Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 192 06.11.2009 3

10506-2009 (100)

Lausunto henkilöstöohjelmaan 2010 - 2012

Tiivistelmä: -

Liiklk § 192

Liikuntajohtajan varahenkilö, hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on päättänyt kokouksessaan 13.10.2009 § 263, että henkilöstöohjelmasta pyydetään lausunnot 28.10.2009 mennessä lauta- ja johtokunnilta.

Oheismateriaali 1Henkilöstöohjelma 2010-2012

Lausunto ja päätösehdotus annetaan kokouksessa.

 

Lausunto:

Henkilöstöohjelman tavoitteen, oikeudenmukaisuus ja osallistava johtaminen, tavoiteltavana vaikutuksena pidetään tarkoituksenmukaista henkilöstörakennetta ja –määrää  sekä  henkilöstökustannusten hallintaa. Tavoite sinänsä on oikea, mutta tavoitteen saavuttamista kuvaavat mittarit, palkkamenojen kehitys ja työvoiman käyttö, eivät ohjaa välttämättä oikeansuuntaiseen toimintaan. Myöskään palkkamenojen kehitystä kuvaavan mittarin tavoitearvo tulisi harkita uudelleen. Tarvitaan palkkakustannusten tarkempaa rakenteellista seurantaa eli millaisista palkkatekijöistä kustannukset syntyvät, voidaanko esimerkiksi työn teettämisen tapaa muuttaa palkkakustannusten hallitsemiseksi. Myöskään työvoiman käytön seuranta ei mittaa tarkoituksenmukaista henkilöstörakennetta tai –määrää. Henkilötyöpanosta kuvaavien mittareiden ja tavoitearvojen tulisi tukea palvelukysynnän muutoksia. Työvoiman käytölle asetetut tavoitearvot, mikäli luvut perustuvat talousohjelmassa esitettyihin lukuihin, edellyttävät ainakin liikuntatoimen osalta kaikki poikkihallinnollisia kehityshankkeita.

Henkilöstöohjelman tavoitekohdassa kolme mainittu keino, tavoitteellinen ja suunnitelmallinen työkykyä ylläpitävä toiminta, on liikuntatoimen näkökulmasta keskeinen. Liikunnan merkitys työkykyä ylläpitävänä toimintana on kiistaton. Henkilöstöliikunnalle ja henkilöstön liikkumiselle pitää asettaa selvät tavoitteet.

Yleisesti henkilöstöohjelmasta voidaan todeta, että tavoitteiden ja tulosten saavuttamisen vastuut ovat liian yleisellä tasolla ja epäselvät.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallituksen hallintojaosto