Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 187 20.10.2009 11

12771-2009 (664, 654)

Tarveselvitys Kupittaan pesäpallostadionin katetusta katsomosta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 187

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / Liikuntasuunnittelija Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta on merkinnyt Kupittaan pesäpallostadionin katetun katsomohankkeen liikuntatoimen uudisrakennushankelistalle, joka on viimeksi käsitelty ja hyväksytty liikuntalautakunnassa 1.4.2009. Liikuntapalvelukeskuksen ja tilaliikelaitoksen yhteistoimintapalaverissa 16.9.2009 todettiin, että jotta katsomohanke etenisi tilaliikelaitoksen osalta hankesuunnitelma- ja suunnitteluvaiheeseen, tulee liikuntapalvelukeskuksen laatia hankkeesta tarveselvitys. Rahoitusta suunnitteluun tai itse hankkeen toteuttamiseen tilaliikelaitos ei vielä ole varannut tuleville vuosille. Nyt kokouksessa esiteltävä tarveselvitys liitteineen on käsitelty ja hyväksytty palvelutoimen johtoryhmässä 16.10.2009.

Liite 1Tarveselvitys

Liitteet 2 ja 3Kuvat katsomoista ja maavallikatsomon muutoksesta

Liikuntapalvelukeskuksen tarveselvitys perustuu Turun alueen pesäpalloväen sekä Kupittaan alueen huollosta vastaavan työnjohdon määrittelemiin tarpeisiin. Selvitys koskee erityisesti nykyisten katsomotilojen puutteellisuutta sekä alueen käytettävyyden ja viihtyvyyden parantamista.

Liikuntapalvelukeskuksen tarveselvityksestä käy ilmi ne tarpeet, joihin sekä alueen pesäpalloyhdistykset että kansallinen pesäpalloliitto vetoavat katetun katsomotilan saamiseksi Turkuun. Selvityksessä käydään läpi tilahankkeen tarpeellisuus, tilan yhteiskäyttömahdollisuudet, kuvaus muutoksesta sekä hankkeen laajuus, aikataulu ja taloudelliset vaikutukset.

Hankkeen tarpeellisuutta on käsitelty myös Seuraparlamentin kokouksessa 6.10.2009, jossa liikuntasuunnittelija Anttila referoi lyhyesti liitteenä olevaa tarveselvitystä. Parlamentti päätyi lausumaan hankkeesta seuraavaa:

”Kupittaanpuisto on Impivaaran ja Urheilupuiston ohella yksi Turun kolmesta suuresta liikunta- ja urheilukeskuksesta ja siten erittäin merkittävä paikka turkulaiselle seuratoiminnalle. Sen viihtyvyys ja toimivuus siellä harjoitteleville ja kilpaileville joukkueille ja kilpailuja seuraaville katselijoille ovat olennaisen tärkeitä. Seuraparlamentti haluaakin pesäpallostadionin katsomohankkeen yhteydessä kiinnittää huomiota koko Kupittaan alueen jatkuvaan kehittämiseen. Tämä ympäristö- ja Itä-Turun kehittämissuunnitelman kautta hyvin alkanut ja edennyt projekti ei saisi katketa kesken, vaan työ tulisi viedä loppuun saakka ja saattaa valmiiksi. 

Seuraparlamentti näkee katsomohankkeen ennen kaikkea olosuhde- ja tasa-arvokysymyksenä. Kuten liikuntasuunnittelija Anttilan tarveselvityksestä ilmenee, on Turussa onnistuttu luomaan kilpaurheilulle kotiotteluiden seuraamiseen tyydyttävät katsomotilat lähes kaikille korkeimmilla sarjatasoilla pelaaville turkulaisjoukkueille. Turku-Pesiksen naisten edustusjoukkue pelaa kuitenkin pelinsä kentällä, jonka katsomotilat ovat korkeintaan välttävät, eivätkä vastaa tätä päivää. Huippu- ja kilpaurheilussa kuitenkin myös katselijat ovat merkittävässä osassa, kun tavoitteena on elinvoimainen ja vireä seurakenttä sekä menestyvät joukkueet, jotka innostavat yhä useampia kaupunkilaisia liikkumaan sekä luovat positiivista mielikuvaa Turun kaupungista.”

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta toteaa Kupittaan pesäpallostadionin katetun katsomon rakentamista varten tehdyn tarveselvityksen käsitellyksi ja esittää tilaliikelaitokselle, että tämä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin pesäpallokatsomon hankeselvityksen laatimiseksi. Lisäksi liikuntalautakunta ehdottaa, että tilaliikelaitoksen johtokunta osoittaa tarvittavat suunnittelu- ja rakentamismäärärahat vuosille 2010–2011, jotta katettu katsomo valmistuisi ennen kesää 2011.

PäätösLiikuntalautakunta päätti hyväksyä Kupittaan pesäpallostadionin katetun katsomon rakentamista varten tehdyn tarveselvityksen käsitellyksi ja esittää tilaliikelaitokselle, että tämä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin pesäpallokatsomon hankeselvityksen laatimiseksi. Lisäksi liikuntalautakunta ehdottaa, että tilaliikelaitoksen johtokunta osoittaa tarvittavat suunnittelu- ja rakentamismäärärahat vuosille 2010–2011, jotta katettu katsomo valmistuisi ennen kesää 2011. Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

esiTilaliikelaitoksen johtokunta
esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 187
Liite 1:Tarveselvitys
Liite 2:Kuvat katsomoista
Liite 3:Kuvat katsomoista ja maavallikatsomon muutoksesta