Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta524.01.20125

7258-2011 (654)

Ulkoliikuntapaikkojen investointilistan muutokset vuodelle 2012

Tiivistelmä: -

Liiklk § 5

Liikuntasuunnittelijat Kristina Karppi ja Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta päätti vuoden 2012 ulkoliikuntainvestoinneista istunnossaan 14.6.2011 (§ 86).

Kiinteistöliikelaitoksen investointimäärärahoihin on vuodelle 2012 varattu 680 000€ liikuntatoimen hallinnoimien ulkoliikuntapaikkojen uudis- ja peruskorjausinvestointeihin sekä kohennustöihin. Liikuntatoimi valitsee kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistöliikelaitos tilaa rakennussuunnittelun ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta ja toteuttamisen pääasiassa Turun seudun kuntatekniikka oy:ltä. Kiinteistöliikelaitos perii investointimäärärahat takaisin toteutettujen investointikohteiden korotettuina sisäisinä vuokrina.

Vuoden 2012 investointilistaan on kuitenkin tullut tarve tehdä muutoksia:

Ulkoilureittien valaistuksen uusiminen muutosten pääsyynä

Muutostarpeiden syynä on ennen muuta se, että ulkoilureittien ulkovalaistuksen uusiminen elohopeattomiksi Eco Design –direktiivin mukaisesti toteutetaankin toisin kuin kesäkuussa 2011 arveltiin. Kyseessä on kaikkiaan varsin mittava, tuolloin yhteensä noin 400 000 euron arvoiseksi arvioitu urakka. Loppusyksystä selvitettiin työn yksityiskohtia ja erilaisia toteutusmahdollisuuksia. Päädyttiin siihen, että kustannustehokkainta ja luontevinta on toimia seuraavasti: liikuntapalvelukeskuksen valaisu-urakka liitetään osaksi kiinteistöliikelaitoksen kokonaisurakkaa, joka pitää sisällään kaikki kaupungin ulkovalot ja on lipaken urakkaan verrattuna kaikkiaan peräti kolmikymmenkertainen.  Näin mittava volyymi tuo huomattavaa etua kilpailutuksessa sekä tehostaa hallintotyötä, kun samaa työtä ei tehdä kahtaalla.

Kiinteistöliikelaitoksen kokonaisurakkaan haetaan lisäksi ESCO-energiansäästörahoitusta ELY-keskukselta. Tämä tuo käytännössä erittäin merkittäviä säästöjä investointiin; ESCO-energiansäästösopimuksessa maksetaan alkuinvestointina vain noin 20% kokonaiskuluista (n 50 000€ loppuvuonna tehdyn arvion mukaan – kokonaiskilpailutettu urakka on siis arvioitu kaikkiaan noin 250 000 euron arvoiseksi lipaken osalta). Loppu 80% eli 200 000€ kuolettuu sopimustoimittajalle saavutettuina energiansäästöinä 10 vuoden aikana. Näin meneteltynä lipake siis säästää huomattavasti verrattuna alkuperäiseen suunnitelmaan, jonka mukaan urakka olisi kilpailutettu ja tilattu yksin lipaken ulkoilureiteille.

Uusi suunnitelma muuttaa jonkin verran myös suunniteltuja aikatauluja. Työ aloitetaan vuonna 2012 teettämällä tarkka kuntokartoitus lipaken ulkoilureittien valaisimista. Tämä on välttämätön vaihe uusimistyössä. Kuntokartoituksen tarjous Turku Energialta on 22 000€. Valaisimia ryhdytään uusimaan vuonna 2013 kiinteistöliikelaitoksen kokonaisurakan 3. vaiheessa. Tällöin tulee siis maksettavaksi tuo alkuinvestointi eli n. 50 000€.

Viherliikelaitoksen muuttuminen Turun seudun kuntatekniikka oy:ksi poistaa yleiskuluprosentin

Viherliikelaitos, nyk. Turun seudun kuntatekniikka oy, on ulkoliikuntapaikkojen pääasiallinen urakoitsija. Investointilistaan laskettiinkin aiemmin 16 prosentin yleiskuluerä, jonka Viherliikelaitos laskutti jokaisen kohteen yhteydessä. Viime vuosina yleiskulujen kokonaissumma haluttiin myös ilmaista investointilistan taulukossa omana rivinään, jotta päättäjille hahmottuu se miten mittavasta summasta oli kysymys. Osakeyhtiöittämisen jälkeen yrityksen voittomarginaali on laskettu kuitenkin hinta-arvioihin mukaan –  yleiskuluja ei nimikkeenä laskuteta yksityisellä puolella, kuten oli aiemmin tapana julkisten toimijoiden keskinäisessä laskutuksessa. Tämän takia nk. yleiskulujen rivi poistuu. Riskipuskuria on vastaavasti sulautettu enemmän jokaiseen kohteeseen. +-10 prosentin heitot rakennuskohteiden toteumissa ovat tavallisia verrattuna hinta-arvioihin. Isompiakin ylityksiä tai alituksia tapahtuu varsin usein. Ulkoliikuntapaikat ovat erikoisrakennuskohteita, ja uusia asioita, joita ei ole pystytty ennakoimaan, tulee vastaan lähes aina kun rakennustyö etenee.

Joka tapauksessa tämä organisaatiomuutokseen perustuva laskentatavan muutos tuo myös säästöjä investointilistalle, ja se mahdollistaa joidenkin uusien rakennuskohteiden toteuttamisen.

 

Unelmapuiston kasvanut hinta-arvio

Unelmien kannas eli kaikenikäisten puisto rakennetaan tänä vuonna Urheilupuiston Välikentän päätyyn osana Unelmapuiston kokonaissuunnitelmaa. Yleis- ja rakennussuunnitelmat tekevä konsulttiyritys FCG teki hinta-arviot puiston eri osista yleissuunnitelmatyön yhteydessä keväällä 2010. Tällä välin Unelmapuistosta on toteutettu jo 3 osaa (Välikentän kuivatus, Aktiivinen taidepuisto ja Kulttuuripolku). Näiden kohteiden rakennuskulujen toteumat ovat olleet korkeampia kuin arvioissa. Tämän takia Unelmien kannakseen lisättiin puskuria.

Lisäksi todettiin, että Unelmapuistoa olisi syytä toteuttaa aiempia kohteita kunnianhimoisemmin, jotta Unelmapuiston alkuperäinen tavoite toteutuisi aidosti eli että se todella aktivoisi kaikenikäisiä liikuntaan ja elävöittäisi puistoa monipuolistamalla sen käyttäjäryhmiä. Tämän vuoksi listalle tuotiin uusi kohta ”Unelmapuiston täydentäminen”, jolla tarkoitetaan esimerkiksi uuden käyttötaideteoksen hankintaa Aktiiviseen taidepuistoon tai tekonurmea Välikentän hiekkapinnalle. Tekonurmi lisäisi Välikentän pelattavuutta sekä viihtyisyyttä tekemällä kentästä soveliaan picnickentän Kaikenikäisten puiston yhteyteen.  

 

Muut muutokset vuoden 2012 investointilistaan

Lisäksi vuoden 2012 ulkoliikuntapaikkojen investointilistalla on myös muita pienempiä kohteita, joiden tiedot ovat täsmentyneet tai muuttuneet. Muutokset ovat huomattavasti vähäisempiä verrattuna yllä selvitettyihin. Ulkovalaistuksesta ja yleiskulujen poistumisesta johtuvat säästöt mahdollistavat myös muutamia uusia, pienempiä kohteita vuoden 2012 investointilistalta. Uusien kohteiden pohtimista rajasi merkittävästi se, että Kuntatekniikka oy:n työohjelmat tälle vuodelle ovat tehty ja täynnä, joten rakennuttamisen sijaan pyrittiin keskittymään hankintoihin. Uusista kohteista merkittävimpinä mainittakoon Tuomas Viljamaan aloitteena tullut Urheilupuiston rantalentopallokenttien korjaustyöt, uusien frisbeegolfratojen korihankinnat sekä ikääntyvien puistokuntosali Ruusukorttelin pihalle. Ulkokuntoilulaitteita hankitaan muutoinkin varastoon tulevia vuosia varten, koska niille on jatkuva tarve kuntoratojen peruskunnostusten yhteydessä. Taulukko kaikista muutoksista selityksineen on liitteessä 1.

Liite 1Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2012

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ehdottaa kiinteistöliikelaitokselle, että vuoden 2012 ulkoliikuntapaikkainvestointeihin tehdään muutokset liitteen 1 taulukon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Liikuntasuunnittelija Karppi poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 5
Liite 1:Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2012