Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11520.10.20151

10038-2015 (642)

Caribian korvaavat tilat

Tiivistelmä: -

Liiklk § 115

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntapalvelukeskus on ollut Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen alivuokralaisena Caribian palloiluhallissa vuodesta 1999 asti. Sopimuskausi Turun kaupungin ja Turku Ausade Hotelli Oy:n kesken on alun perin kestoltaan 25 vuotta. Hotelliyrittäjä on vaihtunut ja osana uutta toimintamallia palloiluhallin vuokrasopimus on sovittu päättyvän 31.12.2015.

Caribian palloiluhalli on ollut sisäpalloilujen ykkösareena Turussa. Siellä järjestetään urheilu- ja liikuntatapahtumia sekä säännöllistä harjoitustoimintaa. Päälajina on salibandy, mutta esimerkiksi sulkapallo, lentopallo ja ultimate käyttävät hallia. Urheiluseurojen lisäksi hallia käyttävät mm. Turun Seudun Urheiluakatemia, satunnaiset sulkapalloilijat sekä koulut.  Caribia on olennainen osa sisäliikuntapaikkojen verkostoa Turussa. Suurin pula on juuri suurista yli 500m2 saleista. Suurten salien varausaste on yli 90 %. Valtakunnallisessa vertailussa nimenomaan suurten salien määrä on Turussa alhainen verrattuna verrokkikaupunkeihin. Myös tapahtuma-areenana se on merkittävä.

Korvaavien tilojen vaihtoehdot

Vuokrasopimuksen päättäminen joulukuun 2015 lopussa luo erityisen paljon painetta käyttäjiä tyydyttävien korvaavien tilojen löytymiselle. Vaihto tapahtuu kesken kautta, joten siirron uusiin tiloihin tulee sujua ongelmitta. Lähtökohtaisesti korvaavaa tilaa etsitään kesään 2017 asti. Kupittaan palloiluhallihankkeen on määrä valmistua syyskaudeksi 2017. Mikäli hallihankkeeseen tulee viivästyksiä, tämä tulee huomioida korvaavien tilojen jatkosuunnitelmissa.

Haasteelliseksi korvaavien tilojen etsimisen tekee Salibandyliigan kilpailuvaatimukset. Tilaa, joka täyttäisi sekä edustusurheilun tapahtumatoiminnan että harjoitustoiminnan tarpeet ei ole kartoituksessa löytynyt. Tästä syystä onkin tarpeen etsiä kahdenlaisia tiloja: a) tilat edustusurheilulle ja tapahtumille, b) tilat harjoittelutoiminnalle.

Caribian palloiluhallissa on pelattu pääsääntöisesti miesten salibandyn pääsarjaa Salibandyliigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. Tämän lisäksi hallissa on yksittäisiä eri lajein tapahtumia, kuten taekwondon ja voimistelun tapahtumia. Suurin haaste on löytää korvaava tila Salibandyliigalle. Salibandyliigan vaatimuksena on minimissään 800 katsojapaikkaa, 6 m korkeutta ja kentän koko 44m x 24m.  Muiden lajien tapahtumat sekä A-poikien SM-sarja saataneen sijoiteltua muihin Turun sisähalleihin, mutta Salibandyliigalle tulee löytää korvaava tila.

Edustusurheilun osalta on kartoitettu erilaisia tiloja mm. Turkuhalli, Kupittaan monitoimihalli, Kupittaan urheiluhalli, Messukeskus, muut alueen palloiluhallit. Mikään muu liikuntapalvelukeskuksen käytettävissä oleva palloiluhalli ei täytä lajin vaatimuksia kilpailuolosuhteiden ja yleisötarpeiden osalta. Myöskään yksityistä salibandyhalleista ei tällaista tilaa löydy. Raision Kerttulan liikuntahallissa on jo entuudestaan erittäin korkea varausaste.  Kupittaan Urheiluhalli on kokonsa puolesta Salibandyliigan vaatimukset täyttävä tila, mutta palloilukäyttö siellä edellyttää tapahtumakohtaista pelilattian, laitojen ja ajanottolaitteiden asennusta. Suurin este on kuitenkin Urheiluhallin kova käyttöaste ja jo nyt varsin monilajinen tapahtumakäyttö. Onkin arvioitu, että pelivuorojen järjestäminen Turun seudun ainoaan yleisurheiluhalliin olisi kohtuuton haitta pääkäyttäjäseuroille ja -harrastajille.

Näin ollen parhaiten käyttötarkoitukseen soveltuvat jäähallit. Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin kanssa on käyty neuvotteluita. TPS Salibandy ry on ilmaissut vahvan halunsa pelata ottelut Kupittaan monitoimihallissa. Vuosina 2007–2009 TPS Salibandy pelasi Salibandyliigan ottelut Turkuhallissa, mutta siirtyi Caribiaan. Siirto johtui korkeista ottelukohtaisista kustannuksista sekä siitä, että lajin kannalta Turkuhalli osoittautui epäonnistuneeksi ratkaisuksi liittyen turhankin suureen kokoon, hallin oheispalveluihin ja sijaintiin. Kiinteistöosakeyhtiö on suhtautunut positiivisesti Kupittaan monitoimihallin käyttämiseen. Haasteensa muodostaa eristelattian puuttuminen, mutta senkin suhteen on päästy neuvotteluissa eteenpäin siten, että hyödynnetään Turkuhallin lattiaa. Hintatasoltaan molemmat jäähallivaihtoehdot ovat suunnilleen samaa tasoa. Turkuhalli on neuvotteluissa ollut kakkosvaihtoehtona. Koska Kupittaan monitoimihallissa ei ole ollut muiden lajien tapahtumia, ottelutapahtuman toimivuus tulee testata Kupittaan monitoimihallissa ennen varsinaisen sopimuksen tekemistä.

Harjoitustiloja on etsitty niin ikään olemassa olevista salibandytiloista sekä muista soveltuvista tiloista. Vaatimuksena on ollut täysimittaisen salibandykentän sijoittaminen tiloihin. Tilahankinnan taustatavoitteena on  siirtää täysimääräisesti nykyiset harjoitusvuorot uuteen tilaan. Koska muut palloiluhallit ja yksityiset tilat ovat jo varsin hyvin käytettyjä, ei olemassa olevista tiloista löydy ratkaisua ilman, että kohtuuttomasti haitataan nykyisiä käyttäjiä. Sopivammaksi vaihtoehdoksi onkin valikoitunut Lausteella sijaitseva yksityinen teollisuuskiinteistö, joka pienin muokkauksin saadaan vastaamaan Caribian käyttäjien tarpeita. Suunnitelma ei ole vielä valmis, mutta neuvotteluita tulee jatkaa tilan omistajan Onvest Oy:n kanssa.

Eri lajien näkemykset

Tiloja on hyvin rajallisesti, joten on selvää, että joudutaan hakemaan kompromissiratkaisua. Onkin puntaroitava, mikä ratkaisuvaihtoehto haittaa vähiten eri käyttäjäryhmiä.

Caribian palloiluhallin pääkäyttäjät TPS Salibandy sekä FBC Turku ovat olleet mukana tilojen kartoittamisessa alusta alkaen. Myös seuraparlamentin puheenjohtajisto on ollut aktiivisesti mukana. Molemmat tahot hyväksyvät edellä esitetyt ratkaisuvaihtoehdot. Myös TuTo ry:n ja TuTo Hockey Oy:n kanssa asiasta on keskusteltu hyvässä yhteistyössä.

Jääurheiluseurat ovat huolissaan salibandyotteluiden sijoittamisesta Kupittaan jäähalliin. Turun Nuorisokiekko ry on lähettänyt liikuntalautakunnalle jääurheiluseurojen näkökulmasta kannanoton. Turun Nuorisokiekko pyytää liikuntalautakuntaa hakemaan hallitilaa ensisijaisesti ns. lämpimistä halleista ja toivoo liikuntalautakunnan huomioivan korvaavan jääajan löytymisen kullekin toimintaryhmälle.

On selvää, että näinkin mittava korvaavan tilan tarve tulee vaikuttamaan turkulaiseen urheiluun. Hyvää kompromissia ei ole, vaan jokainen vaihtoehto tulee haittamaan jonkun tahon toimintaa. Kuten edellä kuvataan, sisäliikuntahalleista ei ole löytynyt edustusurheiluun soveltuvaa tilaa. Myös Turkuhallin käyttäminen lisää jonkin verran korvaavan jääajan tarvetta ja otteluohjelman rakentaminen on haasteellisempaa suuremman tapahtumamäärän vuoksi. On hyvä myös huomioida, että puhutaan kohtuullisen pienestä tapahtumamäärästä ja lähtökohtaisesti 1,5 vuoden väliaikaisesta jaksosta. Kaudella Salibandyliigan runkosarjassa pelataan 13 kotiottelua; tämän päälle tulevat mahdolliset playoff-  ja mitaliottelut. Keväällä 2016 runkosarjan kotiotteluita on kuusi. Salibandyliigassa ei ole kiinteää pelipäivää, joten ottelut eivät siirrä yksittäisten seurojen vakiovuoroja kuin muutaman kerran koko pelikauden aikana. Otteluohjelmaan päästään myös vaikuttamaan tulevan kauden osalta. Korvaavien jäiden osalta tulee tarkastella muiden turkulaisten jäähallien vuoroja. Pitää myös muistaa, että Kupittaan monitoimihalli on nimenomaisesti rakennettu monitoimikäyttöön.  

Eteneminen

Tässä vaiheessa liikuntalautakunnalta haetaan periaatteellista lupaa edetä asiassa seuraavalla tavalla. Liikuntapaikkapäällikölle annetaan valtuutus neuvotella Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin kanssa Kupittaan monitoimihallin käytöstä. Tämän lisäksi liikuntapaikkapäällikkö valtuutetaan neuvottelemaan harjoitustilasta Onvest Oy:n kanssa. Sopimukset tulee tuoda päätettäväksi liikuntalautakunnan seuraavaan kokoukseen.

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtajan päätöspöytäkirja Caribian palloiluhallin vuokrasopimuksen irtisanomisesta molemminpuolisella suostumuksella

Oheismateriaali 2Turun Nuorisokiekko ry:n kannanotto

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy edellä esitetyn toimintamallin ja valtuuttaa liikuntapaikkapäällikön jatkamaan neuvotteluita Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin kanssa sekä Onvest Oy:n kanssa.

PäätösLiikuntalautakunta päätti hyväksyä edellä esitetyn toimintamallin ja valtuutti liikuntapaikkapäällikön neuvottelemaan jääurheiluseurojen kanssa mahdollisesta korvaavasta jääajasta sekä jatkamaan neuvotteluja Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin ja Onvest Oy:n kanssa.

Jakelu

tiedAaltonen Tiina
tiedKoskiniemi Tuomas
tiedTurto Jouko