Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 113 13.09.2011 6
Liikuntalautakunta 130 18.10.2011 8

6992-2010 (002, 042)

Eviva - Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika -hankkeen vuoden 2012 määräraha

Tiivistelmä: -

Liiklk § 113

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Turun kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien ja ao. hallintokuntien virkamiesten yhdessä valmistelema ”EVIVA 2011–2015” -hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä kehittäminen, sai vuoden 2011 talousarvioon 500.000 euron määrärahan. Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja teki hankkeen asettamispäätöksen 24.2.2011 § 14. Hankekoordinaattorien (3) rekrytointiprosessi, joka sisälsi niin sisäisen kuin ulkoisenkin haun, saatiin päätökseen 17.5.2011. Koordinaattorit aloittivat työnsä porrastetusti kesä-heinäkuussa ja ovat kesän aikana yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kanssa valmistelleet hankesuunnitelman mukaisen alkukartoituksen ja palvelualueiden kohderyhmäprofiloinnin.

EViva vastaa osaltaan Turku-sopimuksessa vahvasti esille nostettuun hyvinvointi-teemaan. Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011-2015 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin. Tavoitteena on myös merkittävällä tavalla kehittää vapaa-aikapalvelujen sisältöjä sekä rakenteita yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kesken. Hankkeen poikkihallinnollisen luonteen vuoksi hanketta johtamaan ja talouden sekä toiminnan toteutumista seuraamaan onkin nimetty vapaa-ajan hallintokuntien johtavista virkamiehistä koostuva ohjausryhmä, jota on täydennetty asiantuntijajäsenillä tarpeen mukaan. Hankkeen johtoryhmänä toimii kaupungin hyvinvointijohtoryhmä apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän johdolla.

Vaikka hankkeen koordinaattorit aloittivat työnsä lähes puoli vuotta aikataulusta myöhässä kesän kuluessa, saadaan ensimmäiset aktiiviteettipalvelut käyntiin jo syksyn 2011 kuluessa. Toimenpiteet perustuvat asukkaiden keskuudessa tehtyihin tarvekartoituksiin ja niitä on suunniteltu ja valmisteltu yhdessä kaupungin asukkaiden, kaupungin hallintokuntien, kulttuuripääkaupunkisäätiön sekä järjestö- ja seurakentän kanssa. Syksyn aikana konkretisoidaan myös vuoden 2012 toimintasuunnitelma sekä sovitaan palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan kanssa miten hankkeesta raportoidaan kaupunginvaltuustolle. Vuodelle 2012 on alkuperäisen hankesuunnitelman mukaisesti määritelty 652.000 euron määräraha sekä sen lisäksi 500 000 euron hallintokuntien omarahoitus.

Kuntalaisten vapaa-ajan käyttöön ja elämäntavan muutoksiin tähtäävä työ on pitkäjänteistä ja perustuu asukkaiden todellisiin tarpeisiin. Tämän vuoksi EViva-hankkeessa syksyn 2011 aikana tehtävä alkukartoitus sekä asukkaiden osallisuus- ja kuulemistoimenpiteet toteutetaan riittävän laajoina ja pitkäkestoisina, jotta niiden pohjalta toteutettavien toimenpiteiden hyvinvointivaikutukset ovat tavoitteiden mukaiset.  Tästä sekä hankkeen aloituksen viivästymisestä johtuen on epätodennäköistä, että vuodelle 2011 osoitetut määrärahat tulevat kokonaisuudessaan kulutettua.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se esittää kaupunginvaltuustolle varattavaksi EViva-hankkeeseen vuoden 2011 talousarviopäätöksen yhteydessä mainitun summan vuodelle 2012 kaupunginhallituksen alaisesta poikkihallinnollisiin ennaltaehkäiseviin hyvinvointihankkeisiin tarkoitetusta määrärahasta 652.000 euroa sekä taloussuunnitelmaan 2013 vuodelle 1.000.000 euroa, 2014 vuodelle 1.190.000 euroa sekä 2015 vuodelle 1.380.000 euroa.

PäätösAsia palautettiin Mäenpään pyynnöstä Alasen kannattamana uudelleen valmisteltavaksi.

 

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-2.

Päätökseksi tulleen Mäenpään Alasen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Heinonen, Johansén, Koskinen, Nieminen Anne, Moisander ja Vehviläinen.

Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Nieminen Maija ja Sutela.

Rautee, Tommola ja Viljamaa pidättäytyivät äänestyksestä.

 

Liiklk § 130

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen ja liikuntapalvelupäällikkö Päivi Ekdahl:

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 31.1.2011 Eviva-hankkeen hankesuunnitelman vuosille 2011 - 2015. Suunnitelman mukaan kaupunki varaa hankkeelle v. 2012  652 000 euroa. Hallintokuntien yhteinen omarahoitusosuus vuonna 2011 on 430 000 euroa ja se kasvaa suunnitelman mukaan 2012 – 2015 hankerahoituksen kasvaessa vastaavasti. Vuodelle 2012 hallintokuntien laskennallinen osuus on yhteensä 500 000 euroa ja liikuntatoimen osuus siitä 200 000 euroa. Tämä summa koostuu seuraavassa kuvatulla tavalla niistä toimista, jotka kuuluvat jo nykyisellään liikuntatoimen strategian suuntaisesti normaaliin ennaltaehkäisevään liikuntaan aktivointityöhön. Seuraavassa on yksilöidysti esiteltynä kyseiset laskennalliset kuluerät:

Henkilöstömenot (olemassa olevan henkilökunnan osallistuminen hankkeeseen) 47%

Viestintä ja markkinointi (laskennallinen osuus) 9%

Tilavuokrat (laskennallinen osuus) 2%

Evivan tavoitteiden mukaisen yhdistystoiminnan avustaminen 16%

Sisällöllisesti Evivan tavoitteiden mukainen toiminta 26%

Hankesuunnitelmassa nuorisotilojen, lähikirjastojen ja liikuntapaikkojen vuokrakustannuksia ei ole laskettu osaksi omarahoitusta.

Liikuntatoimen laskennallinen omarahoitusosuus vuodelle 2012 on 200 000 euroa. Edellä esitetyn omarahoitussuunnitelman mukaan euromääräiset osuudet olisivat seuraavat.

Henkilöstmenot (olemassa olevan henkilökunnan osallistuminen hankkeeseen) 94 000€    

Viestintä ja markkinointi (laskennallinen osuus) 18 000€

Tilavuokrat (laskennallinen osuus) 4 000€

Evivan tavoitteiden mukaisen yhdistystoiminnan avustaminen 32 000€

Sisällöllisesti Evivan tavoitteiden mukainen toiminta 52 000€

Evivan tavoitteena on asukkaiden aktivointi, turkulaisten vapaa-ajan monipuolistaminen ja aktiivisuuden lisääntymisen kautta hyvinvoinnin edistäminen. Liikuntatoimella on hyvin samansuuntaiset tavoitteet, tosin keskittyen liikunnalliseen aktivointiin. Liikuntatoimessa koetaankin, että Evivan kautta voidaan saada liikkumaan aktivointityöhön uusia keinoja ja uutta resurssia.

Liikuntatoimi pyrkii yhteistyössä Evivan kanssa löytää uusia tapoja aktivoida turkulaisia liikkumaan ja tavoittaa sellaista liikunnallisesti passiivista väestöä, jota ei ole aikaisemmin onnistuttu tavoittamaan. Tähän pyritään hyödyntämällä uusia tapoja viestiä, löytämällä uusia yhteistyökumppaneista palveluiden rakentamiseen sekä luomalla uusia tapoja harrastaa liikuntaa. Liikuntatoimi voi myös hyödyntää aktivointityössään Eviva-hankkeessa kerättyä tietoa asukkaiden tarpeista ja toiveista. Liikuntatoimessa ei suoraan kohdisteta määrärahoja Evivan käyttöön vaan resursointi tapahtuu tilojen, henkilöstön, viestinnän ja muun yhteistyön kautta.

Vuonna 2012 liikuntatoimi tavoittelee saavansa Evivan kautta uusia asiakkaita palveluihinsa ja tiloihinsa. Runosmäki-Raunistula-alueella, joka on Evivan ensimmäinen kohdealue, liikuntapalveluita on mm. Runosmäen terveysasemalla, nuorisotalolla, Lyseon koulussa sekä Impivaaran jalkapallohallissa. Liikuntatoimen olemassa olevia palveluita ovat mm. Seniorikortti, Työttömien liikuntakortti, Lasten liikunnan ihmemaa, Leidit liikkeellä, Hikinen tusina sekä useat muut palvelut. Näihin jo olemassa oleviin palveluihin on mahdollista ottaa lisää asiakkaita, joita toivotaan Eviva-hankkeen kautta löytyvän. Palvelut tukevat myös Evivan tavoitteita ja palveluita voidaan Evivan kanssa yhteistyössä kehittää. Runosmäki-Raunistulan alueella Evivan tavoitteiden mukaista liikuntapalvelua tuotetaan karkeasti arvioiden 40 000 – 50 000 euron arvosta.

Alueella on seitsemän koulun liikuntasalia, Alfan liikuntakeskus, Impivaaran jalkapallohalli, jäähalli sekä uimahalli. Näiden sisäliikuntapaikkojen hiljaisimpien aikojen käyttöastetta pyritään nostamaan Evivan avulla. Lisäksi alueella on kuntoratoja, koulujen kenttiä, ulkokuntoilulaitteita, suksilainaamo, latuja ja skeittipaikka. Myös näiden liikuntapaikkojen käyttöasteen toivotaan Evivan ansiosta lisääntyvän.

Liikuntatoimi on ollut alusta asti aktiivisesti mukana rakentamassa Eviva-hanketta. Evivan palveluita, toimintatapoja, viestintää ja vuorovaikutusta alueen ihmisten kanssa on yhdessä Eviva-koordinaattoreiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa rakentamassa eri ikäryhmien liikuntapalveluvastaavat sekä Runosmäki-Raunistula alueen liikuntapalveluvastaava. Lisäksi liikuntapäällikkö ja järjestöliikuntapäällikkö ovat mukana kehittämässä Evivaa yhdessä koordinaattoreiden kanssa. Eviva-hankkeen kaltainen työ on luonteva osa liikuntapalvelukeskuksen työntekijöiden työnkuvaa ja tarjoaa mahdollisuuden rakentaa uusia yhteistyökumppanuuksia. Kokonaistyöpanoksen arvioidaan vuonna 2012 olevan noin 2,5 henkilötyövuotta.

Liikuntatoimi pyrkii markkinoimaan palveluitaan Evivan kautta, jolloin liikuntapalvelut saavat lisää näkyvyyttä alueella. Omassa viestinnässään liikuntatoimi huomioi Evivan kautta syntyvät palvelut ja varaa mm. Turku liikkeelle – lehdestä palstatilaa Evivan tuottamiin palveluihin. Liikuntatoimi resursoi viestinnässään Evivan aktivoiviin palveluihin noin 15 000 € eri markkinointi- ja viestintäkanavien kautta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Hankkeen aloitus myöhästyi lähes puolella vuodella niin, että työt alkoivat varsinaisesti vasta kesällä ja sen lisäksi osa jo palkatuista hankekoordinaattoreista on jo siirtynyt uusiin tehtäviin. Mm. näistä syistä hankkeessa ei ole ehditty vielä saada aikaiseksi hankesuunnitelmassa syksyksi suunniteltuja uusia aktivointipalveluja. Myös hankkeelle varattua määrärahaa on käytetty huomattavan vähän. Tällä hetkellä laaditaan toimintasuunnitelmaa vuosille 2012-2015 sekä konkreettista toimintaohjelmaa ensi vuodelle. Evivasta on tarkoitus raportoidakaupunginhallitukselle 7.11.2011.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää osallistua omalta osaltaan  Eviva-hankkeeseen vuosina 2012 – 2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Mäenpään seuraava ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

"Esitän, ettei Liikuntalautakunta päätä osallistua Eviva-hankkeeseen vuosina 2012-2015, koska Eviva-hanke on
osoittautunut toimimattomaksi ja tarpeettomaksi. Hanketta ei ole lähdetty kehittämään ja viemään eteenpäin siitä tehtyjen päätöksien velvoittamilla tavoilla."

 

Liikuntapalvelupäällikkö poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.