Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10920.10.20157

2916-2015 (664, 654, 643)

Ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuma 2015 ja muutokset vuodelle 2016

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunta päätti vuosien 2016-2019 ulkoliikuntapaikkojen investointikohteista 24.3.2015 § 41. Muutokset kuluvan rakennuskauden toteumassa vaikuttavat myös ensi vuoden kohteisiin, joten ne tulee käsitellä uudelleen. Tämän vuoden suurimman kohteen, Pansion Kisapuiston kentän peruskorjauksen toteutuneet kulut ylittivät kustannusarvion 131 000 eurolla. Sen vuoksi Ekvallan esteettömän uimarannan peruskorjaus täytyy siirtää ensi vuoden puolelle. Vuoden 2016 kohteista Urheilupuiston ylähiekkakentän heittohäkin uusiminen tulee siirtää eteenpäin, sillä kenttä tullaan kuivattamaan lähivuosina ja heittosäkin uusiminen ja asentaminen on tarkoituksenmukaista tehdä samassa yhteydessä. Lautakunnalle esitetään 2015 ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuman merkitsemistä tiedoksi sekä vuoden 2016 investointikohteisiin esitettyjen muutosten hyväksymistä kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa.

Liiklk § 109

Liikuntasuunnittelija Kristiina Karppi:

Investointivaroja vain puoli miljoonaa vuodessa

Kaupungin kokonaistalouden haastava tilanne vaikuttaa ulkoliikuntapaikkojen investointivaroihin lähivuosina siten, että käytettävissä on vuosittain vain noin puoli miljoonaa euroa. Vielä vuonna 2013 varoja oli lähes miljoona, 930 000 euroa vuodessa. Suunnittelulukuna tuota vajaata miljoonaa pidetään edelleen  kiinteistöliikelaitoksen ohjeistuksen mukaisesti. Kohteet kuitenkin priorisoidaan niin, että todennäköinen toteuma on vain noin 500 000 euroa vuodessa siihen saakka kunnes kaupungin taloustilanne ja investoimisen mahdollisuudet paranevat jälleen.

Muutoin valmistelun ja rakennuttamisen prosessi on samanlainen kuin ennenkin: liikuntalautakunta valitsee ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Investointimääräraha on lainaa liikuntapalveluille, ja se maksetaan takaisin korotettuina sisäisinä maanvuokrina kiinteistöliikelaitokselle. Kiinteistöliikelaitos tilaa yleis- ja rakennussuunnittelun ympäristötoimialan suunnitteluyksiköstä ja urakoinnin toistaiseksi pääasiassa Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:ltä. Suunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienitöisempiä detaljisuunnitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.

Pansion Kisapuiston pilaantuneet maat kasvattivat 2015 toteumaa

Kisapuiston iso kenttä peruskorjattiin ja tekonurmetettiin tänä kesänä. Syynä olivat kentällä pitkään jatkuneet hulevesiongelmat. Urakan pohjatöiden kustannusarvio oli 400 000 €, mutta toteutuneet kustannukset kipusivat peräti 531 000 euroon. Lisäksi kentän tekonurmi ja uudet maalit (yht. 223 000 €) maksettiin erikseen liikuntapalvelukeskuksen käyttöomaisuushankintojen puolelta. Yhteensä Kisapuiston kaikki kustannukset olivatkin siis 754 000 €. Kohde sai myös tukea 125 000 euroa valtion asuinalueiden rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). 

Toteuman kasvun syynä olivat ennen kaikkea urakoinnin aikana paikalta löytyneet pilaantuneet maat, mutta myös lisätyöt liittyen kentän laajentamiseen amerikkalaiselle jalkapallolle. Kaupungin pilaantuneet maat on kartoitettu, eikä Kisapuiston pilaantumia ollut tuolloin havaittu. Tämän vuoksi pima-käsittelyjä ei oltu budjetoitu Kisapuiston urakka-arvioon. Yhtä kaikki pilaantuneita maita löytyi urakoinnin aikana, ja ne tuli käsitellä asianmukaisesti. Ylimääräisiä kustannuksia tämä aiheutti n 80 000 euroa. Lisäksi jo urakkatarjous 434 000 euroa oli arvioita korkeampi ja päälle tulivat vielä lisä- ja muutostyöt koskien kentän pidentämistä sen verran, että sille saatiin myös amerikkalaisen jalkapallon määrämittaiset viivat.

Ekvallan esteettömän rannan peruskorjaus ensi vuoteen

Koska Kisapuiston kulut ylittivät kustannusarvion selvästi ja samalla ulkoliikuntapaikkainvestointien kokonaissumman kuluvalle vuodelle, niin syksyn toinen kohde eli Ekvallan peruskorjaus joudutaan siirtämään ensi vuoteen. Uimareille muutoksella ei ole merkitystä, koska urakka tullaan tekemään keväällä ennen seuraavan uimakauden alkua. Ensi vuoden investointiohjelman kannalta siirto aiheuttaa kuitenkin muutoksia.

Ekvallan uima-alueen pohja täytyy tasoittaa, koska siellä on ollut vaarallisen syviä kuoppia. Pohjan epätasaisuus aiheuttaa turvallisuusriskin etenkin lapsille, ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille, joille Ekvalla esteettömänä rantana juuri on suunnattu. Lisäksi rannan invaluiskassa on ongelmia: rampin betonilaattojen saumat liikkuvat liikaa sekä pysty- että sivusuunnassa muodostaen hankalia kynnyksiä ja kuoppia. Pyörätuoliasiakkaille ja muille liikuntarajoitteisille nämä ovat erityisen vaikeita. Rampin rakennetta tuleekin parantaa.

Urheilupuiston ylähiekkakentän heittohäkin uusiminen hulevesiremontin yhteyteen

Vuoden 2016 ulkoliikuntapaikkojen pääpaino suunnattiin Urheilupuistoon ennakoiden mahdollisia Timanttiliigan kisoja 2017. Kohteissa oli myös lämmittelykenttänä toimivan ylähiekkakentän heittohäkin uusiminen (70 000 €). Muuttuneessa tilanteessa tämä työ on kuitenkin perusteltua siirtää tulevan ylähiekkakentän hulevesiremontin yhteyteen. Kuivatuksen detaljisuunnitelma tehdään yhdessä kiinteistöliikelaitoksen infran kanssa vuonna 2016, hulevesiongelmat kun valuvat myös puiston viheralueille. Detaljisuunnitelman myötä täsmentyy oletettavasti hyvinkin arvokkaan urakan kustannusarvio sekä samalla se, mihin investointivuoteen se voidaan ohjelmoida. Detaljisuunnitelmaa työstettäessä voidaan myös tutkia sitä, voisiko heittohäkin sijaintia ja heittolinjoja optimoida siten, että se mahdollistaisi 80 metrin moukarinheitot, jolloin kentän käyttö harjoitteluun ja aluekisoihin paranisi. Kenttää kuivatettaessa koko alue joudutaan kaivamaan perinpohjaisesti, joten uuden heittohäkin hankinta, linjaus ja asentaminen olisi luontevaa tehdä samassa yhteydessä.

Liite 1Ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuma 2015

Liite 2Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2016

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2015 ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuman tiedokseen sekä päättää esittää liitteen 2 muutokset vuoden 2016 investointikohteisiin kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedCaven Pia
tiedPitkänen Mika
esiSiirto Tapio


Liitteet:

Liiklk § 109
Liite 1:Ulkoliikuntapaikkainvestointien toteuma 2015
Liite 2:Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2016