Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 33 15.02.2011 11

14170-2010 (657)

Liikuntalautakunnan jäsenten Matti Heinosen ja Aimo Moisanderin selvityspyyntö liikuntapaikkarakentamisen kohteena olevista hankkeista v. 2011

Tiivistelmä: -

Liiklk § 33

Liikuntasuunnittelija Soile Varpio ja järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunnan jäsenet Heinonen ja Moisander ovat 14.12.2010 § 161 tehneet selvityspyynnön liikuntapaikkarakentamisen kohteena olevista hankkeista vuonna 2011 sekä siitä, miten käyttäjille korvataan rakentamisen aikaiset harjoitus- ja kilpailutilat. Lisäksi selvityksenä pyydetään tiedot vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013–2014 taloussuunnitelmaan esitettävistä kohteista. Selvityspyynnössä pyydetään erityisesti selvitystä Urusvuoren moottoriradasta ja Nunnavuoren palloiluhallista.

Liikuntalautakunta on hyväksynyt 11.5.2010 § 63 rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2011 talousarvioon sekä vuosien 2012–2013 taloussuunnitelmaan ja vuosille 2014–2020. Vuosille 2011–2012 merkittyjä uudisrakentamisen hankkeita ovat palloiluhalli ja Kupittaan alueen huoltorakennus. Merkittäviä peruskorjauskohteita ovat Impivaaran uimahallin peruskorjaus ja laajennus, Nunnavuoren palloiluhalli sekä Kupittaan jalkapallostadionin kentän peruskorjaus.

Impivaaran peruskorjaus ja laajennus on käynnissä. Remontin aikana käytetään pääasiassa muita liikuntatoimen uimahalleja. Korvaavien tilojen hankkiminen käyttäjille on tuotu liikuntalautakunnan tietoon mm. Liiklk 17.2.2010 § 25 ja 25.1.2011 § 15. Lisäksi liikuntalautakunnalle annetaan säännöllisesti hankkeen tilannekatsaus.

Kupittaan jalkapallostadionin kentän peruskorjaus on suunniteltu aloitettavan syksyllä 2011 heti sarjakauden päätyttyä. Remonttia jatketaan keväällä 2012. Veikkausliigan otteluohjelmat pyritään rakentamaan siten, että turkulaiset joukkueet pelaavat kevään 2012 ensimmäiset ottelunsa vierasotteluina. Otteluohjelman muokkaaminen on selkeästi ykkösvaihtoehto; ja siitä on neuvoteltu turkulaisten veikkausliigaseurojen ja Veikkausliigan kanssa. Myös otteluiden siirtäminen Paavo Nurmen stadionille on nostettu esiin toisena vaihtoehtona.

Uudisrakennushankkeet eivät aiheuta korvaavien tilojen hankkimista.

Urusvuoren moottorirata

Moottoriurheilu Urusvuoren moottoriradalla on päättynyt vuoden 2010 lopussa. Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Turun kaupungin poikkeamisluvan ja tämä on tarkoittanut moottoriurheilun lopettamista Urusvuoressa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on tuotu liikuntalautakunnalle tiedoksi 14.12.2010 § 134.

Korvaavia alueita on etsitty jo pitkään. Pitkän aikavälin suunnitelmana on sijoittaa moottori- ja ampumaurheilukeskus Liedon Kailassuolle. Turun kaupunki on hankkinut maa-alueen käyttöönsä. Hankkeen kaavoitusprosessi on parhaillaan käynnissä. Kaavoituksessa on osallistettu niin moottori- kuin ampumaurheilijoita. Liikuntapalvelukeskus on esittänyt investointiehdotuksessaan 11.5.2010 § 63 tilaliikelaitokselle uudisrakennusinvestointina ampuma- ja moottoriradan huolto- ja sosiaalirakennusta toteutettavaksi vuonna 2013.

Väliaikaisesti liikuntapalvelukeskus on yhdessä paikallisen motocross-seuran kanssa hakenut korvaavaa harrastuspaikkaa Raision moottoriurheilukeskuksesta. Ympäristölupaprosessi alueelle on parhaillaan käynnissä. Raision rata palvelee lasten ja nuorten harrastamista, mutta täysimittainen rata se ei ole, sillä alueella on laajoja lähinnä autourheiluun liittyviä kehittämissuunnitelmia. Moottoriurheiluseuroja avustetaan lisäksi muiden lähikuntien tilojen käytöstä harjoitustila-avustuksen kautta.

Nunnavuoren palloiluhalli

Nunnavuoren palloiluhallin peruskorjaukseen on tilaliikelaitoksen investointilistalla varattu rahoitusta vuodelle 2011 800 000 € ja vuodelle 2012 1 200 000 €. Tilaliikelaitoksen mukaan suunnittelu käynnistyy keväällä 2011 ja itse peruskorjaus alkaa syys-lokakuussa 2011. Peruskorjaus kestää noin vuoden.

Liikuntapalvelukeskus on selvittänyt korvaavien tilojen saatavuutta sekä Turun kaupungin omista tiloista että naapurikuntien tiloista. Koripalloilua varten Paavo-halliin Wäinö Aaltosen koululla vuokrataan vuodeksi siirtoparketti Turkuhallista. Vuokran hinta on 1500€/kk, ja Turkuhalli pidättää itsellään oikeuden noutaa parketti omaan käyttöönsä tarvittaessa tarvitsemakseen ajaksi.  Edustusjoukkueille neuvotellaan mahdollisuutta saada vuoroja Kaarinan kaupungilta Littoisten monitoimihallista ja Piikkiön liikuntahallista, joista Piikkiöön on ehkä mahdollista saada useampia vuoroja. Lietohallin käytöstä neuvotellaan myös. Kartoitus on käynnissä vielä Naantalin, Raision ja Ruskon kanssa.

Harjoitus- ja otteluvuoroja pyritään sijoittamaan myös muihin omiin tiloihin, esimerkiksi Caribia Areenaan, Peltolan ammatti-instituutin saliin ja Turun lyseon saliin. Koska mainittujen tilojen käyttöaste on korkea, tulee jokaisen vuoron tilantarve arvioida erityisen tarkasti ja sijoittaa ryhmät oikeankokoisiin tiloihin. Tämän lisäksi Turun normaalikouluun pyritään saamaan lisää vuoroja. Myös muita omia vaihtoehtoja kartoitetaan. Sijoitteluun vaikuttavat myös ensi kauden sarjaohjelmat.

Tulevien vuosien investointiehdotukset

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013–2014 taloussuunnitelmaan tuodaan hyväksyttäväksi liikuntalautakunnalle maaliskuun kokoukseen. Investointilista tulee toimittaa tilaliikelaitokseen maaliskuun lopussa. Kiinteistöliikelaitoksen investointilista tuodaan päätettäväksi niin ikään keväällä 2011.

Investointilistat perustuvat tarvesuunnittelulle. Tarve- ja hankesuunnittelun yhteydessä käydään läpi myös korvaavien tilojen tarvetta ja etsitään ratkaisuvaihtoehtoja.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeinonen Matti
tiedMoisander Aimo