Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7221.05.20139

13790-2012 (032)

Hinnaston muutokset vuodelle 2013

Tiivistelmä: -

Liiklk § 72

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunta on käsitellyt vuoden 2013 hinnaston muutoksia 13.12.2012 § 136. Liikuntalautakunta on käsitellyt pienimuotoisia hinnaston muutoksia kerran vuodessa, mutta laajemmin hinnasto on avattu yleensä kerran lautakunnan kauden aikana.

Liikuntatoimelle on vuodeksi 2013 asetettu 3 775 796 euron tulotavoite. Tavoite on kova ja näillä näkymin tuosta tavoitteesta tullaan jäämään, sillä Impivaaran uimahallissa tehdään takuukorjauksia kesän ajan ja yleisötuloja ei hallista juurikaan saada. Vuoden 2012 tulototeuma oli 3 431 584 euroa.

Liikuntatoimen budjettikasvu on ollut kulujen kasvua hitaampaa. Tulojen keräämisellä saadaan paikattua osittain menojen kasvua. Liikuntatoimella onkin tarpeen tehdä pysyvämpiä ratkaisuja ja korjata tulokertymäänsä vuodesta 2014 alkaen.

Hinnastoon liittyvät aloitteet työttömien rannekkeesta käsitellään omana asiakohtanaan.

Liikuntatoimen tulot muodostuvat karkeasti kolmesta kokonaisuudesta: 1) sisäänpääsymaksuista yksilöliikunnan paikoilla, 2) käyttövuoromaksuista varatuilla vuoroilla sekä 3) ohjaus- ja aktivointipalveluiden maksuista. Sisäänpääsymaksujen osuus tilinpäätöksen 2012 tuloista on noin 65 %, käyttövuokrien noin 23 % ja kurssimaksujen noin 5 %. Loput noin 7 % tuloista saadaan muita satunnaisia tuottoja ja mm. ELY-keskuksen avustuksia.

Yksilöliikunnan maksut kerätään pääsääntöisesti omaehtoisesta liikunnasta; käyttövuoromaksut organisoituneen liikunnan maksuista.

Liikuntapalvelukeskus esittää nyt korotuksia hinnastoon syyskaudesta 2013 alkaen.

Vaihtoehtoiset tulonhankkimistavat

Liikuntatoimen hinnastossa on muutamia erilaisia vaihtoehtoisia tapoja hankkia lisätuloja. Eri vaihtoehtoja esitellään tarkastellen niiden vaikutuksia liikunta-aktiivisuuteen ja talouteen.

Lasten ja nuorten vuorojen maksullisuus

Liikuntalautakunta on aiempina vuosina korostanut alle 20-vuotiaiden liikunnan maksuttomuuden periaatetta. Alle 20-vuotiaiden käyttövuorot ja seurakäyttäjien yksilöliikuntapaikat ovat maksuttomia. Liikuntapalvelukeskus on tehnyt laskelmia lasten ja nuorten vuorojen maksullisuuden tulovaikutuksista. Mikäli lasten ja nuorten vuorot olisivat maksullisia ja maksu olisi maltillinen 5-15 euroa/h (hintakategoria riippuen liikuntapaikasta), tuloja kerättäisiin noin 700 000 € olettaen, että käyttö säilyisi samana.

Vuorojen maksullisuutta puoltaa se, että maksuttomia vuoroja on varattuina mutta käyttämättä, joten tilojen käyttö tehostuisi ja muutos saattaisi asettaa eri lajit tasapuolisempaan asemaan. Maltillisen hinnan vaikutusta lasten ja nuorten ryhmien tilojen käyttöön on vaikea arvioida. Osassa suurissa suomalaiskaupungeissa maltilliset hinnat ovat käytössä ja käyttöaste on siitä huolimatta korkea. Oletuksena on, että organisoidun liikunnan käyttövuorojen määrää hinnan käyttöönotto ei merkittävästi tulisi laskemaan.

Lasten ja nuorten vuorojen maksullisuutta ei kuitenkaan ehdoteta ratkaisuksi.

Yksilöasiakkaiden hintojen korottaminen

Valtaosa tuloista kerätään omaehtoisesti liikkuvilta yksilötoiminnoista. Suosituimmat tilat ovat uimalaitokset ja kuntosalit.  Mm. uimalaitosten vuosittainen kävijämäärä on noin 580 000 käyntiä (tilipäätöstieto 2012). Esimerkiksi vuonna 2012 Petreliuksen uimahallissa lähes 38 % käytöstä, Lausteen uimahallissa 55 % käytöstä ja Impivaaran uimahallissa 21 % käytöstä tapahtui hyvin maltillisesti hinnoitelluilla seniorikortti ja työttömien kortilla. Näin ollen hinnastosta huolimatta hallin saamat tulot käyntiä kohden ovat alhaiset. Hinnastoesitys ei pidä sisällään merkittäviä korotuksia yksilöhintoihin.

Aikuisten vuorojen maksujen tarkistaminen

Vuosittain liikuntapalvelukeskus jakaa yli 30 000 tuntia vuoroja aikuisten liikuntatoimintaan (huom! luku sisältää vain palloiluhallit, koulujen salit, jalkapallo- ja jäähalli sekä nurmi ja keinonurmikentät). Toiminnasta peritään subventoitu maksu. Kaupungin subvention osuus on noin 75–80 % omakustannushinnasta. Subvention osuutta pienentämällä voidaan kerätä lisätuloja. Hinnastoesityksessä tähän esitetään korotuksia.

Aktivointi- ja ohjauspalveluiden hinnan korottaminen

Aktivointi- ja ohjauspalveluista saatavat tulot ovat marginaalisia ja niiden käyttäjäkunta on varsin pieni. Tuotteet kohdistuvat vähän liikkuviin. Hinnankorotus ei tässä asiassa tuota merkittävää tulolisäystä. Asia esitellään erikseen alla liikuntapalvelupäällikön esittelyssä.

  

Liikuntapalvelukeskus esittää muutoksena aiempaan hinnastoon:

Käyttövuorojen maksujen nosto aikuisten liikunnan osalta

Käyttövuorojen maksuihin esitetään n. 30 % korotusta yli 20-vuotiaiden käytön osalta. Käyttäjien omavastuuosuus nousee noin 30 %:iin omakustannushinnoista; kaupunki tukee siis jatkossa noin 70 % kustannuksista. Tulovaikutuksen arvioidaan olevan n. 150 000 euroa/ vuosi.  Samalla korotusprosentilla korotetaan yli 20-vuotiaiden seuraliikkujien maksua yksilöliikunnan paikoissa (ennen 1,10 euroa/käynti -> korotetaan 1,50 euroon/käynti)

Impivaaran uimahallin uintituote

Impivaaran uimahallin suunnittelussa on ollut lähtökohtana se, että laitoksen palvelut ovat asiakkaan käytössä yhdellä sisäänpääsymaksulla. Tämä ajatus on ollut lähtökohtana mm. sisäänpääsyporttijärjestelmää suunniteltaessa sekä kulkua suunniteltaessa. Lisäksi on haluttu kannustaa aerobisen liikunnan ja lihaskuntoharjoittelun yhdistämistä.

Impivaaraan esitetään uutta 30 kerran sarjakorttia, joka oikeuttaisi vain uintiin. Sen hinnaksi esitetään aikuisten osalta 150 euroa, aleryhmäläisten osalta 100 euroa ja lasten osalta 60 euroa. Tuotteen ei ennakoida tuovan lisää tuloja, mutta ei myöskään varauduta tämän vaikuttavan tulomenetyksenä. 30 kerran sarjakortilla halutaan tukea uimahallin aktiivikäyttäjiä.

Uimalaitosten ja kuntosalien hinnaston yhtenäistäminen (pois lukien Impivaaran uimahalli)

Liikuntapalvelukeskus ylläpitää Samppalinnan ja Kupittaan maauimaloita, Petreliuksen, Lausteen ja Paattisten uimahalleja, Kupittaan ja Varissuon jäähallin kuntosaleja. Lisäksi hallinnoidaan pienempiä alueellisia Pansion ja Jäkärlän yleisökuntosaleja. Aiemmassa hinnastossa on ollut oma maksunsa Samppalinnan ja Kupittaan maauimalaan sekä Petreliuksen uimahalliin. Hieman edullisempi maksu on ollut käytössä muissa kohteissa eli Paattisten ja Lausteen uimahallissa sekä Kupittaan urheiluhallin ja Varissuon jäähallin yleisökuntosaleissa. Tuotteita ei ole voinut käyttää ristiin eli esim. maauimaloihin ostetulla 10 kerran kortilla ei ole päässyt sisään Kupittaan urheiluhalliin.

Nyt esitetään näiden hintojen yhdenmukaistamista. Yhdenmukaistaminen helpottaa kassatyöskentelyä ja avaa asiakkaille mahdollisuuden käyttää monipuolisesti samalla latauksella useaa liikuntapaikkaa. Uudeksi hinnaksi esitetään Samppalinnassa, Kupittaan maauimalassa sekä Petreliuksessa jo voimassa olevaa hintaa. Hinnan korotus kohdistuu ainoastaan aikuisten maksuun (ennen Lausteella, Paattisilla, Varissuolla ja Kupittaan urheiluhallissa 4 euroa -> korotus 5 euroon) ja aikuisten ja ale-ryhmäläisten 10 kerran sarjalatauksiin (ennen aikuiset 34 euroa -> korotus 45 euroa, ennen aleryhmät 24,50 euroa -> korotus 27 euroon). Tulovaikutus on noin 50 000 euroa/ vuosi.

Tarkennukset Impivaaran uimahallin hinnastoon

Aikaisemmassa hinnastossa on uimaseurojen hinnoissa ollut pari pientä epäselvää ilmaisua. Liikuntapalvelukeskus haluaa todeta, että harjoitus- ja tapahtumavuorot, jotka ovat yleisöaukioloaikojen ulkopuolella, laskutetaan normaalin hinnaston mukaisesti. Lisäksi todetaan, että uimaseurojen vakiovuorotoiminnaksi katsotaan vakioryhmille kouluresurssista annetut lisävuorot esim. koulujen loma-aikoina.

Saunatilojen ja kokoustilojen hinnastoon esitetään pieniä muutoksia.

Sanktiomaksu peruuttamatta olevista vuoroista

Liikuntalautakunta on kaksi vuotta sitten ottanut käyttöön ns. sanktiomaksun varatuista, mutta käyttämättä olevista lasten ja nuorten käyttövuoroista. Sanktio on ollut aikuisten maksu. Aikuisten varatuista, mutta käyttämättä olevista vuoroista, ei ole mennyt erityistä sanktiota.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että peruuttamatta olevasta käyttämättömästä vuorosta peritään aikuisten hinta kaksinkertaisena. Tämä maksu peritään kaikista varatuista, mutta käyttämättä olevista vuoroista liikuntapalvelukeskuksen henkilökunnan todentaessa tämä väärinkäyttö. Peruuttaminen tulee tapahtua vähintään 5 vuorokautta ennen vuoroa. Sama sanktiomaksu otetaan käyttöön, mikäli lasten nimiin varattua maksutonta vuoroa käyttää aikuisjoukkue.

Sanktiomaksun tavoite ei ole lisätulon kerääminen, vaan vuorojen käytön tehostaminen ja tyhjien peruuttamatta olevien vuorojen käyttöön saaminen.

Lisäksi esitetään, että otetaan käyttöön sanktiomaksu, mikäli seniorikorttia, aktivointikorttia tai muuta alennettua korttia käytetään väärin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sanktio annetaan esimerkiksi, mikäli alennettua henkilökohtaista korttia ja ranneketta käyttää toinen henkilö. Tähän sanktiomaksuksi esitetään 100 euroa. Tavoite on hillitä väärinkäytöksiä.

Off Season -hinnoittelu

Jäähalleissa on ainoana liikuntapaikkana ollut aiemmin käytössä ns. kunnallinen jääaika eli aika, jolloin lasten ja nuorten vuorot ovat maksuttomia ja aikuisten vuorot ovat subventoituja. Kunnallisen jääajan ulkopuolella kaikilta käyttäjiltä peritään omakustannushinta.

Erityisen kalliiden olosuhteiden osalta tällaisen maksun periminen on perusteltua ja toisaalta se ohjaa myös käytön ajoittumista.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että maksullisuus otetaan käyttöön lämmitettävällä keinonurmella marras-joulukuun ajaksi. Hinnaksi esitetään 120 euroa/ tunti (= omakustannushinta). Muiden liikuntapaikkojen osalta ns. off season -maksua ei ole mielekästä ottaa käyttöön.

Varattavissa olevat hiekkakentät

Hinnastossa on nykyään maksu ainoastaan Kupittaan ja Urheilupuiston varattavissa oleviin kivituhkakenttiin. Muut varattavissa olevat laitahiekkakentät ovat maksuttomia.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että käyttöön otetaan 8 euron tuntihinta aikuiskäyttäjiltä niiden isoimpien laitahiekkakenttien osalta, joihin voi varata oman käyttövuoron. Tulovaikutus on noin 50 000 euroa/vuosi.

Paavo Nurmen stadion

Paavo Nurmen stadion on ylläpitokustannuksiltaan kallis liikuntapaikka. Tuloja kerätään ainoastaan aikuisten tapahtumista. Harjoituskäyttö on maksutonta. Aktiiviset yli 20-vuotiaat seuraharrastajat ovat siis erilaisessa asemassa kuin muissa liikuntapaikoissa harjoittelevat aikuisurheilijat, jotka maksavat sisäänpääsymaksun tai käyttövuoromaksun. Nyt hinnastoon esitetään turkulaisseurojen rekisteröityneille aikuisyleisurheilijoille käyttömaksuksi 1,50 euroa/käynti. Laskutus tapahtuisi seurojen ilmoitusten mukaisesti.

Liite 1Hinnasto 2013

Liite 2Hinnaston periaatteet

Hinnastomuutokset astuisivat voimaan porrastetusti:

·     sisäliikuntapaikat (koulujen salit, palloiluhallit, jalkapallohalli) 26.8.2013 alkaen

·     jäähallit 12.8.2013 alkaen

·     ulkoliikuntapaikat 1.1.2014 alkaen (sis. yksilöliikuntapaikat), poislukien lämmitettävä keinonurmi 1.11.2013 alk.

·     uimalaitokset ja kuntosalit 1.9.2013 alkaen (pois lukien Samppalinnan ja Kupittaan maauimalat: muutos 1.1.2014 alkaen)

Yhteenveto

Näillä hinnastonmuutoksilla saavutetaan arviolta noin 75 000 euron lisätulo vuoden 2013 aikana ja vuodesta 2014 alkaen 250 000 euron lisätulo.

Lisäksi todetaan, että mainospaikkamaksut ja hyvityskäytännöt valmistellaan liikuntalautakunnan käsittelyyn seuraavaan kokoukseen ja niiden osalta hinnastoa täydennetään siis silloin.

 

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Liikkumaan aktivointiosastolla ohjaustoimintojen hintoja on laajamittaisesti nostettu viimeksi monia vuosia sitten. Nyt osastolla on käyty hintoja läpi ja hinnankorotuksia esitetään moniin hintoihin. Näin pyrimme esimerkiksi edelleen edesauttamaan sitä, että työikäisten toiminnoissa seurojen toimintoihin olisi entistä matalampi kynnys, kun hintataso on lähempänä seurojen perimiä omia kausimaksuja kouluilla. Toisaalta alennusryhmien hinnat on haluttu pitää ennallaan, jotta hinta ei olisi Iiikkumisen aloittamisen esteenä. Kaikkien tuotteiden ns. puolen kauden hintoja on hieman tarkistettu ylöspäin. Kokonaan uutena esitetään Power20+ toimintaan hintojen ottamista käyttöön niille 20-29-vuotiaille, jotka ovat työssä. Opiskelijat ja työttömät voisivat liikkua edelleen maksuttomasti.

Aktivointiosaston ohjaustoimintojen ja liikuntapaikkaosaston (uimahallien ohjaustoiminta) hintoja pyritään yhtenäistämään. Impivaarassa toteutettavien aktivointiosaston toimintojen hintoja nostetaan samalle tasolle kuin Impivaaran oman toiminnan hinnat ovat. Tarkoituksena on uusien korotettujen hintojen myötä esimerkiksi soveltavista ryhmistä madaltaa kynnystä siirtyä uimahallin perustoimintoihin niillä liikkujilla, jotka selviytyvät tilojen fyysisistä etäisyyksistä. Maksujen laskentaperusteena on siten sisäänpääsymaksut (liikuntaranneke, senioriranneke, krt-maksu) + ohjausmaksu 2,5€/krt tai 20€/10krt. Esikossa järjestettävien soveltavien vesivoimisteluryhmien hinnoiksi esitetään samaa kuin uusi muiden uimalaitosten vesijumppien alennusryhmäläisten kausihinta 55€. Impivaaran vesivoimisteluun voidaan lisäksi hankkia johonkin ryhmään yleisavustaja sen mukaan, miten saadaan avustajan tarpeessa olevia siirtymään kevennettyyn/ reippaaseen vesivoimisteluun. Esikossa taas liikutetaan toimintakyvyltään rajoittuneimpia, mutta hintatason yhtenäistäminen voisi edesauttaa jatkossa siirtymistä muualle toimintakyvyn edistyessä.

Ulkopaikkakuntalaisilta perittävät + 50 % (pyöristettyinä tasalukuihin) hinnat on päätetty pitää, jotta Turun verorahoilla järjestettäviin palveluihin osallistuminen olisi turkulaisille edelleen edullisempaa, ja toisaalta siten olisi painetta koordinoida ja järjestää toimintaa enemmän ylikunnallisessa yhteistyössä. Esimerkiksi vuosia yhteistyössä järjestettyjen erityislasten kesäuinneissa on kaikille yhtenäiset hinnat.

Hinnastosta on poistettu sellaisia hintakategorioita, joita ei ole enää joihinkin vuosiin käytetty. Toisaalta joitakin hintoja on lisätty ja järkeistetty. Esimerkiksi Ihmemaan välineisiin on luotu uusia hintoja, ja niiden laskutus tullaan hoitamaan osana normaalia varausjärjestelmää. Näin saatavat tulot kohdistuvat kyseisille liikuntapaikoille, eikä aktivointiosaston tuloiksi.

Saattajakortin avulla mahdollistetaan saattajan pääsy maksutta ohjattuihin toimintoihin. Maahanmuuttajatoiminnoissa ehdotetaan kotoutumisajaksi 5 vuotta aiemman 3 vuoden sijaan lakimuutosten takia.

Hintamuutoksilla on arvioitu saatavan lisätuloja n. 15.000 euroa.

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen liikuntapaikkojen hinnaston.

PäätösLiikuntalautakunta päätti yksimielisesti Alasen ehdotuksesta Lähteenmäen kannattamana palauttaa liikuntapaikkojen hinnastoasian uudelleen valmisteltavaksi.


Liitteet:

Liiklk § 72
Liite 1:Hinnasto 2013
Liite 2:Hinnaston periaatteet 2013