Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 13.11.2012 11

12437-2012 (056)

Vuoden 2013 avustusten periaatteet

Tiivistelmä: -

Liiklk §

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Yleistä

Turkulaiset urheiluseurat liikuttavat noin 60 000 jäsentään ja tuottavat yli miljoona liikuntasuoritetta vuosittain. Kansalaistoiminta luo pohjan turkulaiselle liikuntakulttuurille. Liikunnan seurakenttä on suurin kuntalaisia liikuttava taho ja liikuntapalveluita tuottava taho.

Liikunta-avustukset ovat yksi olennainen tapa, jolla liikuntatoimi tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja ja liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,5 milj. euroa, joka on vajaa 10 % liikuntatoimen budjetista. Avustusta saa vuosittain hieman vajaa 200 urheilu- ja liikuntaseuraa sekä noin 50 liikuntaa järjestävää yhdistystä. Liikuntajärjestöille tuki on merkittävä osa toiminnan rahoitusta.

Turun liikuntatoimen visiossa todetaan:

Turkulaiset liikkuvat ilosta ja nauttivat hyvästä olosta – Turku on hyvinvointiliikunnan ja seurayhteistyön kansainvälinen edelläkävijä

Liikuntatoimen toiminta-ajatuksessa puolestaan sanotaan:

Innostamme turkulaiset liikkumaan. Takaamme monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja rakennamme urheilumyönteistä ilmapiiriä. Liikunta antaa elämyksiä ja hyvinvointia kaupunkilaisen jokaiseen päivään.

Avustusjärjestelmä on rakennettu siten, että sillä saadaan aktivoitua turkulaisia liikkumaan, luodaan monipuolisia ja laadukkaita liikuntaolosuhteita ja liikuntapalveluja, tuetaan menestyvien urheilijoiden esikuvavaikutusta ja luodaan vetovoimaisia liikuntatapahtumia. Järjestelmän kolme keskeisintä tehtävää ovat 1) seurojen perustoiminnan tukeminen sisältäen niin tavoitteellisen urheilun kuin harrasteliikunnan, 2) seurojen laatutyön ja kehittymisen tuki sekä 3) kilpaurheilullisten pyrkimyksien tukeminen. Avustusjärjestelmä on rakentunut ohjaamaan toimintaa liikuntatoimen strategian suuntaisesti. Jotta strategiassa mainitut tavoitteet saavutetaan, avustusjärjestelmässä on perinteisen toiminta-avustuksen lisäksi muutamia kohdeavustuksia.

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain. Nyt päätettäväksi tuodaan avustusten periaatteet vuoden 2013 osalta. Tulevan vuoden avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Avustusmuodot

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat erityisavustukset.

Edellisten vuosien tapaan vuoden 2013 avustamisen pääpainopiste on seurojen perustoiminnan tukemisessa. Perustoimintaa tuetaan parhaiten liikuntasuoritteisiin perustuvalla toiminta-avustuksella sekä liikuntaolosuhteiden tukemisella. Kohdennetusti painotetaan seuratoiminnan laadun kehittämistä ja yhteistoimintamuotojen kehittämistä. 

Avustuksiin on tehty pieniä muutoksia ja tekstikorjauksia, mutta pääperiaatteet ovat säilyneet ennallaan. Oleellisimmat muutokset vuoteen 2012 verrattuna:

1)   Vammaisavustaja-avustus on kohdistunut ainoastaan lasten ja nuorten toimintaan. Tulevaisuudessa esitetään, että avustusta laajennetaan koskemaan myös erityistä tukea tarvitsevien aikuisten ryhmiä.

2)   Kansainvälisten tapahtumien avustusta halutaan selkeyttää siten, että painopisteenä ovat lasten ja nuorten tapahtumat ja suuruudeltaan yleisötapahtumiksi luokiteltavat tapahtumat. Esityksenä on, että avustuksesta poistetaan kolme kategoriaa (eli 1. suuret tapahtumat, 2. pienet tapahtumat, 3. ulkomaille suuntautuvat). Näiden kategorioiden ohjaava vaikutus on ollut vähäinen. Lisäksi esitetään, että ulkomaille suuntautuvia matkoja ei avusteta ollenkaan tästä avustusmuodosta. Aiemmin on satunnaisesti avustettu mm. ystävyyskaupunkien vastavierailuja, mutta käytännössä näiden merkitys on viime vuosina ollut vähäinen. Lisäksi lasten ja nuorten kansainvälisten matkojen avustamisen kautta avustetaan jo ulkomaille suuntautuvia matkoja. Arviointiperusteissa esitetään julkisuusarvon poistamista. Se on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi ja vaikeasti mitattavaksi. Arvioinnissa siis huomioitaisiin koko tapahtuman suuruus (kokonaisosallistujien määrä) ja kansainvälisten osallistujien määrä. 

3)   Projektiavustus on osoittautunut hankalaksi ja se ei ole ohjannut seuroja järjestämään matalan kynnyksen toimintaa. Avustusanomukset ovat olleet kirjavia. Nyt esitetäänkin koko avustusmuodon poistamista. Ohjaavammaksi ja vaikuttavammaksi aktivoinnin tapoja ovat ns. sopimukselliset kumppanuudet, joissa yhdessä rakennetaan uudenlaisia toimintamalleja. Seurakumppanuuden vahvistaminen terveysliikunnan ja matalan kynnyksen harrastetoiminnan järjestämisessä on avainasemassa liikuntatoimen kehittämisessä. Esitämmekin, että liikuntapalvelukeskuksen tulee kevään kuluessa tehdä lautakunnalle esitys siitä, miten luodaan toimiva ja vaikuttava kumppanuusmalli.

4)   Alueuimahallien avustusta on myönnetty Uittamon uimahallille ja Turun uimahallille. Uintitoiminta Uittamon uimahallissa on loppunut, joten avustettavia alueuimahalleja jää jäljelle vain Turun uimahalli. Aiemmin avustusmääräraha on jaettu näiden kahden uimahallin kesken perustuen kävijämääriin, aukioloaikoihin ja energiakustannuksiin. Nyt esitetään, että avustus myönnetään Turun Ylioppilaskyläsäätiölle Turun uimahallin ylläpidosta vuosiavustuksena. Säätiöltä edellytetään sitä, että uimahalli on vuonna 2013 käyttötarkoitukseensa soveltuva. Lisäksi edellytetään turkulaisten sotaveteraanien sisäänpääsyä veloituksetta ja muiden asiakasryhmien hinnan kohtuullisuutta.

Seuraparlamentti on kokouksessaan 9.10.2012 käynyt lähetekeskustelua avustusten periaatteista. Lähetekeskustelussa on käsitelty mm. kansainvälisten tapahtumien avustuksia, toiminta-avustusta, projektiavustusta. Yllä esitetyt muutokset ovat parlamentin lähetekeskustelun mukaisia.  

Liikunta-avustuksia jaetaan sekä urheilu- ja liikuntaseuroille että liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä ovat vammaisjärjestöt, eläkeläisyhdistykset ja maahanmuuttajien yhdistykset. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityneitä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (poikkeus: nuorten urheilijoiden stipendit). Valtaosa avustuksista kohdistuu urheilu- ja liikuntaseuroille.

Avustusten tarkemmat jakoperiaatteet esitellään liitteessä 1.

Liite 1Avustusten jakoperiaatteet 2013

Urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustus 2014

Urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustus perustuu painokertoimiin. Painokertoimia on tällä hetkellä yhteensä seitsemän: kaksi lapsille (12 v. tai alle), kolme nuorille (13-19 v.) ja kaksi aikuisille (20 v. tai yli). Toimintatiedot kerätään sähköisen avustuseteinen-järjestelmän kautta.

Toiminta-avustuksen monimutkaisuus on noussut esiin seurojen palautteissa sekä seuraparlamentissa. Nykyinen järjestelmä koetaan haasteelliseksi. Ensinnäkin painokerroinluokkia on paljon, mikä vaikeuttaa avustuksen hakemista. Toisaalta sähköinen järjestelmä koetaan vaikeaselkoiseksi. Liikuntapalvelukeskus on jo käynyt useaan otteeseen keskusteluita sähköisen järjestelmän selkeyttämisestä.

Toiminta-avustus pysyy vuoden 2013 ennallaan. Tuleville vuosille esitetään, että painokertoimia tarkastetaan yksinkertaisempaan suuntaan. Tavoitteena olisi, että nykyisen seitsemän painokertoimen sijaan kertoimia olisi vähäisempi määrä ja olisi vain kaksi ikäryhmää eli lapset ja nuoret sekä aikuiset. Liikuntapalvelukeskuksen tulee tuoda esitys seuraparlamentin käsittelyyn sekä tämän jälkeen liikuntalautakunnalle hyväksyttäväksi. Nyt pyydetään lautakunnalta valtuutus asian valmistelun jatkamiseen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä avustusten jakoperiaatteet vuodelle 2013 liitteen 1 mukaisesti. Lisäksi lautakunta antaa liikuntapalvelukeskukselle valtuutuksen valmistella urheilu- ja liikuntaseurojen toiminta-avustuksen painokertoimien yksinkertaistamista sekä kumppanuusmallia nykyisen projektiavustuksen tilalle. Nämä tulee tuoda lautakuntaan päätettäväksi keväällä 2013.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Liiklk § 11
Liite 1:Avustustenjako