Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta16614.12.201118

863-2011 (041, 650)

Tarveselvitys budolajien harjoittelutilasta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 166

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasuunnittelija Soile Varpio:

Liikuntalautakunta on merkinnyt budolajien tilojen kehittämisen ja sijoitusvaihtoehtojen selvittämisen liikuntatoimen peruskorjaushankelistalle, joka on viimeksi käsitelty ja hyväksytty liikuntalautakunnassa 15.3.2011 § 42. Tämän jälkeen se on luovutettu Tilaliikelaitokselle talousarvion suunnittelua varten. Kaupunginhallitus käsitteli talousarvioehdotusta kokouksessa 31.10.2011 § 502 ja täydensi ehdotusta kokouksessa 7.11.2011 § 516. Kaupunginvaltuusto vahvisti sen 28.11.2011 § 216.

Tilakeskuksen ohjeiden mukaan kaikista investointikohteista tehdään tarveselvitys, jonka käyttäjähallintokunta hyväksyy. Tilakeskus päättää hankesuunnitelman tilaamisesta.

Liikuntapalvelukeskuksen tarveselvitys perustuu budolajien salitoimikunnan ja Alfan liikuntatiloista vastaavan työnjohdon antamiin tietoihin sekä määrittelemiin tarpeisiin.

Liite 1Tarveselvitys

Oheismateriaali 1Alfan budohallin ilmanlaatututkimus

Budoseurat harjoittelevat Alfan liikuntakeskuksessa, Virusmäentie 65:ssä H-talon 3. kerroksessa. Harjoittelutilassa on aiheuttanut ongelmia ilmanvaihdon puuttuminen ja katon vuotaminen. Tilan peruskunnossa on merkittäviä puutteita, joista johtuen tila on epäsiisti, epähygieeninen ja nykykunnossaan urheiluharrastamiseen soveltumaton. Suurimmat puutteet ovat ilmanvaihdon puuttuminen, lämmityksen riittämättömyys, katon vuotaminen, reiät ikkunoissa ja sosiaalitilojen riittämättömyys.

Ilman mikrobimittausten (16.2.2011) mukaan budolajien nykyisten Alfan liikuntakeskuksen harjoittelutilojen aktinomykeettipitoisuudet olivat koholla kaikissa otetuissa näytteissä viitaten mikrobikasvustoon rakennuksessa ja mahdolliseen terveyshaittaan. Terveystarkastajan mukaan ko. näytteiden ja valokuvien perusteella hallissa on kosteus- ja homevaurio, jota voidaan pitää terveyshaittana. Liikuntapalvelukeskus pyysi kiinteistön omistajalta suunnitelmia kunnostusta varten. Kiinteistön omistaja esitti suunnitelmat merkittävästi pyydetystä ajasta myöhässä, eikä niiden sisältö vastaa tilan käyttäjien tarpeita urheiluun käytettävinä tiloina.

Budoseurojen toiminnan jatkuminen ja laadun parantaminen olisi mahdollista, jos nykyiset tai korvaavat tilat suunnitellaan ja remontoidaan heidän tarpeisiinsa vastaten. Nykyiseen tilan remontointiin ei ole saatu tyydyttävää vastausta, joten jäljelle jäävänä vaihtoehtona on korvaavan tilan etsiminen. Seurat menettävät jatkuvasti potentiaalisia harrastajia ja jäseniä, sillä vanhemmat eivät halua tuoda lapsiaan epäterveellisiin tiloihin.

Liikuntapalvelukeskuksen tarveselvityksestä käy ilmi ne tarpeet, jotka budolajien salitoimikunta on tuonut esiin omien toimintojensa kannalta. Selvityksessä käydään läpi korjaustarpeet ja uusien tilojen tarpeellisuus, toiminnan kuvaus ja tilan yhteiskäyttömahdollisuudet. Uusien tilojen mahdolliset muutostarpeet liikuntaan soveltuviksi ja niiden tekninen selvitys tehdään hankesuunnitelmassa.

Liikuntatoimen viimeksi hyväksytyllä peruskorjaushankelistalla on myös maininta miekkailun (Parkin kentän huoltorakennuksessa) sekä sisä- ja jousiammunnan (Kupittaan urheiluhallissa) sijoitusvaihtojen selvittämisestä. Miekkailijat tarvitsevat lisätilaa lisääntyneen harrastajamäärän vuoksi, sekä kaksi pukuhuonetta nykyisen yhden sijaan. Kupittaan keilahalli toivoo laajennusta, mikä on mahdollista ainoastaan ammunnan nykyisten tilojen suuntaan. Samoin Lintulan voimistelutilan (Eerikinkatu 7) vuokrasopimus on päättymässä muutaman vuoden sisällä. Nämä tarpeet kannattaa ottaa huomioon, mikäli niiden tai jonkin niistä yhdistäminen samaan hankkeeseen on tilojen koon ja soveltuvuuden puolesta mahdollista. Lintulan voimistelutilan ja miekkailijoiden tilan osalta käynnistetään tarveselvityksen tekeminen.

Tarveselvitys ja ilman mikrobimittaukset osoittavat nykyisten budotilojen olevan tarkoitukseensa soveltumattomat. Liikuntatoimella ei ole vastuullisena toimijana mahdollisuutta altistaa liikunnan harrastajien terveyttä ohjaamalla heitä soveltumattomiin tiloihin.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy budolajien tiloja koskevan tarveselvityksen käsitellyksi ja esittää tilakeskukselle, että tämä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin hankesuunnitelman laatimiseksi.

PäätösAsia palautettiin Vehviläisen ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi siten, että Alfa Center Oy:ltä pyydetään selvitys tehdyistä korjauksista ja että liikuntajohtaja neuvottelee Alfa Centerin omistajien kanssa liikuntapalvelukeskuksen toivomista korjauksista ja niiden hintavaikutuksista ja ottaen huomioon budolajien käyttämien tilojen nykyinen kunto. Selvityksen tulee olla valmis ja liikuntalautakunnan käytettävissä viimeistään 24.1.2012 pidettävään kokoukseen mennessä.

Samalla edellytetään, että liikuntajohtajan toimesta tutkitaan mahdollisuus Lintulan, miekkailijoiden sekä sisä- että jousiammunnan nykyisten tilojen korvaaminen tulevaisuudessa Alfa-Center Oy:n toimesta.

Heinonen ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Asian esitteli liikuntajohtajan varahenkilö, järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku.

Jakelu

tpvSinkkonen Arto


Liitteet:

Liiklk § 166
Liite 1:Tarveselvitys