Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 40 15.03.2011 6

7850-2009 (654)

Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit 2010

Tiivistelmä: -

Liiklk § 40

vs. Liikuntasuunnittelija Eeva Ennola:

Valtaosa liikuntatoimen ulkoliikuntapaikkainvestoinneista tehdään vuosittaiselta Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestointien listalta. Varat ovat ikään kuin liikuntatoimelle korvamerkittyä lainaa, joka maksetaan takaisin investointikohteiden maanvuokrina kahdenkymmenen vuoden kuoletusajalla. Liikuntatoimi valitsee investointikohteet, ja Kiinteistöliikelaitos tilaa rakennussuunnittelun Ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta sekä toteutusurakoinnit pääosin Viherliikelaitokselta. Liikuntatoimi antaa alkuvuodesta investointikohteet Kiinteistöliikelaitoksen tiedoksi, ja liikuntasuunnittelijat seuraavat urakoiden ja kustannusten toteutumista pitkin vuotta.

Vuoden 2010 budjetti oli 680 000 €. Kohteista ja budjettiarviosta liikuntalautakunta päätti 16.6.2009 (§ 120) ja 17.02.2010 (§ 21).

Vuoden 2010 kokonaistoteuma on 393 100 € (58% budjetista). Suuri ylijäämä selittyy osittain vuoteen 2010 liittyvillä ongelmilla (esim. pysyvän lumipeitteen muodostuminen lokakuussa lopetti ulkotyöt varhain). Osittain syynä ovat tekijät, jotka toistuvat vuodesta toiseen, kuten kustannusarvioiden laadinnan hankaluus ja hidas laskutusjärjestelmä, joka vaikeuttaa seurantaa ja budjetin tasaamista loppuvuonna.

Toteutumatta tai kesken jääneitä taloudellisesti merkittävimpiä kohteita ovat Urheilupuiston Unelmapuiston rakennesuunnitelma ja urakointi, Välikentän kuivatus, Vasaramäen tenniskentän pinnoitteen uusiminen ja ulkoilureitistön valaistus välillä Pansiontie - Rauman moottoritie.

Unelmapuisto ja Välikenttä liittyvät poikkihallinnolliseen Kulttuurikuntoilun keskuspuisto –hankkeeseen. Niiden suunnittelutyössä vetovastuu on ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistolla. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi Unelmapuiston yleissuunnitelman 22.6.2010 (§ 357), ja suunnitelmaa toteutetaan useana vuonna osa kerrallaan. Unelmapuiston ensimmäisen osan rakennesuunnitelmaa (Kallioalueen pääkaupunkipolku ja Aktiivinen taidepuisto) alettiin työstää joulukuussa 2010, mutta suunnittelun ja toteutuksen kustannukset kaatuvat kokonaisuudessaan vuodelle 2011.  

Lokakuun alussa näytti siltä, että budjetti tulisi alittumaan noin 100 000 €:lla, ja liikuntasuunnittelija kutsui työryhmän koolle miettimään uusia investointikohteita. Heti tämän jälkeen kuitenkin saatiin Viherliikelaitokselta tieto, että Urheilupuiston Välikentän kuivatuksen budjetti tulee ylittymään noin 80 000 €:lla. Näytti siltä, että tämä saadaan hyvin katettua muista kohteista käyttämättä jääneillä rahoilla. Aikaisen lumentulon takia kuitenkin kuivatustyöt jäivät kesken. Loppuvuonna jäi yllättäen tämän lisäksi toteutumatta kaksi muutakin hanketta. Vasaramäen tenniskenttien asfaltointia ei ehditty aloittaa ennen lumentuloa (hinta-arvio 55 000 €), ja marraskuun lopulla tuli Turku Energialta ilmoitus, että Pansiontien ja Rauman moottoritien väliselle ulkoilureitille tilattuja valaisinpylväitä ei pystytä toimittamaan vuoden 2010 puolella (hinta-arvio 50 000 – 100 000 €, joka nyt on tarkentunut 55 000 €:ksi). Kun oltiin jo loppuvuodessa, eikä joulukuun puolella ollut enää mahdollista tehdä hankintoja, investointirahaa jäi lopulta käyttämättä 286 900 €.

Kokonaisbudjetin tasaamisen vaikeus loppuvuodesta on muinakin vuosina esiin tullut ongelma, jonka yhtenä syynä on hallintokuntien välinen hidas laskutusjärjestelmä. Rakennuskustannusten toteumat varmistuvat usein monien kuukausienkin viiveellä. Lisäksi kaikki liikuntapaikkainvestointien laskut hyväksytään ensin Viherliikelaitoksella ja sitten Kiinteistöliikelaitoksella, joten loppuvuoden äkkiostoksiin ei voida ryhtyä ilman näiden tahojen hyväksyntää. Mahdollisten loppuvuoden ostosten tulee lisäksi liittyä olennaisesti vuosisuunnitelmassa hyväksyttyihin kohteisiin, joten ne eivät voi olla mitä tahansa hankintoja.

Useiden kohteiden (esim. ulkoilureitistöjen parannustöiden) osalta hinta-arviot osoittautuivat liian korkeiksi. Tarkkoja kustannusarvioita on mahdoton tehdä, koska työn yksityiskohdat tarkentuvat vasta rakentamisen alettua, hinnat muuttuvat, ja kustannusarviot tehdään peräti vuosi ennen toteutuskauden alkua. Aikainen aikataulu on Kiinteistöliikelaitoksen vaatimus talon oman budjettiprosessin takia.

Vaikka yhteistyö Kiinteistöliikelaitoksen ja Viherliikelaitoksen kanssa toimii periaatteessa hyvin, liikuntatoimi ei voi suoraan vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä ja milloin urakat toteutuvat, ja ehditäänkö niitä toteuttaa ennen rakennuskauden loppua. Viherliikelaitoshan toteuttaa monien muidenkin tilaajien töitä, ja aikataulutus tapahtuu Kiinteistöliikelaitoksen vastaavan rakennuttajan toimesta.

Vuoden 2010 ylijäämä ei siirry liikuntatoimen käytettäväksi myöhempänä ajankohtana, joskin Kiinteistöliikelaitoksen käytäntönä on ollut pyrkimys tasata vuosien välisiä ylijäämiä esimerkiksi osoittamalla lisää varoja uudelle vuodelle tai toteuttamalla jonkin liikuntatoimen tärkeänä pitämistä kohteista itse. Kiinteistöliikelaitoksen vastaavan rakennuttajan mukaan investointirahojen siirtäminen vuonna 2011 toteutettaviin rakennushankkeisiin ei edes käytännössä olisi mahdollista, koska Viherliikelaitos ei pysty ottamaan hoitaakseen yhtään enempää urakoita. Ulkopuolisia urakoitsijoista ei vastaavan rakennuttajan mukaan pääsääntöisesti ole mahdollista käyttää liikuntatoimen urakoihin, koska urakat eivät ole selkeästi rajattavia ja tarpeeksi suuria.

Jotta tulevina vuosina budjetissa pysyttäisiin paremmin, Liikuntapalvelukeskus tehostaa omalta osaltaan hankkeiden toteutumisen seurantaa. Tähän asti seuranta on perustunut liikuntasuunnittelijoiden yhteydenpitoon Kiinteistöliikelaitoksen ja Viherliikelaitoksen kanssa, mutta tästä eteenpäin liikuntapaikkojen kunnossapidon ammattilaiset otetaan tiiviisti mukaan. Pyydämme myös Kiinteistöliikelaitokselta ja Viherliikelaitokselta tarkat toteutusaikataulut, jolloin seuranta ja mahdollisiin viivästyksiin puuttuminen helpottuu.

Liitteenä olevassa taulukossa on esitetty vuoden 2010 toteumat ja selitykset muutoksille.

Liite 1Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit 2010

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee tiedokseen vuoden 2010 toteutuneet Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestoinnit oheisen liitteen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 40
Liite 1:Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit 2010