Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4412.03.20137

1149-2013 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2014 talousarvioon ja vuosien 2015-2017 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2018-2023

Tiivistelmä: -

Liiklk § 44

Liikuntasuunnittelija vs. Veera Pälvimäki:

Turun kaupungin konsernihallinnon strateginen tilojen ohjauksen yksikkö pyytää liikuntalautakunnalta rakennusinvestointiehdotuksia 25.3.2013 mennessä. Lisäksi pyydetään kommentoimaan Kiinteistöliikelaitoksen laatimaa alustavaa ”Pienet investoinnit 2014” -listaa, jossa on alle 1,0 milj. €:n investoinnit ja esittämään siihen mahdollisia muutosehdotuksia.

Lähtökohtana investoinneille on kaupunginvaltuuston vuonna 2012 hyväksymä vuosien 2014–2016 taloussuunnitelma. Toimialalta/yhteisöltä pyydetään perustelut hankekohtaisesti kaikista investointiehdotuksista.

Strateginen tilojen ohjauksen yksikkö (entinen tilakeskus) ja sitä aiemmin tilaliikelaitos on pyytänyt liikuntalautakunnalta vuosittain investointiehdotuksia. Hallintokuntien tekemät ehdotukset käydään läpi taloussuunnitteluvaiheessa ja ehdotusten perusteella rakennetaan kaupungin investointiohjelma. Pienet kunnossapitokohteet tai ulkoliikuntapaikkahankkeet eivät kuulu tähän investointiohjelmaan, vaan ne käsitellään oman prosessinsa kautta.

Liikuntapalvelukeskus esittää liitteen 1 mukaisesti peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita, tiloja, joista luovutaan sekä pieniä investointeja. Listalle tuodut kohteet on kerätty liikuntapalvelukeskuksen eri osastojen tarpeista, asiakaspalautteiden ja asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella sekä kuntokartoitusten tietojen pohjalta.

Liite 1Peruskorjaushankkeet, uudisrakennushankkeet, tilat, joista luovutaan, pienet investoinnit

Liite 2Alustava ”Pienet investoinnit 2014” -lista

Oheismateriaali 1Tilaliikelaitoksen investointiohjelma 2013–2016

Esitettävät hankkeet perusteluineen:

 

PERUSKORJAUSHANKKEET:

Vuodet 2014–2017

Kiinteistöliikelaitoksen tilakeskuksen investointiohjelma 2013–2016:

Investointiohjelmassa on yksi liikuntakohde, joka on vielä toteuttamatta:

 

Samppalinnan maauimala

Tekninen peruskorjaus. Hankesuunnittelu on käynnissä 2013 ja rakentaminen aloitetaan 2014. Hanke tulee olla valmis toukokuussa 2015.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että seuraavat investoinnit lisätään taloussuunnitelmaan. Kohteet ovat priorisointijärjestyksessä.

 

Petreliuksen uimahalli

Vuonna 1973 valmistuneen uimahallin vesi- ja viemärilinjojen peruskorjaus. Peruskorjaus on uimahallin käytettävyyden jatkumiseksi tärkeää toteuttaa pian. Putkiston ja viemäröinnin elinkaari on lopussa. Peruskorjauksen valmistumisvuodeksi esitetään 2016.

Impivaaran jalkapallohalli

Peseytymistilojen saneeraus, joka on tarpeellista toteuttaa pian. Halli on valmistunut vuonna 1980 ja peseytymistiloja ei ole sen käyttöaikana saneerattu. Hallin työntekijät sekä työnjohto saavat huonokuntoisista peseytymistiloista paljon asiakaspalautetta. Valmistumisvuodeksi esitetään 2014.

 

Impivaaran jäähalli

Peseytymistilojen saneeraus vuonna 1981 valmistuneessa jäähallissa. Kattavaa saneerausta ei ole tehty ja tilat kaipaavat perusparannusta. Hallin työntekijät sekä työnjohto saavat huonokuntoisista peseytymistiloista paljon asiakaspalautetta. Valmistumisvuodeksi esitetään 2015.

Kupittaan urheiluhalli

Kupittaan urheiluhallin juoksuradan pinnan uusiminen sekä katsomon istuinosien uusiminen ovat ajankohtaisia peruskorjauksia ennen vuonna 2015 Kupittaalla pidettäviä yleisurheilun halli-SM-kilpailuja. Juoksuradan pinta on uusittu kokonaan viimeksi 80-luvulla, minkä jälkeen sitä on vain paikkailtu.

Hallissa on useita peruskorjaus- ja laajennuskohteita. Muun muassa hallin pohjakerroksen valaistuksen uusiminen sekä kummankin kerroksen äänentoistojärjestelmän uusiminen ovat myös ajankohtaisia investointeja lähivuosina.

Hallista on tehtävä kokonaissuunnitelma, jossa kaikki tarpeet selvitetään. Tarveselvityksessä on huomioitava myös Kupittaan keilahallin mahdolliset laajenemistarpeet sekä sisä- ja jousiammunnan tilatarpeet.  Liikuntapalvelukeskus työstää suunnitelman vuoden 2013 aikana.

Varissuon jäähalli

Peseytymis- ja wc-tilojen saneeraus on ajankohtainen vuonna 1983 valmistuneessa jäähallissa. Tilat ovat lähes alkuperäiskunnossaan ja kaipaavat saneerausta. Valmistumisvuodeksi esitetään 2016.

 

MUUT HUOMIOITAVAT KOHTEET (VUOKRAKOHTEET)

Liikuntapalvelukeskus esittää, että investointilistan yhteydessä huomioidaan myös seuraavat kohteet. Kohteet on vuokrattu yksityiseltä omistajataholta, joten investoinnin toteuttajana on omistajataho.

Alfan Budohalli

Budolajien tilat Alfan liikuntakeskuksessa edellyttävät pikaisia kunnostus- ja kehittämistoimia, sillä tilojen on katsottu olevan jo osittain terveydelle haitallisia. Liikuntalautakunta on käsitellyt tilojen tarveselvitystä 20.3.2012 § 33 ja lähettänyt asian tilakeskukselle. Kiinteistöliikelaitos/ tilapalvelut on vuokralaisena Alfan tiloissa ja liikuntapalvelukeskus vuokraa tiloja kiinteistöliikelaitokselta. Tilojen kunnostustoimenpiteistä vastaa niiden omistaja. Vaihtoehtoina ovat nykyisten tilojen peruskorjaus tai uusien vastaavien tilojen hankinta.

Lintulan voimistelutila

Lintulan voimistelu- ja sirkustila kaipaa peruskorjausta. Lintulan voimistelutilaa hallinnoi kiinteistöosakeyhtiö, ja se vastaa tilan kunnostustoimenpiteistä. Liikuntalautakunta on käsitellyt tilojen tarveselvitystä 20.3.2012 § 33.  Mikäli Lintulan käytöstä päätetään luopua, niin on välttämätöntä löytää uudet vastaavat tilat voimistelu- ja sirkusharrastajien käyttöön.

Alfan liikuntakeskus

Alfan liikuntakeskuksessa on tarvetta saada tilojen uudelleenjärjestelyn ja peruskorjauksen avulla lisää harjoitustilaa esimerkiksi telinevoimistelun, painonnoston ja nyrkkeilyn käyttöön. Liikuntalautakunta on käsitellyt tilojen tarveselvitystä 20.3.2012 § 33.   Kiinteistöliikelaitos/ tilapalvelut on vuokralaisena Alfan tiloissa ja liikuntapalvelukeskus vuokraa tiloja kiinteistöliikelaitokselta. Tilojen kunnostustoimenpiteistä vastaa niiden omistaja.

                Vuodet 2018–2023

Samppalinnan palloiluhalli

Vuonna 1970 valmistuneen Samppalinnan palloiluhallin peruskorjausta ehdotetaan vuodelle 2020

 

Ilpoisten palloiluhalli

Vuonna 1975 valmistuneen Ilpoisten palloiluhallin peruskorjausta ehdotetaan vuodelle 2021.            

 

UUDISRAKENNUSHANKKEET:

Vuodet 2014–2017

Meneillään on yksi uudisrakennushanke:

Palloiluhalli

Kaupungista puuttuu liigatason edustusjoukkueiden palloilulajeille ja otteluita seuraavalle yleisölle riittävä ja nykyaikaisilla palveluilla varustettu palloiluhalli. Harjoitustilasta on myös merkittävä tarve. Liikuntalautakunta on käsitellyt hanketta useaan otteeseen. Hanke on neuvottelumenettelyssä ja rakentaminen on tarkoitus päästä aloittamaan 2014.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että seuraavat investoinnit lisätään taloussuunnitelmaan. Kohteet ovat priorisointijärjestyksessä.

Kupittaanpesäpallostadionin katsomo

Pesäpallostadionin katsomosta on tehty tarveselvitys (Liik.ltk  20.10.2009 § 187). Sen mukaan katettu katsomo on osa Kupittaan alueen kehittämishanketta. Pesäpalloa lukuun ottamatta muut Turussa pääsarjatasoilla pelattavat joukkuelajit voivat pelata ottelunsa ulkokentillä, joissa katsojat pääsevät seuraamaan peliä katetuista katsomotiloista. Pesäpallokenttää käyttävät myös sadat nuoret, koululaiset sekä harrastelijat eri turnauksissa ja harrastesarjoissa. Seuraparlamentti tukee katsomon rakentamista.

 

Kupittaan ulkokenttien huoltorakennus

Kupittaan alueella on suuri tarve huoltorakennukselle, jossa yhdistyvät sekä pukusuoja ja WC-tilat, mutta myös alueen huoltokaluston tarvitsemia varastotiloja. Huoltorakennus palvelisi niin kenttien käyttäjiä kuin omatoimiliikkujia sekä kesällä että talvella. Etenkin yleisö-WC tilat olisi tärkeää saada alueelle.

Impivaaran ulkoalueiden huoltorakennus ja pukuhuone/kerhorakennus

Impivaaran liikuntapuiston alueella on huomattavaa tarvetta sekä huoltorakennukselle että pukuhuone- ja yleisö-WC tiloille. Impivaaran alueen yleissuunnitelma on tekeillä ja valmistuu tämän vuoden aikana. Alue on tärkeä ulkoliikunnan keskittymä ja sen ulkoliikuntatoimintoja on tarkoitus edelleen vahvistaa. Huoltorakennustiloihin on suunniteltu sosiaalitiloja ulkoilukeskuksen eri käyttäjäryhmille ja henkilökunnalle, varastotiloja mm. hiihtolatujen kunnossapitoon vaadittavalle kalustolle sekä laajemmin aluetta palvelevia toimintoja, esimerkiksi tilat myös suksivuokraamolle.

Kärsämäen kentän huoltorakennus

Nykyinen huoltorakennus ja pukuhuonetilat ovat erittäin huonokuntoisia ja kosteusvaurioiden takia jopa käyttäjien terveydelle haitallisia. Kärsämäen kenttä on yksi käytetyimmistä liikuntakeskusten ulkopuolisista pallokentistä, joten sinne olisi hyvä saada asianmukaiset pukuhuone- ja varastotilat.

 

Impivaaran jäähalli

Impivaaran jäähallin pukuhuonetilojen määrä on nykyiselle käyttäjämäärälle alimitoitettu. Etenkin viikonloppuisin nykyiset pukuhuoneet eivät riitä kaikille joukkueille/käyttäjille. Tarvetta olisi kahden pukuhuonetilan lisäykselle. Hallin henkilökunta ja työnjohto saavat pukuhuoneita koskien paljon asiakaspalautetta.

 

Hirvensalon laskettelukeskuksen huoltorakennus

Hirvensalon laskettelukeskuksen yhteydessä oleva huoltorakennus kaipaa uusimista. Huoltorakennuksessa tarvitaan tilaa sekä rinteiden huoltoon vaadittavalle kalustolle ja myös Turun Slalomseura ry:n toimintoihin. Tarve on akuutti, sillä olemassa oleva huoltorakennus on erittäin huonokuntoinen. Ennen rakentamista on ratkaistava, minkä tahon vastuulle huoltorakennuksen uusiminen kuuluu. Liikuntatoimi on alueella vuokralaisena, mutta käyttöoikeus on luovutettu hiihtokeskusta ylläpitävälle seuralle.

Kailassuon huoltorakennus

Ampumaurheilulla ja moottoriurheilulla on tilatarpeita Urusvuoren moottoriradan toiminnan päätyttyä pari vuotta sitten ja ampumaratojen tilanteen heikentyessä. Viime vuosien aikana tarpeita on pyritty ratkaisemaan muun muassa kaavoittamalla ulkoampuma- ja moottoriurheilukeskus Liedon Kailassuolle. Kaavoitusprosessi on kesken. Myös muita vaihtoehtoja on parhaillaan esillä, esimerkiksi moottoriurheilun keskittäminen Raision moottoriradalle ja seudullisten ampumaurheilupaikkojen hyödyntäminen. Huoltorakennus on ajankohtainen vain, mikäli Kailassuon hanke toteutuu.

Vuodet 2018–2023

Sisäliikuntahalli

Kaupungista puuttuvat asialliset ja nykyaikaiset tilat voimistelun, tanssin ja sirkusurheilun harrastajille. Nykyistä suurempien harrastustilojen tarve on huomattava, sillä voimistelu- ja tanssiurheilun harrastajien määrä on lisääntynyt.  Mikäli Alfan liikuntakeskusta ja Lintulan voimistelutilaa ei pystytä kehittämään ja korjaamaan, niin uusien tilojen rakentaminen on entistä ajankohtaisempaa. Alfan ja Lintulan tilat eivät pelkästään ratkaise tilantarvetta.

Skanssin kuntosali

Skanssin tulevan asuinalueen koulurakennuksen yhteyteen olisi tarpeellista rakentaa kuntosali. Kaupungin järjestämille lähiökuntosalipalveluille on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää suurten ikäluokkien ikääntyessä.

 

ARVIO, MISTÄ TILOISTA LUOVUTAAN   

Kaupungin konsernihallinnon strateginen tilojen ohjauksen yksikkö pyytää hallintokunnilta arviota siitä, mistä tiloista luovutaan ja minä vuonna: Liikuntapalvelukeskus toteaa, että liikuntatoimella ei ole käyttämättömiä tai tarpeettomia tiloja.

 

PIENET INVESTOINNIT 2014

Listalta poistettaviksi ehdotettavat hankkeet:

Liikuntapalvelukeskus toteaa, että listalla ei ole yhtään liikuntatoimen investointikohdetta.

 

Listalle lisättäväksi ehdotettavat hankkeet:

Impivaaran jalkapallohalli

Hallin nurmi on vaihdettu viimeksi vuonna 2006, joten sen uusiminen on ajankohtaista ja perusteltua. Hallin käyttö on etenkin talvikaudella erittäin vilkasta, sillä halli on ainut kaupungin omistama tekonurmipintainen halli. Vanha nurmi voidaan kierrättää Vähäheikkilän kentälle, jonka vanha pinnoite on tullut elinkaarensa päähän ja on jopa käyttäjille vaarallinen.

Ilpoisten palloiluhalli

Salin lattia kaipaa uusimista. Investointia ehdotetaan vuodelle 2014.

Lähivuosien muita pieniä investointeja:

Liikuntapalvelukeskus haluaa nostaa esiin myös muita pieniä investointeja, joiden tarve on lähivuosina.

 

Soutu- ja melontakeskus

Alueen pienet kunnostus- ja laajennustyöt 2015

Parkinkenttä

Huoltorakennuksen laajentaminen 2015

Kupittaan jalkapallostadion

Piha-alueiden kunnostustyöt ja stadionia ympäröivän aidan uusiminen 2016 Lisäksi videotaulun hankinta 2014 mahdollisena liikuntatoimen käyttöomaisuushankintana.

 

MUUT HUOMIOITAVAT KOHTEET LISTAN ULKOPUOLELTA

Kiinteistöliikelaitos/ tilapalvelut on aiemmin peruskorjannut ja uusinut mm. koulu- ja liikuntatilojen kattoja erillishankkeina. Alla esitetyt kohteet eivät ole investointilistalla, mutta liikuntapalvelukeskus esittää, että kohteet otetaan huomioon mahdollisia kattoremontteja suunniteltaessa.

Härkämäen palloiluhallin vesikaton uusiminen

Vuonna 1971 valmistuneen Härkämäen palloiluhallin vesikatto on uusimisen tarpeessa.

Jäkärlän kuntosalin katon uusiminen

Kuntosalin katto on uusimisen tarpeessa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ehdottaa Konsernihallinnon strategiselle tilojen ohjaus yksikölle liitteen 1 mukaisia investointikohteita vuosille 2014–2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen.

Jakelu

esiKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Liiklk § 44
Liite 1:Peruskorjaushankkeet, uudisrakennushankkeet, tilat, joista luovutaan, pienet investoinnit
Liite 2:Alustava Pienet investoinnit 2014-lista