Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 169 15.09.2009 8

13019-2008 (111)

Liikuntasuunnittelijan toimen perustaminen ja liikuntasihteerin viran lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 169

Liikuntalautakunta 14.10.2008 § 229

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunta on 17.9.2008 § 214 käsitellessään vuoden 2009 talousarviota hyväksynyt liikuntasuunnittelijan toimen perustamisen vuoden 2009 henkilöstösuunnitelmaansa. Toimen perustamisen yhteydessä lakkautetaan liikuntasihteerin toimi (vakanssinro 403808).

Liikuntalautakunta on esittänyt huolensa järjestöliikunnan tulosalueen henkilöstön määrästä myös aiemmin useaan otteeseen. Se on esittänyt järjestöliikunnan henkilöstöresurssin vahvistamista 30.5.2007 § 136, 7.5.2008 § 131 sekä 21.5.2008 § 150.

Turkulaiset urheiluseurat aktivoivat säännöllisen liikunnan pariin yli 60.000 jäsentään ja ovat turkulaisen liikuntatoiminnan tukijalka. Ne liikuttavat jäseniään ja muita turkulaisia sekä toimivat tärkeinä sosiaalisina yhteisöinä. Urheiluseuroja ja liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä on Turussa yli 300. Sekä Turku-strategiassa että liikuntatoimen toiminta-ajatuksessa korostetaan yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Järjestöliikunnan tulosalueen tehtävänä on vastata palveluista, joita liikuntapalvelukeskus tuottaa turkulaisille liikunta- ja urheiluseuroille sekä muille liikuntaa järjestäville turkulaisille yhdistyksille. Tulosalue vastaa liikunta-avustusten jakoperiaatteiden suunnittelusta sekä avustuspäätösten valmistelusta ja toimeenpanosta, seurojen ja yhdistysten käytössä olevien liikuntapaikkojen sekä näiden liikuntapaikkojen vuorojakoperiaatteiden ja hinnaston suunnittelusta, seuraparlamentin ja liikuntapalvelukeskuksen yhteistyöstä sekä muusta seurojen ja yhdistysten sekä liikuntapalvelukeskuksen välisestä yhteistyöstä. Kaikessa toiminnassa tähdätään seurojen tasapuoliseen kohteluun ja toiminnan läpinäkyvyyteen. Liikuntajärjestöjen toiminta monipuolistuu ja laajenee jatkuvasti. Turkulaisten liikuntajärjestöjen määrä lisääntyy, sillä uusia lajeja syntyy ja uusia liikuntajärjestöjä perustetaan vuosittain. Myös koko liikuntaseurakulttuuri on muutoksessa ja liikuntaseurojen toimintatavat monipuolistuvat. Liikuntaseurakulttuurin muutoksen myötä myös järjestöliikunnan tulosalueen toimialue monipuolistuu koko ajan. Järjestöliikunnan tulosalueen henkilöstön muodostavat tällä hetkellä järjestöliikuntapäällikkö, liikuntasuunnittelija, urheiluasiamies ja liikuntasihteeri.

Liikuntasuunnittelijan toimen perustamisella vahvistetaan järjestöliikuntaosaston liikuntasuunnittelua. Liikuntasuunnittelun tehtäviin kuuluvat järjestöliikuntakenttää koskevien selvitysten ja kartoitusten tekeminen, liikuntaolosuhteiden suunnittelu, turkulaiselle liikuntajärjestökentälle tarkoitettujen palveluiden suunnittelu sekä vuorojakopolitiikan suunnittelu.

Esitetyn toimen perustamisesta syntyvät kustannukset sisältyvät liikuntalautakunnan v. 2009 talousarvioon sekä liikuntapalvelukeskukselle vahvistettuun henkilöstön kokonaisvahvuuteen. Osaltaan perustettavan liikuntasuunnittelijan tehtävänä on paikata sitä aukkoa, jonka liikuntasihteerin viran tilapäinen täyttämättä jättäminen on aiheuttanut.

Liite 1        Esitys liikuntasuunnittelijan toimen perustamiseksi ja liikuntasihteerin viran (403808) lakkauttamiseksi

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Ehdotus: Liikuntalautakunta päättää ehdottaa kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteen 1 mukaisen liikuntasuunnittelijan toimen perustamista 1.1.2009 alkaen sekä samasta ajankohdasta alkaen liikuntasihteerin viran (403808) lakkauttamista.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

 

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku 9.9.2009:

Vuoden 2009 talousarviossa liikuntalautakunta on päättänyt ehdottaa liikuntasuunnittelijan toimen perustamista ja liikuntasihteerin viran lakkauttamista. Asian päättäminen hallintojaostossa on liikuntatoimen pyynnöstä pistetty odottamaan v. 2009 alusta toimineen uuden liikuntalautakunnan strategisia linjauksia sekä painopistevalintoja.

Uusi liikuntalautakunta on nostanut strategiatyössään vahvasti esiin seuratyön merkityksen. Seuratoiminta on yksi uuden strategiakauden painopistealueista. Visiossaan lautakunta mainitsee muun muassa, että Turku on seurayhteistyön kansainvälinen edelläkävijä. Toiminta-ajatuksessaan nostetaan esiin turkulaisten innostaminen liikkumaan, monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja urheilumyönteinen ilmapiiri.

Seurakentällä on paljon tulevia haasteita, jotka vaikuttavat myös kunnan palveluihin ja jotka tulevat laajentamaan vaatimusta seuratyön tukemiselle. Seuratoiminnan ammattimaistuminen päätoimisuuden myötä, eri tahojen rahoittamat laajat yhteistyöhankkeet, jossa kunta on yhtenä kumppanina ja muu seuratoiminnan kehittyminen ovat tulevaisuutta.

Liikuntasuunnittelu on yksi olennainen osa liikuntajärjestöjen palveluiden parantamista. Edellä on esitelty liikuntasuunnittelun toimiala, joka on varsin laaja ja kattaa muun muassa selvitysten ja kartoitusten tekemisen, liikuntaolosuhteiden suunnittelun sekä järjestöpalveluiden suunnittelun. Vuoden 2008 päätöksen perusteluiden lisäksi on hyvä muistaa, että kunnallisesta tuesta noin 90 % on välillistä tukea liikuntapaikkojen kautta ja noin 10 % tukea suorien taloudellisten avustusten kautta. Nimenomaan liikuntapaikkojen käytön suunnitteluun ja liikuntarakentamiseen tuleekin jatkossa keskittyä.

Tällä hetkellä liikuntajärjestöjen palveluita liikuntapalvelukeskuksessa hoitaa neljä henkilöä. Jotta laajentuneeseen vastuuseen ja toimialueeseen voidaan vastata, on olennaista, että myös henkilöstön määrää lisätään. Liikuntasuunnittelijan palkkaamiseen on varattu määrärahan vuoden 2010 talousarvioon. Liitteessä 1 on esitys liikuntasuunnittelijan toimen perustamiseksi ja liikuntasihteerin viran (403808) lakkauttamiseksi.

Liite 1Esitys liikuntasuunnittelijan toimen perustamiseksi ja liikuntasihteerin viran (403808)lakkauttamiseksi

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ehdottaa hallintojaostolle liitteen 1 mukaisen liikuntasuunnittelijan toimen perustamista 1.1.2010 alkaen sekä samasta ajankohdasta alkaen liikuntasihteerin viran (403808) lakkauttamista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Liiklk § 169
Liite 1:Esitys liikuntasuunnittelijan toimen perustamiseksi ja liikuntasihteerin viran (403808) lakkauttamiseksi