Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 13.12.2012 17

67-2012 (056)

Avustus urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk §

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on 24.1.2012 § 13 päättänyt vuoden 2012 talousarvioon merkityn urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakamisen periaatteista.

Liikuntalautakunnan vuoden 2012 talousarvioon on varattu urheilu- ja liikuntaseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseksi yhteensä liikuntalauta-kunnan päätöksellä 14.2.2012 § 22 645.000 € siten, että alustavasti varataan 575.000 € harjoitustilavuokrakustannusten korvaamiseen sekä varaudutaan 70.000 € uusien liikuntakohteiden rakentamista varten, jos sellaisia anomuksia esiintyy. Ellei kriteereitä täyttäviä rakennuskohteita löydy, niin koko määräraha voidaan käyttää harjoitustilavuokrien avustamiseen.

Liikuntalautakunta on 19.6.2012 § 85 jakanut uusien liikuntakohteiden rakentamista varten 70.000 €. Myöhemmin vuoden aikana on selvinnyt, että Turun Moottorikerho ry:n hanke ei tule toteutumaan vuoden 2012 aikana ja jatko vuoden 2013 puolella on hyvin epävarmaa. Liikuntapalvelukeskus ja Turun Moottorikerho ry ovat sopineet, että seuralle myönnetty avustus 21 900 € jää nostamatta ja seura luopuu tämän hankkeen eteenpäinviennistä. Tämän johdosta seuralle myönnetty avustus palautuu takaisin liikuntalautakunnan uudelleen jaettavaksi harjoitustilavuokra-avustuksen yhteydessä. Käytettävissä harjoitustilavuokrakustannuksiin on 587 743,40 € ja erityisryhmien vesiliikuntatoimintaan 27.000 €, kaikki yhteensä 614 743,40 €.

Em. summaan on koottu kaikilta avustustileiltä (toiminta-avustus, uusien liikuntapaikkojen rakentamisavustus, nuorten urheilijoiden kv. toiminnan matka-avustukset, stipendit ja alueuimahalliavustus) käyttämättä jääneet määrärahat. Koulutusavustuksen ylitys 2 005,44 € katetaan muilta avustustileiltä syntyvillä säästöillä.

Pääsääntöisesti turkulaiset urheiluseurat ja liikuntaa järjestävät yhdistykset saavat liikuntatoimintaansa tarvittavat tilat kaupungilta. Kuitenkin on lajeja, muun muassa tennis, salibandy, golf, ratsastus, kilpatanssi, kiipeily, voimailu sekä osa erityisryhmien lajeista, joiden liikuntatoimintaan kaupunki ei pysty tarjoamaan tiloja lainkaan tai erittäin puutteellisesti. Liikuntatoiminta tapahtuu tällöin kaupungin liikuntatilatarjonnan ulkopuolella ja liikuntatoimen perimiä käyttömaksuja korkeammin hinnoin.

Kyseessä olevalla määrärahalla pyritään saattamaan em. kaltaiset lajit lähemmäs tasavertaista asemaa kaupungin liikuntapaikkojen käyttäjien kanssa. Kysymykseen tulevat todelliset tilavuokrat, kenttävuokrat tai maksetut käyttömaksut, ei kuitenkaan ne maksut, jotka syntyvät toiminnasta kaupungin omissa liikuntapaikoissa, sillä nuo maksut sisältävät kaupungin huomattavaa subventiota.

Ko. määräraha koskee ainoastaan urheiluseuroja ja liikuntaa järjestävien muiden yhdistysten lajiharjoittelua (ei kata nk. vapaita sidosryhmiä eikä työpaikkaurheiluseuroja). Määrärahavaraus sisältää myös nimikkeet uimaseurojen harjoittelun ja vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan sekä uinnin tukemisen.

Liikuntalautakunta on 6.2.2008 § 59 laajentanut avustusmuodon koskemaan

muitakin kuin tähän asti tuettuja lajeja ja myös, että aikuisten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannuksiin varattava avustusmääräraha ei merkittävästi nouse vuoden 2008 tasosta ja lisäpanos ohjataan lasten ja nuorten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannusten avustamiseen.

Määrärahan avustusprosentti määrittyy anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Vuoden 2012 hyväksytyissä avustusperiaatteissa todetaan, että avustus lajeille, joilla ei ole kunnallista harjoittelupaikkaa tai harjoitustilaa on hyvin riittämättömästi (kategoria I), niin avustuksen tavoitetasona aikuisten (20 v. ja vanhemmat) liikuntatoiminnassa pidetään 20-25 % ja lasten sekä nuorten liikuntatoiminnassa 65-75 % kustannuksista.

Avustus lajeille, joilla on kunnallinen liikuntapaikka, mutta jotka käyttävät myös muuta harjoitustilaa (kategoria II), niin aikuisten liikuntatoimintaa ei avusteta lainkaan ja lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tavoitetasona pidetään 30-40 % kustannuksista.

Vuoden 2012 avustushaussa on tullut muutamia uusia anojia mukaan.

Näiden anojien hakemuksissaan esittämät kustannukset ja huomioiden määrärahan pieni kasvu, niin tarkoittaa avustusprosenttien pysymistä lähes ennallaan. Liikuntapalvelukeskus katsoo, että kategoriassa 1 lasten ja nuorten liikuntatoiminnan avustusprosentin pitää pysyä vähintään vuoden 2011 tasolla 65 %. Kategoriassa 1 aikuisten liikuntatoiminnassa avustusprosentti on 15 %. Kategoriassa 2 lasten ja nuorten avustusprosentti on noin 19,14 % ja aikuisten liikuntatoiminnan kustannuksia ei avusteta lainkaan.

Liite 1Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2012: kategoria I taulukko 1.1., kategoria II taulukko 1.2., vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan taulukko 1.3.

Liite 2Harjoitustila-avustus v. 2012: anojat, lajit, paikat ja kustannukset, urheilu- ja liikuntaseurat sekä vammaisyhdistykset

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1.1 ja 1.2 mukaisen ehdotuksen urheilu- ja liikuntaseuroille 587 743,40 € avustuksen jakamisesta harjoitustilakustannuksiin sekä turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintitoimintaan 27.000 € suuruisen avustuksen, liite 1.3. sekä hylkää liitteissä ehdotetut anomukset tai osia anomuksista. Kyseessä oleva avustustili on tämän jälkeen käytetty loppuun.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.

 Alanen, Moisander, Mäenpää, Rautee ja Vehviläinen esteellisiä.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Liiklk § 17
Liite 1:Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2012: taulukot 1.1, 1.2 ja 1.3
Liite 2:Harjoitustila-avustus v. 2012: anojat, lajit, paikat ja kustannukset, urheilu- ja liikuntaseurat sekä vammaisyhdistykset