Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta16814.12.201120

14174-2011 (032)

Turun Seudun Ampujat ry:n esitys käyttömaksusta vapauttamisesta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 168

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Turun Seudun Ampujat ry on lähettänyt liikuntalautakunnalle 28.5.2010 esityksen siitä, että yhdistys vapautettaisiin käyttäjämaksuista Kupittaan urheiluhallin sisäampumaradalta.

Liite 1Turun Seudun Ampujat ry:n esitys käyttömaksusta vapauttamisesta

Turun Seudun Ampujat ry esittää, että seura vapautettaisiin Kupittaan ampumaradan käyttömaksuista. Kupittaan urheiluhallin alakerrassa sijaitseva ampumarata on luovutettu TSA:n hallintaan vuonna 1970 liikuntalautakunnan päätöksellä. Seura on saanut luvan ampumatoiminnan harjoittamiseen poliisiviranomaiselta vuonna 1983. Vuoteen 1999 asti seura sai panoksestaan ns. ratamestariavustusta. Vuonna 1999 liikuntalautakunnan päätöksellä tämä avustus lakkautettiin. Lisäksi käyttöön otettiin käyttömaksut, jotka perustuvat aikuisten yli 20-vuotiaiden harjoituskertojen määrään. Seuralta peritään käyttömaksu aikuisten harrastustoiminnan osalta. Maksu on nykyisen hinnaston mukaan 1,10 €/ hlö/ harjoituskerta; lapset ja nuoret maksutta. Käytäntö on ollut linjan mukainen muiden vastaavien liikuntapaikkojen kanssa.

Tilaliikelaitos omistaa Kupittaan urheiluhallin ampumaradan. Liikuntapalvelukeskus on tilassa vuokralaisena ja maksaa sisäistä vuokraa. Sisäiseen vuokraan kuuluu kunnossapitomaksua kiinteistöjenhoitoliikelaitokselle. Ampumaradalla siivouksesta ja kunnossapidollisista toimista vastaa kuitenkin pääasiassa seura. Ampumaurheilu on luvanvaraista toimintaa. Poliisiviranomaisen luvassa on määritelty luvanhaltijalle velvoitteita esim. ylläpidon ja valvonnan suhteen. Kupittaan ampumaradalla lupa on myönnetty seuralle.

Asia liittyy laajempaan kokonaisuuteen. Liikuntatoimella on hallussaan erilaisia liikuntatiloja, joissa seurojen tai ns. hallitoimikunnan vastuulla on esimerkiksi tilan siivous tai muu ylläpito. Tällaisia paikkoja ovat esim. jousiammuntarata, soutu- ja melontakeskus, Alfan budohalli. Maksuvapauksien myöntäminen näissä kohteissa vaatii laajaa tarkastelua ja yleistä linjausta. Liikuntapalvelukeskus on käynnistänyt aiheen parissa selvityksen ja tarkoitus on tuoda yleislinjaus liikuntalautakunnan päätettäväksi.

Alkuperäinen tavoite oli käsitellä asiaa hinnaston muutosten yhteydessä kevätkaudella 2011, mutta valitettavasti asia ei ollut silloin esitysvalmis. Tästä syystä Turun Seudun Ampujien esityksen käsittely on viivästynyt.

Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan liikuntapaikkoja ja niitä käyttäviä lajeja tulee kohdella tasapuolisesti. Käytännössä seura voi käyttää kaupungin liikuntapaikkoja kahdella eri tavalla: 1) koko tilan vuokrana (esim. palloiluhallit) tai yksilökohtaisina sisäänpääsymaksuina (esim. Kupittaan urheiluhalli) tai 2) vuokraamalla kokonaan tilan yhdistyksen käyttöön (esim. Kupittaan keilahalli). Ensimmäisessä vaihtoehdossa vastuu tilasta ja sen ylläpidosta on liikuntapalvelukeskuksella, jollei muuta ole sovittu. Toisessa vaihtoehdossa vastuu tilan ylläpidosta on vuokralaisella seuralla.

Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan Kupittaan urheiluhallissa eikä muissakaan vastaavissa tiloissa ole perusteita käyttömaksujen poistamiseen tai alentamiseen, niin kauan kuin tilan vuokralaisena on liikuntatoimi. Liikuntatoimi voi kuitenkin ostaa seuralta hallinnoimaansa liikuntapaikkaan siivous- ja kunnossapitopalveluita. Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan mahdollinen maksun poisto sekä seuralle maksettava ylläpitokorvaus tulee käsitellä laajemman linjauksen mukaisesti. Ehdotus periaatelinjauksesta koskien kaikkia samantyyppisiä liikuntapaikkoja tuodaan lautakunnalle alkukeväällä 2012.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä Turun Seudun Ampujat ry:n esityksen käyttömaksusta vapauttamisesta tietoonsa ja käsittelevänsä asiakokonaisuuden kaikkien vastaavien tilojen osalta liikuntapalvelukeskuksen valmistelusta keväällä 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti, että kokonaisselvitys tulee olla tehtynä 2012 helmikuun loppuun mennessä.

Asian esitteli liikuntajohtajan varahenkilö, järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku.

Jakelu

tiedTurun Seudun Ampujat ry
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 168
Liite 1:Turun Seudun Ampujat ry:n esitys käyttömaksusta vapauttamisesta