Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 42 15.03.2011 8

863-2011 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2016-2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 42

Liikuntasuunnittelija Soile Varpio:

Tilaliikelaitos pyytää otsikkoasiassa liikuntalautakunnalta investointitarveluetteloita 30.3.2011 mennessä.

Tilaliikelaitoksen lähtökohtana investoinneille on uusi Turku-sopimus, joka jakautuu kolmeen strategiseen teemaan ja näistä johdettuihin 11 ohjausasiakirjaan.

Teemat ovat:

- vetovoimaisuus ja kilpailukyky

- asukkaiden hyvinvointi

- resurssien tasapainoinen ohjaus.

Talousarvio laaditaan niiden perusteella. Perusteena on kaupunginvaltuuston viime vuonna (2010) hyväksymä vuosien 2012 – 2014 taloussuunnitelma. Tähän voidaan esittää muutoksia vain, mikäli teemojen toteuttaminen sitä edellyttää.

Listalle tuodut kohteet on kerätty liikuntapalvelukeskuksen eri osastojen tarpeista, asiakaspalautteiden ja asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella, sekä kuntokartoitusten tietojen mukaan.

Liite 1Peruskorjaushankkeet

Liite 2Uudisrakennushankkeet

Oheismateriaali 1Kaupunginvaltuuston hyväksymä Tilaliikelaitoksen investointiohjelma 2011–2014 (Kv 29.11.2010 § 224)

PERUSKORJAUSHANKKEET:

Vuodet 2012–2015

Tilaliikelaitoksen investointiohjelma 2011–2014:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2011–2014 on 3 kohdetta:

Impivaaran uimahalli

Hanke on käynnissä. Valmistuu vuoden 2012 tammikuussa.

Kupittaan jalkapallostadionin kentän peruskorjaus  

Hankesuunnittelu on käynnissä. Peruskorjaus alkaa syksyllä 2011 ja valmistuu alkukesästä 2012.                      

Nunnavuoren palloiluhalli

Peruskorjaus alkaa syys-lokakuussa 2011 ja kestää noin vuoden.                   

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

Petreliuksen uimahalli

Vesi- ja viemärilinjojen peruskorjaus, jonka toteutus uimahallin käytettävyyden jatkumiseksi on tärkeää toteuttaa pian. Putkien elinkaari on loppu, vedenpaine huono ja pesuhuoneissa on irronnutta laatoitusta.

Samppalinnan uimastadion

Paikanpäällä tehdyn katselmuksen mukaan uimastadion vaatii peruskorjauksen. Rakenteiden eristys ei toimi, ja mm. toimistotiloihin valuu vettä sekä allasrakenteiden ulkopinnoissa on hometta.

Kupittaan urheiluhalli

Saunaosaston peruskorjaus on käytettävyyden kannalta tärkeää toteuttaa pian, sillä vesikalusteet ovat puhkiruostuneita. Paikkailutöiden vuoksi osasto on ollut ajoittain pois käytöstä. Peruskorjauksen yhteydessä tila tehdään myös esteettömäksi.

Mm. yleisurheilun valtakunnalliset sisähallikisat ja hallin vilkas ja monipuolinen käyttö ovat osoittaneet, että korjaustarpeet: juoksuradan uusiminen säädettävine kallistuksineen ja katsomon istuinosien uusiminen ovat ajankohtaiset. Juoksuradan pinta on uusittu kokonaan viimeksi 80-luvulla, minkä jälkeen sitä on paikkailtu.

Budolajien tilat

Ns. budolajien tilat edellyttävät kehittämistoimia, jopa laajentamista. Tämä edellyttää siinä tapauksessa uusien tilojen hankintaa. Sijoitusvaihtoehtojen selvittäminen on menossa. Tässä yhteydessä on huomioitava myös miekkailun lisätilatarve.

                       Vuodet 2016–2021

Kupittaan urheiluhalli              

Saatujen selvitysten mukaan Kupittaan urheiluhallin keilahallin kehittäminen mm. laajentamisen osalta on ajankohtainen. Asiaan vaikuttaa Aninkaisten keilahallin toiminnan päättyminen lähivuosina.

Sisä- ja jousiammunnan tilat

Kupittaan urheiluhallin ampuma- ja jousiammuntaradat poistunevat Kupittaalta, mikäli keilaradan kehittämishanke toteutetaan. Tämä edellyttää uusien tilojen hankkimista. Sijoitusvaihtoehtojen selvittäminen on parhaillaan meneillään.

 

UUDISRAKENNUSHANKKEET:

Tilaliikelaitoksen investointiohjelma 2011–2014:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2011–2014 ei ole yhtään kohdetta.

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

Palloiluhalli

Kaupungista puuttuu liigatason edustusjoukkueiden palloilulajeille ja otteluita seuraavalle yleisölle riittävä ja nykyaikaisilla palveluilla varustettu palloiluhalli. Harjoitustilasta on myös merkittävä tarve. Kaupunginjohtajan nimeämä työryhmä on jättänyt loppuraporttinsa ja ehdottanut eri sijaintivaihtoehtoja. Hanke etenee hankesuunnitteluun tänä vuonna.

Pesäpallostadionin katsomo

Pesäpallostadionin katsomosta on tehty tarveselvitys (Liik.ltk  20.10.2009 § 187). Sen mukaan katettu katsomo on osa Kupittaan alueen kehittämishanketta. Pesäpalloa lukuun ottamatta muut Turussa pääsarjatasoilla pelattavat joukkuelajit voivat pelata ottelunsa ulkokentillä, joissa katsojat pääsevät seuraamaan peliä katetuista katsomotiloista. Pesäpalloliiton strategisten tavoitteiden mukaan Superpesiksellä tulee olla katetut katsomot vuonna 2013. Pesäpallokenttää käyttävät myös sadat nuoret, koululaiset sekä harrastelijat eri turnauksissa ja harrastesarjoissa. Seuraparlamentti tukee katsomon rakentamista.                  

Kailassuon ampuma- ja moottoriradan huoltorakennus

Ulkoampuma- ja moottoriurheilukeskuksen sijoittumisesta Liedon Kailassuolle on vaadittavista maa-alueista päästy Turun ja Liedon kanssa sopimukseen. Kaavaehdotus on valmistumassa. Alueen käytön tarveselvitystä tehdään. Kun hanke toteutuu, keskus tarvitsee yhteisen huoltorakennuksen ja mahdollisia oheistiloja.

Varissuon jäähalli

Viikonloppuisin, kun jäähallilla on pelejä, pukuhuoneet eivät riitä joukkueille. Asiakaspalautteessa on vaadittu pukuhuoneita jo pitkään, ja henkilökunnan on mahdotonta ratkaista tilannetta, kun tilaa ei ole. Kahden puku- ja pesutilan lisäykseksi väliradalle on jo suunnitelmat olemassa. Rakennuslupa umpeutuu vuonna 2013.

Impivaaran jäähalli

Kahden puku- ja pesutilan lisäys on käyttäjämääriin nähden ja asiakaspalautteen perusteella tarpeellinen, samoista syistä kuin Varissuon jäähallilla.

 Vuodet 2016–2021

 Ei kohteita.

Arvio, mistä tiloista luovutaan   

Tilalaitos pyytää hallintokunnilta arviota siitä, mistä tiloista luovutaan ja minä vuonna: Liikuntapalvelukeskus toteaa, että liikuntatoimella ei ole käyttämättömiä tai tarpeettomia tiloja.

Tase-järjestelmä

Tilaliikelaitoksen ja Kiinteistöliikelaitoksen tase-järjestelmän johdosta kolme kohdetta siirtyivät Kiinteistöliikelaitoksen alaisuuteen ja poistuivat täten Tilaliikelaitoksen rakennusinvestointiehdotuksista. Siirtyvät kohteet olivat Kupittaan alueen huoltorakennus, Kärsämäen kentän huoltorakennus ja Impivaaran ulkoilualueen ulkokenttien ja hiihtomaan puku- ja peseytymistilat. Kiinteistöliikelaitoksen investointilistan nykyisellä summalla kohteita ei pystytä toteuttamaan. Jokin rahoituselementti olisi kuitenkin löydettävä, jotta olosuhteiden kehittäminen pysyttäisiin turvaamaan jatkossakin. Myös esimerkiksi pesäpallostadionin katsomon hanketta on viivästyttänyt kiista toteuttajatahosta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää Tilaliikelaitokselle liitteiden 1 ja 2 mukaiset rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013–2015 taloussuunnitelmaan, sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2016–2021 sekä toteaa, että tiloja joista luovutaan, ei ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 42
Liite 1:Peruskorjaushankkeet
Liite 2:Uudisrakennushankkeet