Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 54 13.04.2010 13

4186-2010 (056)

Avustuksen pidättäminen dopingrikkomuksen vuoksi

Tiivistelmä: -

Liiklk § 54

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Turun Urheiluliitto ry / pyöräilyjaoston urheilijan 28.6.2009 antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita. Urheilija rikkoi siis Suomen antidopingsäännöstöä. Urheilijalle langetettiin kahden vuoden kilpailukielto, joka sittemmin urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksellä 8/2010 lievennettiin 1,5 vuoden kestoiseksi.

Liikuntalautakunta on avustusten jakoperiaatteissa (vuotta 2009 koskien Liiklk 10.2.2009 § 53 ja vuotta 2010 koskien 15.12.2009 § 232) todennut, että Mikäli turkulaisen urheilu- ja liikuntaseuran tai yhdistyksen urheilijat rikkovat voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä, voi liikuntalautakunta määrätä avustuksen palautettavaksi (kohta 1.2). Vuotta 2010 koskien on dopingrikkomuksesta määrättävää sanktiota tarkennettu ja todettu, että sanktio määrätään suhteessa yleisseuran jaoston tai erityisseuran toiminta-avustukseen. Sanktio päätetään tapauskohtaisesti; seuran vahva sitoutuminen antidopingtyöhön ja tehdyt ennaltaehkäisevät toimet vaikuttavat lieventävästi.

Urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisussa todetaan, että urheilija on näyttänyt toteen, että rikkomus ei ole johtunut hänen huomattavasta tuottamuksestaan tai laiminlyönnistään. Urheilija on myös näyttänyt toteen, miten kielletty aine on joutunut hänen elimistöönsä. Näistä syistä toimintakielto on määrätty lyhyemmäksi. Tämä seikka tulee ottaa huomioon myös liikuntalautakunnan määritellessä sanktiota.

Seuralla on yleinen valvontavelvollisuus, tiedottamisvelvollisuus ja sitouttamisvelvollisuus jäseniinsä ja urheilijasopimuksella seuraan kuuluviin urheilijoiden nähden.

Turun Urheiluliitto ry on antanut asiasta lausunnot 27.10.2009 ja 1.4.2010.

Liite 1Turun Urheiluliitto ry:n lausunto 27.10.2009

Liite 2Turun Urheiluliitto ry:n lausunto 1.4.2010

Lausunnoissaan seura toteaa, että se tekee laajaa antidopingtyötä. Seurassa on käytössä Reilun Pelin säännöt, joissa käydään läpi myös eettiset säännöt ja antidopingtyö. Seura on myös ryhtynyt välittömiin toimenpiteisiin esimerkiksi asettamalla heti urheilijan edustus- ja toimitsijakieltoon seurassa ja lisäksi tehostamalla tiedottamista antidopingtyöstä jäsenilleen. Lausunnossaan seura vetoaa yllä esitettyyn urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisuun ja korostaa urheilijan näyttäneen toteen, että rikkomus ei ole johtunut huomattavasta tuottamuksesta tai laiminlyönnistä. Turun Urheiluliitto toteaa myös, että Liiklk 15.12.2009 § 231 päätöksessä Turun Amerikkalainen Jalkapallo ry:ltä pidätettiin toiminta-avustuksesta aikuisten edustusjoukkueen osuus eli 7 %. Seura pyytää liikuntalautakuntaa huomioimaan, että dopingrikkomustapaus on seuran ensimmäinen ja tästä syystä seura pyytää, että liikuntalautakunta ei ensisijaisesti pidätä seuran toiminta-avustusta, vaan antaa seuralle huomautuksen.

Turun Urheiluliitto ry on saanut toiminta-avustusta vuonna 2009 yhteensä 46 920,43 euroa. Pyöräilyjaosto on yleisseuran jaostoista yksi pienimmistä. Sen osuus seuran avustuksesta on ollut 665,71 euroa.

Kyseessä oleva tapaus on ns. normaali dopingrikkomus, jonka sanktioksi on määritelty lautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaan enintään 50 % toiminta-avustuksesta. Koska seura on toiminut esimerkillisesti antidopingtyössä ja urheilun oikeusturvalautakunta on todennut, että tapaus ei ole johtunut urheilijan huomattavasta tuottamuksesta tai laiminlyönnistä, liikuntapalvelukeskus esittää pientä tapauskohtaista harkintaa. Liikuntapalvelukeskus esittääkin, että seuran toiminta-avustuksesta pidätetään vuoden 2010 toiminta-avustusjaossa 40 % pyöräilyjaoston vuoden 2009 toiminta-avustuksesta eli 266,28 euroa sanktiona liikuntalautakunnan avustusperiaatteiden ja Suomen antidopingsäännöstön vastaisesta toiminnasta.  

Verrattuna Liiklk 15.12.2009 § 231 päätökseen liikuntapalvelukeskus toteaa, että kyseessä oli tällöin ns. lievä dopingrikkomus, joka aiheutti urheilijalle varoituksen, mutta ei toimintakieltoa. Rikkomukset eivät siis ole tässä suhteessa yhteismitalliset. On myös huomioitava, että seurojen koko on huomattavan erilainen ja tästä syystä myös sanktio on erisuuruinen. Nyt tehtävä päätös langettaa suhteellisesti kovemman rangaistuksen, mutta absoluuttinen euromäärä on pienempi, sillä jaoston koko on huomattavasti pienempi.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että Turun Urheiluliitto ry:n vuoden 2010 toiminta-avustuksesta pidätetään pyöräilyjaoston osuudesta 266,28 euroa (40 %) sanktiona liikuntalautakunnan avustusperiaatteiden ja Suomen antidopingsäännöstön vastaisesta toiminnasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Jakelu

tiedTurun Urheiluliitto ry
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 54
Liite 1:Turun Urheiluliitto ry:n lausunto 27.10.2009
Liite 2:Turun Urheiluliitto ry:n lausunto 1.4.2010