10960-2013 (150, 110)

 

Turun kaupungin Tyky-toiminta vuonna 2014

 

Tiivistelmä: -

 

 

Yhttmk § 60

 

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 9.10.2013:

 

Turussa on jaettu tyky-rahoja toimialoille sekä keskitetysti että varattu budjettiin toimialojen toimesta itsenäisesti. Tästä syystä toimialojen välille on syntynyt suuria eroja tyky-toiminnan suhteen.

 

Toimintamalliuudistuksen ja paremman johtamisen kokonaisuuden yhtenä tavoitteena on tehdä Turusta yksi työnantaja, joka kohtelee henkilöstöään arvostavasti ja oikeudenmukaisesti. Tämä ja verottajan tulkinta siitä, milloin tyky-toiminta on verovapaata henkilöstölleen edellyttää, että vanhat, eriarvoistavat käytännöt on purettava. Tilalle on luotava uusi, tasa-arvoa lisäävä ja kustannustehokas järjestelmä, joka mahdollisimman hyvin tukee henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä.

 

Toinen huomioitava näkökulma kaiken toiminnan järjestämisessä on nykyinen taloudellinen tilanne kaikissa kunnissa: se edellyttää erityisen vastuullista rahojen käyttöä, joten lähtökohtana tulisi olla taloudellisuuden että arvostuksen näkökulmasta mahdollisimman laaja omien palveluiden käyttö. Kun tyky-panostukset muodostavat vapaa-aikatoimen puolelle kassatuloa, mahdollistaa se suuremman edun myöntämisen yksittäiselle työntekijälle kuin ulkopuoliselle toimijalle maksettu palvelu – samalla voimme osoittaa henkilökunnan itse tuottamille palveluille niiden ansaitsemaa arvostusta.

 

Edun käyttö tulee jakautumaan epätasaisesti aktiivisten ja vähemmän aktiivisten kesken, joten järjestelmässä on verottomuuden kriteerien täyttymisen takia huomioitava mahdollisuus seurata käytön määrää takautuvasti. Kukin käyttäjä vastaa itse siitä, että ei ylitä käytöllään kaupunginhallituksen hallintojaoston 10.3.2009 § 90 määrittelemää 200 euron vuosittaista ylärajaa omaehtoiseen kulttuuri- ja liikuntatoiminnan tukemiseen. Samoin kukin työntekijä ja viranhaltija vastaa itse mahdollisista veroseuraamuksista, joita annetun maksimisumman ylittämisestä aiheutuu.

 

Tyky-toiminnan uusi malli otetaan kokeiluluontoisesti käyttöön vuonna 2014, ja jos toiminnassa ilmenee ongelmia, on työantajalla oikeus muuttaa toteutuksen luonnetta ja asettaa esim. tarkempia rajoja käytölle.

 

Kokouksessa asiaa esittelee hallintoryhmän johtaja Tuomas Heikkinen.

 

Ehdotus        Yhteistyötoimikunta hyväksyy Tyky-toimintaan suunnitellut linjaukset vuodelle 2014 edellä kerrotun mukaisesti, ja toteaa, että asia on käsitelty lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti. Samalla yhteistyötoimikunta toteaa, että tyky-toimintaan vuodelle 2014 esitetty järjestely on kokeiluluontoinen, ja työnantajalla on oikeus tehdä järjestelmään muutoksia. Mahdolliset muutokset tuodaan tiedoksi yhteistyötoimikuntaan.

 

Päätös          Yhteistyötoimikunta hyväksyi Tyky-toimintaan suunnitellut linjaukset vuodelle 2014 kokeiluluontoisesti, ja totesi, että asia on käsitelty lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti. Samalla yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajalla on oikeus tehdä järjestelmään muutoksia. Mahdolliset muutokset tuodaan tiedoksi yhteistyötoimikuntaan. Yhteistyötoimikunta totesi lisäksi, että Tyky-toimintaa koskeva tarkempi ohjeistus käsitellään kunkin toimialan yhteistoimintaelimissä.

 

Liite 1                                  Esitys Tyky-toiminnan linjauksista vuodelle 2014

 

 

Jakelu

   tied Hankinta- ja logistiikkakeskus

   tied Henkilöstöasioiden palvelukeskus

   tied Hyvinvointitoimiala

   tied IT-palvelut

   tied Kiinteistötoimiala

   tied Konsernihallinto

   tied Konsernihallinto, hallintoryhmä

   tied Konsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä

   tied Konsernihallinto, sisäinen tarkastus

   tied Konsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä

   tied Matkailun palvelukeskus

   tied Revisiotoimisto

   tied Sivistystoimiala

   tied Talouspalvelukeskus

   tied Turun Seudun Kehittämiskeskus

   tied Turun Työterveystalo

   tied Vapaa-aikatoimiala

   tied Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos

   tied Velkaneuvonta

   tied Vesiliikelaitos

   tied Ympäristötoimiala

   tied Elo Paul

   tied Heinonen Kristina

   tied Hemmilä Elise

   tied Hänninen Seppo

   tied Kairesalo Kaisa

   tied Matilainen Urpo

   tied Mäntylä Eero

   tied Palmroth Riitta

   tied Valtonen Kari

TYKY-toiminta 2014 esitys