Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 28 15.02.2011 6

527-2010 (041, 650)

Kupittaan jalkapallostadionin kentän pinnan peruskorjaus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 28

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunta on 11.5.2010 § 63 mukaisesti esittänyt liikuntatoimen rakennusinvestointiehdotuksen tilaliikelaitokselle vuoden 2011 talousarvioon ja 2012–2013 taloussuunnitelmaan. Yhtenä kohteena investointiesityksessä on Kupittaan jalkapallostadionin kentän nurmen peruskorjaus. Hanke on tilaliikelaitoksen tilaohjelmassa, jonka kaupunginvaltuusto on budjettikirjassaan hyväksynyt. Hanke on merkitty toteutettavaksi vuosina 2011–2012.

Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:n ja Turun kaupungin välillä on voimassa oleva sopimus kentän hoidosta ja ylläpidosta. Sopimuksen mukaan liikuntatoimi on sitoutunut hoitamaan ja huoltamaan kenttää. Kenttään liittyvistä investoinneista sopimuksen mukaan on sovittava erikseen.

Vaihtoehtona on peruskorjauksessa säilyttää kentän pinta luonnonnurmena tai muuttaa se keinonurmeksi. Sopivan pintamateriaalin valintaan vaikuttavat sekä taloudellinen että asiakasnäkökulma.

Taloudellinen näkökulma

Taloudellisesta näkökulmasta on ratkaisevaa on paitsi investoinnin suuruus myös ylläpitokustannukset pitkällä tähtäimellä. Pohjustustyö tulee luonnonnurmessa ja keinonurmessa kummassakin tehdä huolella, eikä se kustannuksiltaan olennaisesti eroa.

Luonnonnurmen käyttökulut koostuvat pääosaltaan henkilöstökuluista, materiaalien ostosta, vedestä ja sähköstä. Vuosikustannus on ollut noin 41 000 euroa. Pintakerroksen osalta investoinnin suuruus on noin 60 000 euroa. Luonnonnurmen käyttöikä on yli 10 vuotta.

Keinonurmen käyttökustannukset ovat vuositasolla arviolta noin 15–20 000 euroa. Pintakerroksen osalta investoinnin suuruus on noin 200–400 000 euroa, riippuen keinonurmen laadusta ja valmistajasta. Liikuntapalvelukeskuksen nykyarvolaskelmissa on käytetty laskennallisena kustannuksena 250 000 euroa. Keinonurmimatto tulee uusia noin 3 vuoden välein (Lähde: SPL/ Tero Auvinen, tiedonanto, 1.10.2010) ja sen tulee läpäistä vuosittain sertifikaattimittaukset. Vanha matto on siirrettävissä alueellisille harrastekentille.

Suomen Palloliiton mukaan lämmitetyn nurmikentän ylläpito- ja hoitokustannukset ovat n. 19 000 €/vuosi (n. 72 €/käyttötunti) ja lämmitetyn keinonurmen noin 50 000 €/vuosi (noin 19,2 €/käyttötunti).(Lähde: Suomen Palloliiton kotisivu, 2011, URL: http://www.palloliitto.fi/seura/olosuhteet2/jalkapallonurmet/jalkapallonurmikenttien_hoito-oh/)

Veritas Stadionin osalta keinonurmen ylläpitokustannukset olisivat karkeasti arvioiden noin viidesosa luonnonnurmen kuluista. Lisäksi vuosittain on uusittava sertifikaatti; tämä nostaa vuosikustannuksia. On huomattava, että pääasiassa harjoituskäytössä käytettävillä alueellisilla keinonurmilla kustannusero keinonurmen hyväksi on suurempi. Säästöä syntyy esimerkiksi lämmityksestä, henkilöstötarpeesta, materiaaleista ja vedestä. Mikäli keinonurmikenttä pidetään pelikunnossa läpi talven, nostavat lämmityskulut kustannuksia merkittävästi suuremmiksi.

Sopimuksen mukaisesti kiinteistöyhtiö laskuttaa loppukäyttäjää kentän käytöstä, joten tulo tuloutuu yhtiölle. Kaupunki saa tuottoja kentän ylläpidosta tapahtumakohtaisesti perittynä. Keinonurmi lisää kentän käyttötunteja ja sitä kautta sen tuloja. Tulot eivät voimassa olevan sopimuksen mukaan kuitenkaan suoraan tuloudu kaupungille.

Taloudellisesti luonnonnurmi tulee pitkällä aikavälillä (10 vuotta) arviolta yli kolmanneksen edullisemmaksi kaupungille kuin keinonurmi.

 

Asiakasnäkökulma

Liikuntapalvelukeskus on käynyt neuvotteluita eri osapuolten kanssa. Neuvottelut on käyty kenttää käyttävien kahden liigaseuran kanssa, Veikkausliigan ja Suomen Palloliiton kanssa sekä kiinteistöyhtiön kanssa.

Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy toteaa lausunnossaan, että kenttä tulisi päällystää luonnonnurmella. Yhtiö nostaa esiin muun muassa stadionin kasvaneen roolin merkittävänä kansainvälisten otteluiden isäntänä ja kansallisesti merkittävänä huippujalkapallostadionina.  Yhtiö toteaa lisäksi, että keinonurmen investointikustannukset pitkällä aikavälillä ovat huomattavasti kalliimmat kuin luonnonnurmen.

Liite 1Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:n lausunto

Suomen Palloliitto suosii yleisesti keinonurmea, mutta huippujalkapallon näkökulmasta se pitää olennaisena, että suurilla stadioneilla on myös luonnonnurmia. Suomen Palloliiton Turun piiri on todennut, että mahdollisuudet saada Turkuun merkittäviä maaotteluita ja kansainvälisiä arvoturnauksia lisääntyvät, mikäli pinta on luonnonnurmi. Turun piiri puoltaa luonnonnurmen valintaa.

Liite 2Suomen Palloliiton Turun piirin lausunto

Sekä FC TPS että FC Inter toteavat, että luonnonnurmi on tällä hetkellä paras vaihtoehto. FC TPS haluaa lisäksi kannanotossaan muistuttaa, että kentän kunnostuksessa ja rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon keinonurmen mahdollisuus jollain aikavälillä tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Taloudelliseen ja asiakasnäkökulmaan pohjautuen liikuntapalvelukeskus esittää pintamateriaaliksi luonnonnurmea. Pitkällä tähtäimellä laskelmien mukaan luonnonnurmi on kaupungille olennaisesti edullisempi investointi. Myös asiakasnäkökulmasta luonnonnurmi on kaikkia osapuolia tyydyttävä ja osapuolten toivoma ratkaisu.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta esittää tilaliikelaitokselle, että Kupittaan jalkapallostadionin kentän pinnaksi valitaan luonnonnurmi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 28
Liite 1:Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:n lausunto
Liite 2:Suomen Palloliiton Turun piirin lausunto