Seuraparlamentin lausunto palloiluhalliasiaan

 

Palloiluhalli on ollut Turun Seuraparlamentin liikuntapaikkarakentamisen kärkihanke jo useiden vuosien ajan. On hienoa, että hanke on nyt etenemässä kaavoituksen ja tarkistetun hankesuunnitelman myötä.

 

On selvää, että hankesuunnitelmaa on kustannussyistä karsittu. On kuitenkin tärkeää, että oleellisista toiminnallisuuksista ei karsita. Kokonaisuutena Seuraparlamentti näkee hankesuunnitelman hyvänä ja vastaavan tarvetta.

 

Haluamme kiinnittää erityisesti huomiota seuraaviin seuroille tärkeisiin seikkoihin:

 

Hankesuunnitelmassa on esitetty tilaohjelma, jossa on kolme poikittaista harjoituskenttää. Hyvä näin. Turusta puuttuu sisälajien harjoitustiloja ja esimerkiksi koulujen salien verkosto vähenee koko ajan. Laajoille käyttäjäryhmille tarkoitetuille uusille, toimiville harjoitustiloille on todellinen tarve.

Turusta puuttuu kilpa-areena, joka soveltuu kansallisen ja kansainvälisen tason tapahtumiin. Hankesuunnitelmassa esitetty kokoluokka on riittävä 12,5 metrin korkeudella toteutettuna. Katsomokapasiteetin tulee olla vähintään 3.000 istumapaikkaa.

Tilojen tulee olla esteettömiä ja vammaisurheiluun soveltuvia. Esteettömyyteen toivotaan kiinnitettävän erityistä huomiota tarkemmassa suunnittelussa.

Kulkemisen helppous, liikenteen sujuvuus ja parkkipaikkojen edullisuus tai maksuttomuus helpottaa hallin käyttöä. Hankesuunnitelmassa esitetty pysäköintiratkaisu tulee helposti lisäämään harrastajien kustannuksia.

Käytännön toimivuuteen vaikuttavat riittävät varastotilat. Myös seuroille tulee olla omia varastotiloja.

Merkittävä osa nykyaikaista seuratoimintaa ja seurojen tulonmuodostusta ovat tapahtumapalvelut. Näitä ovat esim. kioskitoiminta, kutsuvieraspalvelut, tapahtumien äänentoisto ja näyttö-/ mainostaulut.

 

Yllä olevat asiat tulee huomioida hankesuunnitelmassa.

 

Seuraparlamentin mielestä olennaisin asia on kuitenkin turkulaisten urheiluseurojen käyttökustannukset tulevassa palloiluhallissa. Jotta seurojen harrastusmaksut säilyvät kohtuullisella tasolla, tulee liikuntaolosuhteiden olla edullisia. Haluammekin korostaa, että hallin hintataso tulee olla kohtuullinen. Mikäli hintataso nousee liian korkeaksi, ei seurakentällä ole mahdollisuutta käyttää hallia. Hankesuunnitelmassa on onneksi tämä asia huomioitu.

 

Seuraparlamentti vaatii, että liikuntatoimi saa täysimääräisen rahoituksen uuden hallin vuokrakustannuksiin, jotta muut liikuntalajit ja harrastajat eivät joudu kärsimään.

 

Lopuksi Seuraparlamentti haluaa todeta, että se ei näe huomauttamista tarkistetussa hankesuunnitelmassa hallin toiminnallisuuden osalta. Haluamme erityisesti korostaa harrastamisen maksujen säilymistä edullisella tasolla.

 

Seuraparlamentti käsitteli asiaa kokouksessaan 7.4.2015.

 

Henry Toivari            Jari Haapanen

puheenjohtaja            varapuheenjohtaja