Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 13.11.2012 9

4916-2012 (549)

Valt. Pauli Kossilan aloite kampanjan toteuttamisesta, jolla tarjotaan ohjattuja, erilaisia liikuntapalveluita nuorille

Tiivistelmä: -

Liiklk §

Liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk / liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Valtuutettu Pauli Kossila on tehnyt aloitteen kaupunginvaltuustossa 23.4.2012 § 74 kampanjasta, jolla tarjotaan ohjattuja, erilaisia liikuntapalveluita nuorille.

Liikuntapalvelukeskus toteaa lausuntonaan, että on erittäin hienoa, kun valtuutettu on kiinnittänyt huomiota nuorten 13-17-vuotiaiden liikkumattomuuteen. Samalla liikuntatoimi toteaa, että se on jo noin kymmenen vuoden ajan toteuttanut aloitteessa toivottua tuotetta.

Turussa ryhdyttiin vuonna 2002 pohtimaan miten valtavan joukon lapsia tavoittavan Nappulaliigan jälkeen tapahtuu 11-12 -vuotiaille lapsille. Havaittiin, että vain osa heistä jatkoi pelaamista eri urheiluseurojen jalkapallojoukkueissa. Osa lapsista vaihtoi kokonaan harrastamaansa lajia, mutta osa lopetti liikkumisen kokonaan urheiluseuroissa. Näistä lopettaneista suurin osa halusi pelata, mutta eivät seurojen resurssien tai tavoitteiden mukaisesti mahtuneet joukkueisiin. Heistä tuli ns. drop out -nuoria, joilla ei ollut liikuntaharrastusta.

Kaupungin haasteeksi tulikin pohtia kuinka saada lopettaneet nuoret taas kiinnostumaan liikunnasta ja kuinka luoda heille kiinnostavia harrastamisen edellytyksiä sekä mahdollisuuksia. Erilaisten kokeilujen jälkeen yläkouluikäisille nuorille lanseerattiin syksyllä 2003 maksuton liikuntatuote nimeltä Poweraction. Tuotetta alettiin toteuttaa yhdessä liikunta-, koulu- ja nuorisotoimen sekä turkulaisten urheiluseurojen kanssa. Kohderyhmäksi ensimmäisen toimintakauden ajaksi valikoitui yläkouluikäiset 13 -15-vuotiaat. Vuonna 2004 toimintaa laajennettiin nostamalla yläikärajaa. Kohderyhmäksi otettiin kaikki 13-19-vuotiaat Turussa koulua käyvät nuoret eli yläkouluissa, lukioissa tai ammatti-instituuteissa opiskelevat. Syrjäytymisen kannalta jo tällöin nähtiin ensiarvoisen tärkeäksi, että toiminnasta tehtiin maksutonta.

Tällä hetkellä Poweraction-liikuntatuotteessa on maksutta tarjolla viikoittain 42 vuoroa ja 24 eri lajia ympäri kaupunkia.

Liite 1Poweractionin lukuvuosiohjelma 13-19 -vuotiaille

Toimintaa järjestetään edelleen yhteistyössä ostamalla palveluja turkulaisilta urheiluseuroilta (22 kpl) ja myös eri hallintokunnat ovat edelleen yhteistyössä. Nuoret pääsevät kokeilemaan vuosittain eri lajeja juuri valtuustoaloitteessa mainitulla tavalla. Lajeina esimerkiksi tällä kaudella ovat jalkapallo, futsal, salibandy, sirkus, kuntonyrkkeily, hiihto, jooga, keilailu ja jääkiekko. Tarjolla on siis sekä yksilölajeja, että joukkuelajeja, joissa nuoret pääsevät yhteisöllisesti harrastamaan liikuntaa ilman kilpaurheilun asettamia paineita. Samalla urheiluseuroilla on myös mahdollisuus markkinoida omia toimintojaan niin, että aktiivisimmat voisivat halutessaan jatkaa urheiluseuran harrastajana.

Tuotetta markkinoidaan pääasiassa suoraan nuorille itselleen koulujen ja nuorisotoimen kautta, mutta myös esimerkiksi facebookissa, tuotteen omilla nettisivuilla, tapahtumissa, Turku Liikkeelle -lehdessä ja myös sosiaali- ja terveystoimen työntekijöille jaettavassa esitteessä. Tuotetta ei sen sijaan ole kovin paljon voitu markkinoida ostamalla mainontaa resurssien puutteen takia, ja siksi ehkä muilla kuin tuotteen kohderyhmällä ei välttämättä ole tästä tuotteesta riittävästi tietoa. Markkinoinnin kehittämistä kuitenkin koko ajan pohditaan ja onkin hienoa, että tämän aloitteen kautta tuote tullee tutummaksi valtuutetuille.

Poweractionin rinnalle on runsas vuosi sitten lanseerattu Power20+ liikuntatuote 20-28 -vuotiaille, mikä toimii selkeänä jatkumona edelliselle ja tarjoaa myös maksuttomia vuoroja vastaavalla tavalla niille, jotka eivät vielä ole omaa lajiaan urheiluseurojen perustarjonnasta löytäneet.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa lausuntonaan em. selvityksen ja toteaa valtuutettu Pauli Kossilan aloitteen käsitellyksi.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Liiklk § 9
Liite 1:Poweractionin lukuvuosiohjelma 13-19 -vuotiaille