Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 47 15.03.2011 13

182-2011 (056)

Lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailu (pihasuunnittelukilpailu)

Tiivistelmä: -

Liiklk § 47

Liikuntapalvelupäällikkö vs. Päivi Ekdahl / liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk:

Liikuntalautakunta on 24.8.2010 § 100 päättänyt 10 000 € avustusmäärärahan jakoperiaatteista lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen vuodelle 2011 ns. pihasuunnittelukilpailun periaatteiden mukaisesti ja antanut kilpailun valmistelun ja täytäntöönpanon liikuntalautakunnan nimeämän raadin tehtäväksi. Liikuntalautakunta valitsi 25.1.2011 § 13 edustajakseen lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun raatiin Satu Alasen.

Määrärahalla halutaan aktivoida ihmisiä kehittämään omaa asuinympäristöänsä liikkumaan aktivoivaksi ja virikkeelliseksi. Kilpailuaika päätettiin ajalle 16.8. – 1.12.2010 klo 16.00. Määräaikaan mennessä kilpailuun jätettiin kaksi pihasuunnitelmaa. Suunnitelmat jättivät Asunto-osakeyhtiö Puutarhankatu 8 ja Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistys. Kilpailuun osallistuneet pihasuunnitelmat sekä kilpailun kriteerit ovat nähtävillä kokouksessa.

Vuoden 2011 lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailuun hakeneet kohteet:

Asunto-osakeyhtiö Puutarhankatu

As Oy Puutarhankatu sijaitsee Turun keskustassa Puutarhakatu 8:ssa. Asuntoja yhtiössä on 90. Asukkaiden ikäjakauma painottuu 60-vuotiaista aina 90-vuotiaisiin. Piha-alue on suhteellisen suuri keskikaupunkipihaksi ja siinä on tällä hetkellä mm. lasten leikkivälineitä sekä kesäisin puutarhakalusteita. Uusilla liikuntavälinehankinnoilla pyritään edistämään ikääntyneiden asukkaiden liikkumaan aktivointia. Tavoitteena on, että pihassa voi harrastaa mm. koripalloa, lentopalloa, kiipeilyä ja tasapainoilua.

Saavutettavuus: Pihapiirin saavutettavuus on huono. Piha-alueelle ei ole vapaata pääsyä, joten piha on vain asukkaiden käytössä.

Pihasuunnitelman kokonaiskustannusarvio on 4425 €, josta liikunnallisten elementtien osuus on 3319 €.

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio:

Koripalloteline runkotolpalla    284 €

Lentopalloverkko tolppineen    380 €

Tasapainopuomi                     1950 €

Käärmeputki                           705 €

Yht.                              3319 €

Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistys

Cygnaeuksen koulu sijaitsee Maariankadulla Turun keskustassa. Koulussa on 480 oppilasta ja 45 työntekijää. Suunnitelman tavoitteena on uudistaa koulun piha-aluetta toimivammaksi ja aktiivisemmaksi paikaksi leikkiä ja liikkua. Erityisesti tavoitteena on välituntitoiminnan aktivointi.

Liikuntamahdollisuuksia pyritään edistämään hankkimalla liikuntavälineitä sekä hiekkatekonurmi. Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistys on täydentänyt pihasuunnitelmaansa (puhelinkeskustelu 18.1.2011) suurentamalla hiekkatekonurmialueen kokoa 10 x 20 metriin.

Saavutettavuus: Pihapiirin saavutettavuus on hyvä ja paikka keskeinen. Alueelle on vapaa pääsy.

Pihasuunnitelman kokonaiskustannusarvio on 7772 €, josta liikunnallisten elementtien osuus on 5280 €.

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio:

Koripalloteline              800 €

Hiekkatekonurmi                    4480 €

Yht.                              5280 €

Liikuntalautakunnan nimeämä raati on tutustunut molempiin kohteisiin ja arvioi niitä seuraavasti:

Cygnaueuksen koulun vanhempainyhdistyksen pihasuunnitelma täyttää kriteerit hyvin sisältäen pihasuunnitelman, kustannusarvion, toteutussuunnitelman sekä käyttäjäryhmän kuvauksen. Se on liikkumaan aktivoiva ja kaikkien saavutettavissa. Myös Asunto-osakeyhtiö Puutarhakadun suunnitelma on perusteiltaan hyvä ja liikkumaan aktivoiva, mutta paikan saavutettavuus on huono. Koska piha ei ole vapaassa käytössä, se ei raadin arvion mukaan täytä kilpailun kriteerejä.

Liikuntalautakunnan nimeämä raati on pyrkinyt arviossaan huomioimaan suunnitelmien liikkumaan aktivoivaa vaikutusta kaiken ikäisille asukkaille sekä liikuntapaikan saavutettavuutta. Parhaiten kilpailun kriteerit täyttää Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistyksen pihasuunnitelma, jossa korostuu keinot tuottaa lapsia ja nuoria aktivoivaa toimintaa. Suunnitelman hiekkatekonurmi toimii ilta- ja viikonloppuaikaan myös pelialustana kaikille kuntalaisille. Tekonurmi on suunniteltu Cygnaeuksen koulun yhteydessä olevalle hiekka-alueelle, johon on hyvät kulkuyhteydet ja paikka on alueen ihmisille helposti saavutettava ja tuttu. Puolalan koulu sijaitsee pihapiirin toisella puolella. Raati arvioi, että Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistyksen hakemus olisi kilpailun voittaja ja hankeen liikunnallisia elementtejä tuettaisiin 100 %, jolloin avustus olisi enintään 5280 €.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää asettamansa raadin arvioinnin perusteella Cygnaeuksen koulun vanhempainyhdistyksen esityksen lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun (pihasuunnittelukilpailun) voittajaksi.

Samalla liikuntalautakunta päättää, että Cygnaeuksen koulun hanketta tuetaan liikunnallisten elementtien osalta 100 %:sti hyväksyttävistä kustannuksista enintään 5280 € asti.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää, että avustus voidaan myöntää hankkeelle ennakkoon ja seuraavin ehdoin:

- Liikuntapalvelukeskuksella on oikeus avustusta saavan yhteisön hallinnon ja tilien tarkastukseen siltä osin kuin avustuksen käytön valvonta tätä edellyttää.

- Avustus nostetaan vuoden kuluessa siitä, kun päätös tulee lainvoimaiseksi.

- Avustuksen saajan on toimitettava liikuntapalvelukeskukselle hankkeen valmistuttua tai viimeistään vuoden kuluttua siitä kun päätös on tullut lainvoimaiseksi selvitys hankkeen toteutumisesta maksutositteineen.

- Mikäli tarkoitus, johon avustus on myönnetty, on jäänyt toteutumatta tai meno on ollut myönnettyä avustusta pienempi, käyttämättä jäänyt avustus tai sen osa on palautettava avustuksen myöntäneelle viranomaiselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAs Oy Puutarhakatu 8
tiedCygnaeuksen koulun vanhempainyhdistys
tiedAhola Kaija
tiedSandell Stina