Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 51 13.04.2010 10

4254-2010 (643, 002)

Alkumeri-tapahtuma Samppalinnan uimastadionilla 6.-7.8.2011

Tiivistelmä: -

Liiklk § 51

Liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen:

Alkumeri-hankkeen tuottaja, Zontik Oy esittää Turun kaupungin liikuntapalvelukeskukselle yhteistyökumppanuutta Alkumeri-tapahtuman puitteissa.

Vahvasti hyvinvointiteeman ympärille koottava musiikillinen tapahtumakokonaisuus soveltuisi erinomaisesti liikuntapalvelukeskuksen ydintoiminnan edistämiseen mahdollistaen terveyttä ja hyvinvointia edistävien liikuntapalveluiden sekä vesiliikuntamahdollisuuksien markkinoimisen myös uusille, potentiaalisille kohderyhmille. Päihteetön ja laajalle yleisöpohjalle suunnattu tapahtuma sopisi hyvin liikuntapalvelukeskuksen profiiliin. Tapahtumaan odotetaan kahden päivän aikana noin 4 000 kävijää.

Alkumeri tarjoaa liikuntapalvelukeskukselle yhteistyökumppanuuden puitteissa logonäkyvyyttä tapahtuman markkinointimateriaaleissa (flyer, ohjelmalehti, internet-sivut) sekä mahdollisuutta markkinoida toimintaa tapahtuman yhteydessä esimerkiksi omassa promootiokojussa.

Vastineeksi tästä esitetään Samppalinnan maauimalaa vastikkeetta käyttöön tapahtuman ajaksi.

 

Tapahtuman kuvaus:

Alkumeri on Suomen luovien alojen huipputekijöiden toteuttama yhteisöllinen ja osallistava kaksipäiväinen tapahtuma, joka on valittu osaksi kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Alkumeren ydintä ovat vesi ja musiikki – ne luovat ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia hyvästä olosta elokuisena viikonloppuna Samppalinnan maauimalassa la–su 6.–7.8.2011.

Alkumeri on suunnattu kaikenikäisille, ja se tarjoaa ohjelmaa aamuvarhaisesta yömyöhään. Tapahtuman musiikista vastaavat tunnetut suomalaiset artistit yhdessä kansainvälisten vieraiden kanssa.  Veden päällä soittavan orkesterin musiikkia voi kuunnella altaassa tai altaan reunalta, ja musiikin voi myös tuntea vedessä. Jättikokoisilta screeneiltä voi seurata lavan tapahtumia tai valo- ja videotaidetta sekä vedenalaista kamerakuvaa. Kuva ja ääni ovat seurattavissa reaaliajassa myös internetissä osana Live2011-projektia.

Alkumeri haluaa osoittaa millainen rikkaus vedestä nauttiminen on, ja miten monin tavoin vettä voi kokea. Näistä ovat esimerkkinä mm. vesi musiikin välineenä, vesi urheilun ja liikunnan välineenä, vesi ilon ja huumorin lähteenä sekä vesi osana saunakulttuuria ja hyvinvointia. Valo- ja videotaiteella on merkittävä osuus tapahtumassa. Allasalueen lisäksi valaistaan maauimalan puistoalue.

Festivaalialueella on kymmeniä tapahtuman teemaa tukevia palveluita ja elämyksellisiä pisteitä/kojuja. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kehon ja mielen tasapainoon liittyvät oheispalvelut ja erilaiset veden elementteihin liittyvät palvelut ja tuotteet.

Aamun voi aloittaa vaikka vesijumpalla, joka sopii loistavasti myös ikäihmisille. Lapsia hauskuutetaan pellehypyillä ja kaarnalaivojen työpajalla / purjehduskilpailuilla sekä kuvataidetyöpajoilla. Musiikin tahdissa voi myös tanssia – vedessä tai maalla. Myöhemmin illalla maauimala muuttuu suureksi ulkoilmadiskoksi, jossa huippu-dj:t ja bändit sekä valoshow eivät jätä ketään kylmäksi. Kahden päivän festivaali on täynnä monimuotoista ja kaikille sopivaa ohjelmaa. Alkumeri haluaa kiinnittää huomiota myös ympäristöarvoihin ja vesien suojeluun myönteisellä asenteella, ketään syyllistämättä.

Hankkeen suunnittelu on aloitettu toukokuussa 2008.

Päihteetön festivaali sopii kaikille eri ikäryhmille: tapahtumassa on omat kokonaisuutensa lapsille, nuorisolle, aikuisille sekä ikäihmisille. Tapahtuman markkinoinnin pääasiallinen kohderyhmä on 20–45-vuotiaat kaupunkilaiset, opiskelijat, työssäkäyvät ja lapsiperheet.

Festivaali soveltuu kaikille – myös vammaisille. Alkumeri on kaikkien aistien elämys, jolloin myös vammaiset pääsevät nauttimaan festivaalin annista tavanomaista täysipainoisemmin. Esimerkiksi kuulovammainen voi tuntea vedenalaisen musiikin, vaikkei sitä kuulekaan.

"Liikuntapalvelupäällikkö vs. Päivi Ekdahl:

Alkumeri – tapahtuma pyrkii tarjoamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia huomioiden sen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ulottuvuuden. Hyvinvointiteema soveltuu erinomaisesti liikuntatoimen strategiaan ja antaa mahdollisuuden toteuttaa tätä pyrkimystä uudella ja innovatiivisella tavalla. Tapahtuma tullee houkuttelemaan pakalle hyvin heterogeenistä asiakaskuntaa ja se tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa myös niitä kuntalaisia, joita vesiliikunta tai liikunta yleensä ei ole aikaisemmin liikuntapaikoillemme houkuttanut. Tapahtumassa luonnonkaunis ja ainutlaatuinen liikuntapaikkamme näyttäytyy uudessa valossa vanhoille kävijöille ja tullee tutuksi monelle uudelle asiakkaalle. Liikuntapalvelukeskus osallistuu tapahtumaan esittelemällä siellä palveluitaan ja ohjaten mahdollisesti vesiliikuntaa. Tapahtumassa liikunta ja taide sulautuvat erinomaisesti yhteen.”

Samppalinnan uimastadionin hinnaston mukainen hinta on kyseessä olevasta tapahtumasta 9600 euroa, josta tapahtuman järjestäjä pyytää vapautusta. Samppalinnan uimastadionilta saadaan elokuisena viikonloppuna tuloja n. 3000 euroa (vuosien 2007–2009 keskiarvo), jotka liikuntatoimi menettäisi.

Tapahtumalla on suuri merkitys kuntalaisille elämyksien antajana ja kuuluu yhtenä suurenmoisena osana vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Samppalinnan uimastadion pitää mielestäni antaa Alkumeri-tapahtuman käyttöön, edellyttäen, että tapahtuman järjestäjät huolehtivat kiinteistön ja alueen siivouksesta ja järjestyksen valvonnasta. Tapahtuman järjestämiskustannukset ovat merkittävät, mutta pidän kohtuullisena, että tapahtuman päänäyttämönä toimivasta uimalasta peritään vuokraa 3000 euroa, joka summa menetetään uintimaksuissa. Tapahtumasta aiheutuu myös ylimääräisiä valvontakustannuksia liikuntatoimelle.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa Samppalinnan uimastadionin Alkumeri-tapahtuman käyttöön 6.-7.8.2011 maksutta. Lisäksi liikuntalautakunta edellyttää, että tapahtuman järjestäjät vastaavat kiinteistön ja alueen siivouksesta.

PäätösAsia palautettiin Heinosen ehdotuksesta Viljamaan kannattamana yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

 

Ennen päätöksen tekoa esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti:

Liikuntalautakunta päättää antaa Samppalinnan uimastadionin Alkumeri-tapahtuman käyttöön 6.-7.8.2011 maksutta ja päättää edellyttää, että tapahtuman järjestäjät vastaavat kiinteistön ja alueen siivouksesta sekä hankkii tarvittavat viranomaisten luvat ja ottaa tapahtumalle Liikuntapalvelukeskuksen hyväksymän vastuuvakuutuksen.

Lisäksi liikuntalautakunta oikeuttaa Liikuntapalvelukeskuksen tekemään tämän päätöksen mukaisen sopimuksen tapahtuman järjestäjien kanssa.

Kaupunginhallituksen edustaja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.