Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta14718.11.201410

11574-2014 (032)

Liikuntapalveluiden hinnasto 2015

Tiivistelmä: -

Liiklk § 147

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi, asiakaspalvelupäällikkö Susanna Hatanpää ja liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Liikuntapalvelukeskuksen hinnasto on syytä päivittää tulevaa vuotta varten. Tarpeen ovat muutamat pienemmät täsmennykset sekä jotkin myös hieman tuntuvammat muutokset. Pääosa näistä pohjautuu talousarvioon tai huhtikuun 2014 päätöksiin toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi. Konkreettisten hinnastomuutosten lisäksi ennakoidaan myös entisestään synkkeneviä talousnäkymiä erityisesti vuodelle 2016; esille nostetaan suuria, periaatteellisempia kysymyksiä liikuntapalvelukeskuksen hinnoista tulojemme ytimenä.

Hinnastomuutokset 1.1.2015 alkaen

Liikuntalautakunnan talousarvion yhteydessä valmisteltiin joukko hinnastomuutoksia talouden tasapainottamista varten. Osasta muutoksia (esim. Parkin tekojääradan hinnat) päätettiin jo huhtikuussa koskemaan kuluvan vuoden syyskaudella (2014) alkavaa toimintaa. Näiden lisäksi on puntaroitu muun muassa hinnaston johdonmukaisuutta ja ohjaavuutta, ja päädytty seuraaviin muutoksiin:

1.    Parkinkentän tekojääradan kertamaksu 1 à 2 € / hlö mukaan lukien arkipäivät klo 8 ja 15 välillä.
Koulujen ja päiväkotien arkipäiväkäyttö on kuitenkin edelleen maksutonta ryhmittäin opettajan johdolla. Parkkiin tulee uutena myös rannekkeenlukujärjestelmä (Pusatec), ja 10 kerran sarjalipun saa 16 eurolla. Vanha kolikkolukko on paikallaan uuden järjestelmän rinnalla vielä siirtymäkauden ajan. Muutos astuu voimaan talven 2014 - 2015 toimintakauden alkaessa eli vuoden 2014 puolella.

2.    Lasten maksullinen alaikäraja 5 à 4-vuotiaaksi. Alle nelivuotiaat maksutta liikuntalaitoksiin.

3.    Vuorovarausjärjestelmän piirissä olevat hiekkakentät maksullisiksi 8 € / h, muu kuin liikuntakäyttö 30 € / h.
Tähän asti vain suurimmat hiekkakentät ovat olleet maksullisia hintaan 8 € / h ja muu kuin liikuntakäyttö 30 € / h. Kenttien koko ja kysyntä eivät kuitenkaan välttämättä korreloi, sillä monet pienpelimittaisetkin kentät saattavat olla suosittuja (esim. Samppalinnan kenttä). Erikokoisia hiekkakenttiä on yhteensä 113, ja niistä vain noin puolet on vuorovarauksen piirissä. 55 pienintä hiekkakenttää jää siis edelleen varausjärjestelmän ulkopuolelle täysin vapaaseen ja ilmaiseen käyttöön. Vuorovarauksen piirissäkin olevat 58 ovat vapaasti käytettävissä silloin, kun niillä ei ole varattuja vuoroja. Vuorovaraus on niitä toimijoita varten, jotka haluavat varmistaa sen, että kenttä on tiettynä aikana juuri ja ainoastaan oman ryhmän käytössä.

4.    Paattisten monitoimitilan jakaminen siten, että kokoustilan voi varata erikseenkin. Kummankin tilan eli allastilan ja kokoustilan vuokrat ovat 12 € / h.

5.    Aikuisen TurkuCard-etukortilla sisäänpääsy uimalaitoksiin alennushinnoin osana kaupungin yhteistä matkailumarkkinointia.

6.    Caribian tapahtumamaksu 100 € käytössä myös, jos tapahtuma edellyttää ottelukellon käyttöä tai väliverhojen laskun. Tapahtumamaksu peritty aiemmin ja peritään edelleen, jos tapahtuma vaatii katsomoiden avaamisen tai äänentoiston. Näin katetaan huoltoyrityksen veloittamat lisämaksut liikuntapalvelukeskukselle.

7.    Ohjattujen vesiliikuntaryhmien hintojen periminen yhtenäistetään siten, että myös Petreliuksessa ja Samppalinnassa maksetaan aina sekä ohjausmaksu 2,5 € että sisäänpääsymaksu hinnaston mukaan. Vesijumppien kokonaishinta Petreliuksessa ja Samppalinnassa (kertalipulla ed yhteensä 7,5 €) ei muutu. Petreliuksen 30 minuutin ryhmillä on kuitenkin edelleen oma erillinen kausikorttihintansa (70 € / 55 €). 

8.    Rannekkeiden 10 x sarjakäyntien alentaminen yhdenmukaisiksi siten, että 10 käyntiä saa aina 8 kertakäynnin hinnalla, 2 käyntiä siis kaupan päälle. Rannekkeen hankintahinnan korotus puolestaan 7 € à 8 euroon.

9.    Seniorirannekkeen hinta nousee 20 € à 30 euroon / 6 kk.

10.  Kuntosalien 4 kerran ABC-laiteopastuskurssit eivät enää sisälly kausimaksuihin Leidit liikkeellä -, Hikinen tusina - ja 55 + -tuotteissa. Kurssietu säilyy ainoastaan Kimmoke-rannekkeeseen kuuluvana oikeutena. ABC-laiteopastuskursseille tuli jo syksyksi 2014 oma hinta 15 € / 4 kertaa niin Impivaaran uimahallissa kuin Kupittaan urheiluhallissa sisäänpääsymaksujen lisäksi.

Edellisten lisäksi hinnastotaulukossa on sellaisia punaisella merkittyjä muutoksia, joista on tehty erilliset päätökset liikuntalautakunnassa aiemmin vuoden 2014 aikana (palauttamattomat avaimet ja Alfa).

Laajempia hinnastokysymyksiä tulojen kasvattamiseksi tulevaisuudessa

Liikuntapalvelukeskuksen hinnastolla määritellään keskeisesti se, mistä ja miten tuloja kerätään. Kaupungin kokonaistalous tulee kiristymään merkittävästi lähivuosiksi ja samoin myös liikuntalautakunnan budjetti. Vuodelle 2016 on tiedossa lähes 5 prosentin vähennys liikuntalautakunnan talousarvioon. Vähennys on niin suuri, että myös tulopuolta on tarkasteltava radikaalisti ja linjausten työstämiseen on ryhdyttävä hyvissä ajoin. Päämääränä pidetään sitä, että osa seuraavista, perustavammista hinnastomuutoksista voisi astua voimaan syksyn 2015 toimintakaudelle, osa vuoden 2016 alusta. Mahdollisia muutoksia pohdittaessa on mietitty pienimmän haitan näkökulmaa sekä kohtuullisuutta, asianmukaisuutta ja tasapuolisuutta. Edelleen on haluttu tukea esimerkiksi lasten harjoitustoimintaa. Sen sijaan jopa merkittävää voittoa tuottavien turnausten tukemista verovaroin on kyseenalaistettu samoin kuin seurojen ja yhdistysten liiketoimintaa. Kilpailutapahtumat teettävät niin ikään paljon ylimääräisiä valmistelu- ja jälkitöitä liikuntapaikkaosastolle. Puntaroitu onkin alustavasti seuraavia mahdollisia muutoksia:


·Kertamaksuhintojen nostaminen läpäisyperiaatteella 10 – 20 %. Sarjakorttien hintoja pidettäisiin kuitenkin edelleen halvempina suhteessa kertamaksuihin edellä kuvatulla ”10 käyntiä 8:n hinnalla” –periaatteella. Samalla hintojen yhtenäistäminen uimalaitoksissa.

· Ulkopaikkakuntalaisten hintojen nostaminen läpäisyperiaatteella kaikkiin hintoihin + 50 %.

· Lasten isojen kilpailutapahtumien ja turnausten liikuntapaikkavuokrien periminen aikuisten hinnaston mukaan.
· Kilpailutapahtumiin liittyvien ylimääräisten ylläpitotöiden laskuttaminen omakustannushintaan (tilan kilpakuntoon saattaminen ennen tapahtumaa osin ylityöaikoina sekä purkutyöt ja lisäsiivoukset tapahtuman jälkeen).
· Aikuisten alaikärajan laskeminen 20 vuodesta 18 vuoteen.
Kansallisesti yleisempi käytäntö.
· Muun kuin liikuntakäytön taksojen nostaminen.
. Liikuntapalvelukeskuksen hallinnoimilla liikuntapaikoilla ja –tiloissa toimivien yhdistysten ja vastaavien täysi omavastuu vuokrasta siltä osin, kun kyse on luonteeltaan kaupallisesta virkistys- tai viihdetoiminnasta.  
· Kertamaksuperiaatteella (1,5 € / käynti / hlö) laskutettavien liikuntapaikkojen ja -tilojen erittely tarkkaan siitä näkökulmasta, kotiutuvatko tulot asianmukaisesti. Mahdolliset muutokset laskutusperusteissa ja seurantatavoissa (esim. Alfan tapaan tai ulkoliikuntapaikoilla liikuntapaikkakohtainen vuokra).
· Kupittaa 7 ja 9 nurmikenttien käytön ja laskutuksen tehostaminen asianmukaisiksi.  
· Käyttämättömien vuorojen sanktiomaksun laajentaminen siten, että sanktio (2 x aikuisten maksu) koskee myös ilman vuorovarausta käytettyjä vuoroja sisätiloissa sekä luonnonnurmikentillä.

Liite 1Liite 1Liikuntapalvelukeskuksen hinnastotaulukot 2015


Liite 2Liikuntapalvelukeskuksen hinnaston periaatteet

Liikuntapalvelujohtajan varahenkilö Minna Lainio-Peltola:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy edellä esitetyt 1.1.2015 alkavat sekä Parkkimäen tekojääradalla jo kauden 2014 – 2015 alkaessa käyttöön otettavat hinnastomuutokset sekä käy lähetekeskustelun alustavista ehdotuksista pidemmän tähtäimen hinnastomuutoksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin muilta osin, mutta Viljamaan ehdotuksesta Lintusen kannattamana hinnastomuutoskohdan 6, Caribian 100 euron tapahtumamaksu jätettiin pöydälle.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedHatanpää Susanna


Liitteet:

Liiklk § 147
Liite 1:Liikuntapalvelukeskuksen hinnastotaulukot 2015
Liite 2:Liikuntapalvelukeskuksen hinnaston periaatteet