Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta17414.12.201126

172-2011 (056)

Avustus urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 174

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on 25.1.2011 § 18 päättänyt vuoden 2011 talousarvioon merkityn urheiluseuroille harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakamisen periaatteista.

Liikuntalautakunnan vuoden 2011 talousarvioon on 25.1.2011 § 21 varattu harjoitustilavuokrien korvaamiseksi yhteensä 615.000 € siten, että alustavasti varataan 545.000 € harjoitustilavuokrakustannusten korvaamiseen sekä varaudutaan 70.000 € uusien liikuntakohteiden rakentamista varten. Ellei kriteereitä täyttäviä rakennuskohteita löydy, koko määräraha voidaan käyttää harjoitustilavuokrien avustamiseen.

Liikuntalautakunta on 14.6.2011 § 90 jakanut uusien liikuntakohteiden rakentamista varten 91.834,32 €, josta käytetty koko 70.000 € sekä järjestöliikunnan käyttötaloudesta lisäksi 21.834,32 €. Myöhemmin vuoden aikana on selvinnyt, että Sankukai ry:n hanke ei tule toteutumaan vuoden 2011 aikana. Tämän johdosta Sankukai ry:lle myönnetty avustus 46.117,62 € palautuu takaisin uudelleen jaettavaksi kuitenkin siten, että käyttötalouden varaus 21.834,32 € palautetaan takaisin käyttötalouteen ja loppuosa myönnetystä avustuksesta 24.283,30 € jää uudelleen liikuntalautakunnan jaettavaksi harjoitustilavuokra-avustuksen yhteydessä. Liikuntalautakunta on jakanut 25.1.2011 § 17 harjoitustila-avustusta vuoden 2010 avustusjaon oikaisuna 108 €. Stipendiavustusta on jäänyt jakamatta 2.000 €, kulttuuripääkaupunkihankkeiden avustusta 6.981,10 € ja projektiavustusta 3.743,11 €. Liikuntapalvelukeskus esittää, että nämä jakamatta jääneet avustukset jaetaan harjoitustila-avustuksen yhteydessä. Käytettävissä harjoitustilavuokrakustannuksiin on siis 554.899,51 € ja erityisryhmien vesiliikuntatoimintaan 27.000 €, kaikki yhteensä 582.007,51 €. Em. summaan on koottu kaikilta avustustileiltä (projektiavustus, kulttuuripääkaupunkihankeavustus sekä sinettiavustus) käyttämättä jääneet määrärahat.

Pääsääntöisesti turkulaiset urheiluseurat ja liikuntaa järjestävät yhdistykset saavat liikuntatoimintaansa tarvittavat tilat kaupungilta. Kuitenkin on lajeja, muun muassa tennis, salibandy, golf, ratsastus, kilpatanssi, kiipeily, voimailu sekä osa erityisryhmien lajeista, joiden liikuntatoimintaan kaupunki ei pysty tarjoamaan tiloja lainkaan tai erittäin puutteellisesti. Liikuntatoiminta tapahtuu tällöin kaupungin liikuntatilatarjonnan ulkopuolella ja liikuntatoimen perimiä käyttömaksuja korkeammin hinnoin.

Kyseessä olevalla määrärahalla pyritään saattamaan em. kaltaiset lajit lähemmäs tasavertaista asemaa kaupungin liikuntapaikkojen käyttäjien kanssa. Kysymykseen tulevat todelliset tilavuokrat, kenttävuokrat tai maksetut käyttömaksut, ei kuitenkaan ne maksut, jotka syntyvät toiminnasta kaupungin omissa liikuntapaikoissa, sillä nuo maksut sisältävät kaupungin huomattavaa subventiota.

Ko. määräraha koskee ainoastaan urheiluseuroja ja liikuntaa järjestävien muiden yhdistysten lajiharjoittelua (ei kata nk. vapaita sidosryhmiä eikä työpaikkaurheiluseuroja). Määrärahavaraus sisältää myös nimikkeet uimaseurojen harjoittelun ja vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan sekä uinnin tukemisen.

Liikuntalautakunta on 6.2.2008 § 59 laajentanut avustusmuodon koskemaan

muitakin kuin tähän asti tuettuja lajeja ja myös, että aikuisten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannuksiin varattava avustusmääräraha ei merkittävästi nouse vuoden 2008 tasosta ja lisäpanos ohjataan lasten ja nuorten liikuntatoiminnan harjoitustilakustannusten avustamiseen.

Määrärahan avustusprosentti määrittyy anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Vuoden 2011 hyväksytyissä avustusperiaatteissa todetaan, että lajeille, joilla ei ole kunnallista harjoittelupaikkaa tai harjoitustilaa on hyvin riittämättömästi (kategoria I), avustuksen tavoitetasona aikuisten (20 v. ja vanhemmat) liikuntatoiminnassa pidetään 20–25 % ja lasten sekä nuorten liikuntatoiminnassa 65–75 % kustannuksista.

Avustus lajeille, joilla on kunnallinen liikuntapaikka, mutta jotka käyttävät myös muuta harjoitustilaa (kategoria II), aikuisten liikuntatoimintaa ei avusteta lainkaan ja lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tavoitetasona pidetään 30–40 % kustannuksista.

Vuoden 2011 avustushaun aikana on tullut useita uusia anojia mukaan.

Näiden anojien hakemuksissaan esittämät kustannukset ja määrärahan vaatimaton kasvu huomioiden avustusprosentit tulevat alenemaan.

Liikuntapalvelukeskus katsoo, että kategoriassa 1 lasten ja nuorten liikuntatoiminnan avustusprosentin pitää pysyä vähintään vuoden 2010 tasolla (65 %). Kategoriassa 1 aikuisten liikuntatoiminnan prosenttia on laskettu 25 %:sta 15 %:iin. Kategoriassa 2 lasten ja nuorten avustusprosentti on noin 16 % ja aikuisten liikuntatoiminnan kustannuksia ei avusteta lainkaan.

Uusia anojia on tullut mukaan erityisesti kategoriassa 2. Uusi jalkapallon kuplahalli on tuonut uusia hakijaryhmiä. Lisäksi esimerkiksi Turun Urheiluliitto ry on nyt ensimmäistä kertaa hakenut avustusta voimistelun olosuhteisiinsa.

Osa seuroista saa avustusta omien liikuntatilojen vuokriin kaupunginhallituksen avustustoimikunnalta. Tällaisia seuroja ovat esimerkiksi Lahjan Tytöt ja Turun Riento. Avustustoimikunnan tuki on nimellistä, noin 10 % vuosittaisesta vuokrakustannuksesta. Liikuntatilojen lisäksi seurat saavat avustusta toimistotilojensa vuokriin. Vuokra-avustuksen lisäksi avustustoimikunta tukee satunnaisia peruskorjauksia.

Keskeistä on tulevaisuudessa saada selkeämpi työnjako kaupunginhallituksen alaisen avustustoimikunnan myöntämien urheilu- ja liikuntaseurojen ja liikuntalautakunnan harjoitustila-avustusten kesken. Avustushakemusten keskinäinen vertailu ja tarkistaminen on ollut toimivaa tähänkin asti, mutta avustuspäätösten euromäärät ja avustusprosentit ovat eritasoiset riippuen siitä, miltä kaupungin toimielimeltä avustusta haetaan. Eriarvoisuutta syntyy näin urheilu- ja liikuntaseurojen tila-avustusten jaossa kaupungin sisällä. Tästä syystä liikuntapalvelukeskus katsoo aiheelliseksi esittää liikuntalautakunnalle myös jakojärjestelmän muuttamista kaupungin eri toimielinten välillä ja tästä ehdotuksen tekemistä. Ehdotus sisältää paitsi jakojärjestelmän muutosesityksen niin myös, että tarvittavat määrärahat siirretään liikuntalautakunnan talousarviotilille vuoden 2013 alusta.

Liite 1Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2011:

-      kategoria I taulukko 1.1.

-      kategoria II taulukko 1.2.

-      vammaisyhdistysten vesiliikuntatoiminnan taulukko 1.3.

Liite 2Harjoitustila-avustus v. 2011: anojat, lajit, paikat ja kustannukset

-      urheilu- ja liikuntaseurat sekä vammaisyhdistykset

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1.1 ja 1.2 mukaisen ehdotuksen urheilu- ja liikuntaseuroille 554.899,51 € avustuksen jakamisesta harjoitustilakustannuksiin sekä turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintitoimintaan 27.000 € suuruisen avustuksen, liite 1.3.

Kyseessä oleva avustustili on tämän jälkeen käytetty loppuun.

Samalla liikuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että vuodesta 2013 alkaen liikuntalautakunta saisi käsiteltäväkseen kaikki kaupungille osoitetut urheilu- ja liikuntaseurojen omien liikuntatilojen avustusanomukset. Samalla esitetään, että ko. avustustoimintaan kaupunginhallituksen avustustoimikunnan vuosittain käyttämä summa siirretään v. 2013 liikuntalautakunnan budjettiin. Siirtoesitys ei koske niiden urheilu- ja liikuntaseurojen avustushakemuksia, joissa anomus kohdistuu kaupungin tiloissa tapahtuvaan toimintaan vuokrakustannusten alentamisen muodossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Alanen, Heinonen, Moisander ja Rautee ilmoittivat olevansa esteellisiä, eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Asian esitteli liikuntajohtajan varahenkilö, järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku.

Jakelu

tiedAo. urheilu- ja liikuntaseurat
tiedAo. yhdistykset
esiKaupunginhallitus
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 174
Liite 1:Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2011
Liite 2:Harjoitustila-avustus v. 2011: anojat, lajit, paikat ja kustannukset