Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6819.05.20157

8848-2014 (041)

Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2016

Tiivistelmä: -

Liiklk § 68

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Toimialojen ohjausmallina sopimusohjaus

Turun kaupungissa kuntalain mukainen talousarvio ja ‐suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus yhdistää strategian suunnittelukauden toimintaan ja talouteen. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten, strategisten ohjelmien linjauksista ja alakohdista johdettujen tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille (strateginen sopimus) sekä lautakunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

Strateginen sopimus

Kaupunginhallitus vastaa kaupunginvaltuustolle talousarvion, strategian ja ohjelmien täytäntöönpanosta strategisella sopimuksella. Toimialojen strategisten sopimusten mittarit muodostavat yhdessä kilpailukyky- ja hyvinvointiohjelmien seurantamittariston.

Toiminnalliset tavoitteet

Toiminnallisten tavoitteiden lähtökohtana ovat strategisten ohjelmien linjaukset ja niiden alatavoitteet. Kullekin strategiselle tavoitteelle on merkitty strategisen ohjelman linjauksen (tai linjausten), jota kyseinen tavoite toteuttaa, tunnusnumero(t). Kuvaus kohdassa tavoitetta tarkennetaan linjauksen ja alatavoitteiden teksteillä.

Vapaa-aikatoimialan strategisessa sopimuksessa on kaupunginvaltuustoon nähden sitovat toimialan yhteiset tavoitteet (4.1.) ja kaupunginhallitukseen nähden sitovina tavoitteina toimialojen yhteiset, horisontaaliset, toimialan kaikille lautakunnille yhteiset sekä kunkin lautakunnan tavoite (4.2.).

Taloudelliset tavoitteet

Toimialat ovat kuluneen syksyn ja talven aikana valmistelleet toimintoanalyysin pohjalta toimenpide-ehdotuksia, jotka on tuotu lautakunnan käsittelyyn helmikuussa 2015. Kaupunginhallitus hyväksyi 09.03.2015 §103 osaltaan lautakunnan toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset jatkovalmisteltavaksi ja lähetti ne lautakunnan käsiteltäväksi.

Kaupunginvaltuusto päätti 23.03.2015 § 48, että kaupungin vuosien 2016 - 2019 taloussuunnitelman valmistelu toteutetaan oheismateriaalin 1 mukaisesti.

Oheismateriaali 1Vuosien 2016 – 2019 toimielinkohtaiset tavoitetasot

Suunnitteluraami osoittaa edelleen sen, että edelleen tarvitaan pysyvää toiminnan sopeuttamista. Valmistelussa on nyt otettu huomioon aikaisemmin lautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyssä olleet toimintoanalyysin toimenpide ehdotukset. Suunnittelun lähtökohtana on sopeuttaa toiminta valtuuston valmistelulle antamiin talouden tavoitetasoihin. Toimenpideanalyysin toimenpiteistä toteutetaan ne toimenpiteet, jotka vaaditaan vuoden 2016 talouden sopeuttamiseksi.

Käyttöönotettu kehittämismalli tukee kehittämistoiminnan laadun varmistamista sekä antaa entistä paremman mahdollisuuden seurannalle ja keskitetylle hallinnalle. Uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin toimenpiteet on tarkoitus viedä kaupungin kehittämissalkkuun kevään 2015 aikana, jonka jälkeen niiden valmistelu ja raportointi tapahtuu osana kehittämismallia. Tämän jälkeen ohjelmia ei raportoida erikseen, vaan kehittämisestä raportoidaan osana sopimusohjausmallin raportointia. Jatkossa toimenpiteiden arviointi – vaikutusarvioineen – tehdään kehittämismallin mukaisesti. Yhtenäistämisen toivotaan selkeyttävän ja yksinkertaistavan suunniteltujen toimenpiteiden valmistelua ja seurantaa sekä virkamiesten että luottamushenkilöiden näkökulmasta.

Tarvittavat toimenpiteet

Liikuntapalvelujen sopeuttamistarve vuoden 2015 muutettuun talousarvioon on hieman alle 200 000 €. Sopeuttamistarpeesta noin 100 000 € on vuodelle 2016 arvioitua kustannustason kasvua. Sopeuttaminen toteutetaan mm. seuraavilla toimintoanalyysin toimenpiteillä:

· Hinnaston muutokset Liiklk 18.11.2014 § 147 pitkän tähtäimen linjausten ja lähetekeskustelun mukaisesti.

· Ulkoliikuntapaikkaverkoston määrällinen supistaminen, hoitotasojen heikennykset ja kenttien ylläpidon ja käyttövastuu siirtäminen osin suunnitelmallisesti seuroille.

· Ulkoisten ja sisäisten vuokrakohteiden täsmentäminen ja kriittinen tarkastelu.

· Henkilöstösäästöt luonnollisen poistuman myötä kaikilla osastoilla lukuun ottamatta palvelualueen ydintehtäviä sekä keskeisiä asiakaspalvelutehtäviä.

Aikuisten seura-avustusten leikkauksia ei tarvitse toteuttaa.

Työvoiman käytön tavoitteet

Kaupunginhallitus tulee antamaan toimialoille tarkemmat henkilötyövuosiin liittyvät suunnitteluohjeet, kun suunnittelulukujen tarkistukset on hyväksytty ja kun toimintoanalyysin toimenpiteiden vaikutukset henkilötyövuosiin on analysoitu. Lopulliset henkilötyövuosien tavoitetasot tullaan hyväksymään osana kaupungin talousarviota marraskuussa 2015.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2016

Toimialajohtaja Minnan Sartes:

EhdotusLautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle liitteen 1 mukaista vapaa-aikatoimialan strategista sopimusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 68
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2016