöksen vuokrasopimuksesta tekee kiinteistöliikelaitos, joka vuokraa tilat vuokranantajalta. Liikuntapalvelut toimii kohteessa kiinteistöliikelaitoksen vuokralaisena.

va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 13.11.2015:

Kiinteistötoimialan toimialajohtaja Jouko Turton 5.10.2015 § 142 päätöspöytäkirjalla sanotaan irti Caribia palloiluhallin vuokrasopimus molemminpuolisella suostumuksella, erikseen solmittavalla sopimuksella 31.12.2015 lähtien.

Caribia palloiluhallin irtisanominen Turun kaupungin käytöstä nousi esille syyskuussa 2015 kun vuokranantaja Turku Ausade Oy lähestyi Turun kaupunkia ja esitti, että Caribia palloiluhallin määräaikainen vuokrasopimus voitaisiin päättää molemminpuolisella suostumuksella 31.12.2015 joka on aiemmin kuin määräaikaisen vuokrasopimuksen voimassaolo 31.12.2024 asti.

Asia on tuotu liikuntalautakunnan käsittelyyn 20.10.2015 § 115, jolloin liikunta-lautakunta hyväksyi toimintamallin korvaavien tilojen hankinnan jatkamiselle.

Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen näkemyksen mukaan tulee pyrkiä etsimään ratkaisu Caribia palloiluhallin korvaavien tilojen löytämiseksi. Näin voidaan hyödyntää mahdollisuus irrottautua pitkälle tulevaisuuteen ulottutuvasta määräaikaisesta vuokrasopimuksesta tilassa, jonka käyttö tulee käyttäjän mukaan olemaan vähäistä Kupittaan palloiluhallin valmistuttua.

Caribia palloiluhallin korvaavien väliaikaistilojen etsintä on tehty liikuntapalveluiden toimesta, eikä siitä ole hankkeen kiireellisyydestä ja vuokrauksen lyhytaikaisuudesta (noin 16 kk) johtuen laadittu varsinaista hankekuvausta. Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on saanut tiedokseen hankkeen etenemisen vaiheet. Esitys korvaavien tilojen vuokrauksesta keskeisine tietoineen tuodaan kuitenkin hallintosäännön mukaisesti lautakunnan osaltaan hyväksyttäväksi.

Liikuntapalveluiden maksettavaksi tulevat kohteeseen vaadittavat muutostyöt ja niiden kustannukset tulee olla arvioituna ennen vuokrasopimuksen hyväksymistä. Muutostöiden hankinta ja suunnittelu tulee toteuttaa yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluiden kanssa. Vuokrasopimuksen hyväksyy Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta ja siihen ennen hyväksyntää tarvittavat muutokset tulee hyväksyä sekä tilan vuokraajan, että Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluiden toimesta.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä suunnitelman ja sitoutua ajalla 1.1.2016 – 30.4.2017 harjoitustilan (Fiskarsinkatu 6, 1213 m2) ja niihin liittyvien konttien osalta enintään 99 000 € vuosivuokraan.

Lisäksi liikuntalautakunta varautuu enintään 50 000 eurolla hankkeesta aiheutuviin muihin vuosikustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala
tiedAaltonen Tiina
tiedKoskiniemi Tuomas
tiedTurto Jouko