Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7222.05.201213

61-2012 (056)

Erityisryhmien liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminta-avustus v.2012

Tiivistelmä: -

Liiklk § 72

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on päättänyt 24.1.2012 § 13 erityisryhmien liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2012 sekä 14.2.2012 § 22 37.000 € määrärahan (v. 2011 36.000 €).

Erityisryhmien yhdistyksillä tarkoitetaan niitä vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja eläkeläisten yhdistyksiä, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa jäsenistölleen ja muille.

Toiminta-avustuksen valmistelussa liikuntapalvelukeskus on seurannut yhdistysten ilmoittamien omaehtoisen liikunnan ja kuntokorttitoimintojen liikuntasuoritteiden kehitystä. Ilmoitusten määrä vastaa n. 47 % (v. 2011 n. 42 %) eläkeläisyhdistysten koko liikuntatoiminnasta ja vastaavasti n. 27 % (v. 2011 n. 30 %) vammaisyhdistyksillä koko liikuntatoiminnasta. Laskentataulukoissa esiintyvät suuret vaihtelut johtuvat pääosin juuri kuntokorttitoiminnan joko merkittävästä lisäyksestä (esim. VREL Turun Osasto ry ja Eläkeliiton Turun Seudun Yhdistys ry) tai kuntokorttitoiminnan selvästä laskusta (esim. Telakka- ja konepajaeläkeläiset ry, Turun Seudun Lihastautiyhdistys ry, Turun Seudun Nivelyhdistys ry ja Turun Seudun Psoriasisyhdistys ry) tai koko toimintamuodon päättymisestä (esim. Turun Eläkeläiset ry).

Kuntokorttitoiminnan suuntaus on ollut viime vuosien aikana voimakkaasti kasvava johtuen kansallisten liittojen ja järjestöjen kampanjasuosituksista jäsenjärjestöilleen. Lisäksi yhdistysten on helppoa ja kustannuksiltaan edullista järjestää kuntokorttitoimintaa.

Liikuntapalvelukeskus katsoo, että yhdistysten järjestämän liikuntatoiminnan arvokkainta osaa edustaa perinteinen, ohjattu liikuntatoiminta, jossa koulutetun ohjaajan johdolla harrastetaan liikuntamuotoja. Omaehtoinen liikunta on tärkeää, mutta arvotettuna kaupungin avustusten kautta, niin jää ohjatun liikuntatoiminnan jälkeen. Tästä em. syystä johtuen avustuksen laskennassa on käytetty laskentaperiaatteena, että ohjattu liikuntatoiminta lasketaan kertoimella yksi (1) ja kuntokorttiliikunta sekä muu vastaavanlainen omaehtoinen liikunta lasketaan kertoimella 0,25 (v. 2011 0,25).

Turun Seudun Invalidit ry anoi toiminta-avustusta määräajan puitteissa, mutta veti anomuksensa pois valmistelusta.

Painokertoimet aikuisten sekä lasten ja nuorten kesken ovat 50 % - 50 %. Liikuntapalvelukeskus on 3.5.2012 arponut yhteensä neljä (4) erityisryhmien yhdistystä lähempään tarkasteluun. Arpa valitsi seuraavat yhdistykset: Turun Kansalliset Seniorit ry, VREL Turun Osasto ry, Varsinais-Suomen Sydänpiiri ry ja V-S:n Munuais- ja Maksapotilaat ry. Yhden yhdistyksen tietoja tarkistettiin puutteiden osalta, mutta muutoin em. yhdistysten tiedoissa ei ollut huomautettavaa.

Liikuntapalvelukeskus esittää liikuntalautakunnan hyväksyttäväksi seuraavat jakoehdotukset.

Liite 1Eläkeläisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2012

Liite 2Vammaisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2012

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää jakaa toiminta-avustusta eläkeläisyhdistyksille liitteen 1 ja vammaisyhdistyksille liitteen 2 mukaan yhteensä 37.000 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vehviläinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

 

Jakelu

tiedAnojayhdistykset
tiedLaakso Sanna
tiedMäkynen Ilkka


Liitteet:

Liiklk § 72
Liite 1:Eläkeläisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2012
Liite 2:Vammaisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2012