Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 13.12.2012 11

13735-2012 (643)

FC TPS Turku Oy:n anomus saada pelata Veikkausliigaottelunsa Paavo Nurmen stadionilla

Tiivistelmä: -

Liiklk §

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

FC TPS Turku Oy pyytää liikuntalautakunnalta lupaa saada pelata kaudesta 2013 lähtien Veikkausliigaottelut Paavo Nurmen stadionilla. Liigalisenssikomitea päättää asiasta 19.12.2012.

Samalla seura toteaa, että kentän (pelialueen) leveyden tulee olla 64 metriä ja että kenttävalaistus tulee saattaa liigalisenssin vaatimalle tasolle viiden vuoden kuluessa.

Liite 1                                  FC TPS Turku Oy:n anomus

Viime kesänä pelialueen leveys oli n. 62 metriä. Sen ulkopuolella ennen yleisurheilun juoksurataa ja pituushyppypaikkaa on n. metrin levyiset kaistat ns. vara-alueena ja avustavien tuomareiden käytössä. Teoriassa pelialue on mahdollista leventää 64 metriseksi, mutta välittömästi rajan takana on kestopinta yleisurheilua varten. Tämäkin levennys edellyttää maakerrosten vaihtoa ja siirtonurmea.

Käytännössä ko. työ olisi mahdollista tehdä, mikäli rahoitus järjestyy, vasta pelikauden päättyessä 2013. Aikaisemman levennyksen esteenä on se, että kelvollista siirtonurmea ei ole saatavilla kuin aikaisintaan toukokuun lopulla ja levennyksen pohjatyöt ja siirtonurmen juurtuminen vaativat noin kuukauden mittaisen ottelutauon ja häiritsevät yleisurheilukäyttöä kesken lajin kilpailukautta. Valaistuksen rakentamisen osalta kaupungilla ei ole suunnitelmia Paavo Nurmen stadionilla. Tämän kokoluokan rakentamisesta tulee päättää kaupungin investointiohjelman yhteydessä ja siihen on seuraavaksi mahdollisuus osana kaupunginvaltuuston talousarvioita syksyllä 2013. Päätöstä tehdessä tulee lisäksi ottaa huomioon jalkapallon vaatimat 16-17 kotiottelua/kausi (n. 4 tuntia/ottelu) sekä siitä aiheutuva häiriö Paavo Nurmen stadionin pääkäyttötarkoitukselle eli yleisurheilulle.

Kaupunki on sijoittanut jalkapallon osalta valtaosan resursseistaan viimeiset vuosikymmenet Kupittaalle (esim. kesä 2012 kentän peruskorjaus n. 1 M€), eikä sillä ole suunnitelmia eikä resursseja varattuna Paavo Nurmen stadionin varustamiseen jalkapalloliigaa varten. Myöskään toisen kentän ylläpitämiseen liigakelpoisessa kunnossa vuosittain huhtikuulta lokakuulle ei ole liikuntatoimen talousarviossa henkilöstö- ja materiaalikulujen osalta varauduttu.

Liikuntatoimella on käsitys, että vaikka Veritas Stadionin käyttö on FC TPS Turku Oy:n näkökulmasta kallista, vuokra ja muut ehdot ovat kuitenkin Stadionyhtiön talouden näkökulmasta kohtuulliset ja turkulaisia liigaseuroja kohtaan tasapuoliset. Turun ja Helsingin liigakentät poikkeavat hinnaltaan muista siksi, että ne ovat yhtiömuotoisia muiden ollessa kunnallisia kenttiä, joiden subventio on keskimäärin varsin huomattava. Samalla on todettava, että yhtiömuotoisten kenttien olosuhteet ovat ylivertaiset kunnallisiin verrattuna. Liigakenttien vuokravertailuyhteenveto valmistuu 13.12.2013 mennessä ja toimitetaan lautakunnan kokoukseen.

Luonnollisesti liikuntatoimi toivoo, että FC TPS Turku Oy ja Stadionyhtiö pääsevät asiasta sopimukseen, jonka molemmat voivat hyväksyä. Kaupungin liikuntatoimella ei kuitenkaan ole virallista asemaa em. neuvotteluissa, mutta se on valmis tarjoamaan tukeaan osapuolten niin pyytäessä.  Eihän ole Stadionyhtiönkään kannalta yhdentekevää, katoaako n. puolet stadionin tapahtumista ja liikevaihdosta pois.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ilmoittaa FC TPS Turku Oy:lle, että käytettävissä olevien tietojen perusteella lautakunnalla ei ole mahdollisuuksia saattaa Paavo Nurmen stadionin kenttää liigan edellyttämään kuntoon.

Lautakunta pitää erittäin tärkeänä FC TPS Turku Oy: n ja Stadionyhtiön välisen pitkäkestoisen yhteistyösopimuksen aikaan saamista ja päättää palauttaa asian jatkoneuvottelujen käymiseksi kaupungin johdon ja em. osapuolten kesken.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.

 Alanen, Moisander ja Sutela esteellisiä.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Liiklk § 11
Liite 1:FC TPS Turku Oy:n anomus