Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 27 15.02.2011 5

1727-2011 (002)

Kuntien terveyden edistämisaktiivisuusmittaristo (TEAviisari) valmistunut

Tiivistelmä: -

Liiklk § 27

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on yhteistyössä Suomen kuntien kanssa laatinut mittariston kuvaamaan jokaisen kunnan terveyden edistämisen aktiivisuutta. Tähän mennessä selvitys on laadittu perusterveydenhuollossa 2008 ja 2010, opetustoimessa 2009 ja tuoreimpana liikuntatoimessa 2010. Tänä vuonna on tavoitteena tehdä vastaava selvitys kuntajohdon terveyden edistämisen toimista.

Turun kaupunkistrategiassa asukkaiden hyvinvointi on yksi päätavoitteista ja siitä näkökulmasta on varsin tärkeää selvittää, miten eri toimialoilla tavoitetta toteutetaan.

Terveyden edistämisen aktiivisuutta kuvataan itsearviointiin perustuvalla TEA-viisarilla. Se mittaa erikseen; sitoutumista, johtamista, seurantaa, voimavaroja, yhteisiä käytäntöjä, osallisuutta ja muita ydintoimintoja. Kukin asiakokonaisuus saa pisteitä nollasta sataan. Mittarilla voi verrata mm. kahden kunnan toimialoja ja alueita.

TEA-viisari antaa yhden uuden säännöllisesti toistettavan menettelytavan hallintokunnan toiminnan laadun parantamiseen.

Turun liikuntatoimi on toiminut yleisesti tunnustetusti edelläkävijänä terveysliikunnan alueella jo 1990-luvun puolivälistä lukien. Sen takia oli mielenkiintoista nähdä miten asia tuli esiin ko. TEA-viisarissa. 

Liite 1Turun liikuntatoimen terveydenedistämisaktiivisuus                            

Liite 2TEAviisari -esite

Oheisesta selvityksestä www.thl.fi/TEAviisari voidaan todeta tilanteen liikuntatoimen osalta säilyneen erinomaisena, sillä Turun liikuntatoimi sai kansallisessa vertailussa parhaan keskiarvopistemäärän 91/100 .

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 27
Liite 1:Turun liikuntatoimen terveyden edistämisaktiivisuus
Liite 2:TEAviisari -esite