Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8317.06.20146

4039-2014 (041)

Lausteen ja Paattisten uimahallipalvelujen lopettaminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 83

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

Kaupunginhallitus on 12.5.2014 päättänyt pyytää kaikilta niiltä toimi- ja palvelualueilta ratkaisua talouden tasapainottamiseen, jotka viimeisessä ennusteessaan ilmoittivat todennäköisestä alijäämän uhasta vuonna 2014.

Liikuntapalveluiden osalta päädyttiin 15.4.2014 ilmoittamaan 100.000-200.000 euron alijäämästä riippuen Veritasratkaisusta. Kh on 26.5.2014 tehnyt päätöksen liikuntalautakunnan tekemään muutosehdotuksen koskien Veritas-stadionin peruskorjauksen aiheuttamaa vuosivuokraa. Päätöksen perusteella vuosivuokra tullee laskemaan kuoletusajan pidentämisen ansioista vuodesta 2015 alkaen. Lisäksi TA-suunnittelun yhteydessä on luvattu arvioida mahdollista vuokrakompensaatiota liikuntapalvelujen suunnittelulukuun 2015 alkaen. Kuluvan vuoden osalta asia ratkaistaan syksyllä. Näin ollen vuodelle 2014 jää edelleen noin 200.000 euron sopeutustarve, joka on vielä loppuvuoden kuluessa kurottava umpeen sekä lisäsäästöillä että -tuloilla.

Pitkään esillä ollut Lausteen ja Paattisten uimahallien sulkeminen syksystä 2014 lukien on suurin yksittäinen säästökohde, josta päätös on saatava tässä vaiheessa. Asia oli esillä jo Impivaaran uimahallin laajennuksen yhteydessä ja silloinen liikuntatoimen talouden suunnittelu perustui ko. hallien sulkemiseen Impivaaran saneeratun uimahallin avautuessa. Lausteen hallissa oli tuohon aikaan kuitenkin menossa kaupungin tilapalveluiden ja hallin omistajan Pormestarinkadun Liikekeskus Oy:n välillä tehty seitsenvuotinen sopimus, joka päättyy sitä erikseen irtisanomatta  30.8.2014.  Lausteen uimahalli on rakennuksena huonokuntoinen ja tekniikaltaan ehdottoman vanhanaikainen ja siten erittäin kallis ylläpidettäväksi. Hallin omistaja ei ole kiinnostunut kustannuksellaan tekemään halliin pitkäjänteisen ylläpitämisen edellyttämää miljoonaluokan peruskorjausta. Lausteen palveluista voidaan osa siirtää muihin halleihin seuraavasti; miesten ja naisten (maahanmuuttajat) erikoisvuorot ja uimakoulut pyritään siirtämään Petreliuksen uimahalliin. Petreliuksen koulujen uinninopetus pyritään siirtämään Impivaaran uimahalliin sekä uimaseurojen vuorot soveltuvin osin Puolalankadun uimahalliin, joka erinomaisesti soveltuisi osaan uimaseurojen toiminnasta.

Lausteelta syntyy säästöä noin 130.000 vuodessa ja 40 000 vuonna 2014.

Paattisten uima-allas on kaupungin omistamassa Paattisten aluetalossa, joten siitä kiinteistön osasta luopuminen on hankalaa erityisesti, koska se on runsaasti käytetyn ja hyväkuntoisen kuntosalin ja sen sisäänpääsyn ja pukuhuoneiden yhteydessä. Niillä on myös yhteinen automaattiportilla toimiva sisäänpääsy. Uimahallista ehdotetaankin tässä yhteydessä siirtymistä ns. tilaushalliin, johon pysyvän viikkovuoron tai tilapäisen toimijan (esim. paikallisen yhdistyksen) tulee hankkia turvanormit täyttävä valvonta.

Kustannussäästö muodostuu tässä mallissa osa-aikaisen uimavalvojan palkkakuluista 13 200 € vuodessa ja 6 600 euroa vuonna 2014.

Molempiin halleihin on viimeksi tänä keväänä haettu yksityistä toimijaa tai uimaseuraa palvelun tuottajaksi mutta tuloksetta.

Impivaaran hallissa yhdestä asiakaskäynnistä aiheutuva keskihinta on 4,06 euroa ja Petreliuksen hallissa 2,71 €. Lausteella vastaavasti 7,52 ja Paattisilla 25,32.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLautakunta päättää uimahallipalveluiden lakkauttamisesta Lausteella ja siirtymisestä ns. tilaushalliin Paattisilla syksystä 2014 alkaen.

PäätösLiikuntalautakunta päätti, että Lausteen uimahallin vuokrauksesta ei tehdä uutta sopimusta sekä että Lausteen ja Paattisten uimahallin valvontapalveluista luovutaan 1.9.2014 alkaen.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 8-5.

Lintusen ennen päätöksentekoa Rauteen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Norontaus, Palmunen ja Vehviläinen.

Päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Alanen, Kallio, Koskinen, Lähteenmäki, Meltovaara, Mäenpää, Viljamaa ja Andersson.

Jakelu

tiedPaattisten aluetalo
tiedPormestarinkadun liikekeskus Oy
tiedAhola Kaija
tiedLehmusvuori Juha
tiedNummi Oskari
tiedRiski Jaana