Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 171 15.09.2009 10

4066-2009 (015)

Liikuntatoimen lausunto Turun työikäisten hyvinvointiohjelmasta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 171

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 9.3.2009 § 78 valtuustokauden 2009-2012 aikana laadittavat ohjelmat. Näistä ohjelmista muodostuu Turku-sopimus, joka jakaantuu kolmeen teemaan; vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi ja resurssien tasapainoinen ohjaus.

Asukkaiden hyvinvointiteemaan sisältyvät ohjelmat jakautuvat ikäkausittain lasten ja nuorten ohjelmaan, työikäisen väestön ohjelmaan ja senioriohjelmaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä asetti 24.3.2009 työryhmän Työikäisen väestön ohjelman laadintaa varten. Ryhmän puheenjohtajaksi nimettiin sosiaali- ja terveystoimen palvelujohtaja Maisa Kuusela ja jäseniksi kulttuurijohtaja Minna Sartes, liikuntajohtaja Arto Sinkkonen, suunnittelupäällikkö Ossi Niininen, suunnittelija Mari Hakkala, suunnittelija Niina Lindström, tulosaluejohtaja Lassi Pakkala, ylilääkäri Jyrki Heikkilä, maahanmuuttajakoordinaattori Regina Ruohonen, toiminnanjohtaja Heini Parkkunen, apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari ja erityisasiantuntija Marit Holmberg (sihteeri).

Työryhmän tehtävänä oli laatia työikäisen väestön hyvinvoinnin linjaukset Turussa. Ohjelman tuli rakentua strategista toimintaa linjaavasta osasta sekä konkreettiset toimet sisältävästä toimintaohjelmasta. Ohjelmissa tuli asettaa tavoitteita, toimenpiteitä ja mittareita kaikille sektoreille ja nämä sektorikohtaiset tavoitteet ja toimenpiteet tulee jalkauttaa osaksi hallintokuntien talousarvioita sekä strategisia palvelu- ja tilaajatuottajasopimuksia.

Valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009-2012 on lähtökohta ohjelmatyölle, lisäksi työryhmän tuli ottaa valmistelussaan huomioon muu valtakunnallinen ja kaupungin oma ohjelmatyö ja niiden täytäntöönpano.

Työikäisten hyvinvointiohjelma tuli luovuttaa apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytälle 15.6.2009 mennessä.

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2009 § 372 pyytää lausunnot ohjelmaehdotuksesta mm. lautakunnilta. Ohjelma on jaettu liikuntalautakunnalle kokouksessa 20.8.2009.

Keskeistä ohjelmassa on terveyden tasa-arvo sekä kolme alateemaa.

Terveyden tasa-arvoon kaikessa paikallisessa toiminnassa

•         Terveet yhteisöt

Terve kaupunki ottaa toiminnassaan huomioon kaikkien väestöryhmien erilaiset tarpeet. Terve yhteisö tukee ja hoivaa heikommassa asemassa olevia.

•         Terveet elämäntavat

Terve kaupunki luo mahdollisuuksia ja tukee asukkaidensa terveitä valintoja.

•         Terveellinen kaupunkiympäristö

Terveellisen kaupungin rakennettu ympäristö tukee asukkaiden terveyttä, virkistystä, hyvinvointia, turvallisuutta, keskinäistä vuorovaikutusta ja helppoa liikkumista. Kaupunkilaiset ovat ylpeitä kaupungistaan ja sen kulttuurista. Kaupunginosat ovat ympäristöä, jonka asukkaat tuntevat omakseen.

Liikunnan kannalta on merkittävää, että ohjelman toimenpideosassa (4) on nostettu esiin seuraavat toimenpiteet:

Hyvinvoinnin ja terveyden tasa-arvo

•         Kaupunki pyrkii toiminnallaan parantamaan erityisesti niiden asukkaiden ja alueiden hyvinvointia, joilla hyvinvointipuutteet ovat keskittyneet.

- Maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen

- Palveluketjujen kehittäminen toimialojen välillä

- Kulttuuri- ja liikuntapalveluiden räätälöinti ja kohdentaminen eri väestöryhmille

- Maksuttomat tai edulliset peruspalvelut

- Kansalais- ja yhdistystoiminnan tukeminen

- Palvelujen asiakaslähtöisyyden ja vuorovaikutteisuuden lisääminen

- Moniarvoinen kulttuuri ja liikuntakaupunki ja uutta luova kaupunkikulttuuri

- Vuorovaikutuksen edistäminen kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä

- Maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin ja hyvien etnisten suhteiden tukeminen

- Terveen työympäristön kriteeristön luominen ja sen noudattaminen kaupungin yksiköissä

- Elämäntapaneuvonnan- ja ryhmien lisääminen (painonhallinta/diabetes, päihteet, tupakka, liikunta

- Liikuntaan ja kulttuuriharrastukseen aktivointi

- Aktiivisen ja esteettömän liikkumisen edistäminen

- Panostetaan riittävästi kulttuuri- ja liikuntainvestointeihin

- Toimialojen tilojen yhteiskäytön lisääminen

- Aktiivista elämäntapaa tukevakaupunkiympäristö

Ohjelmassa on hyvin nostettu esiin kaupunkilaisia aktivoivan elinpiirin rakentaminen ja ennaltaehkäisevien palvelujen painotus.

Liikuntapalvelut erikseen tai asiat, johon liikuntatoimi yhdessä muiden toimijoiden kanssa voi vaikuttaa, ovat sopivasti esillä. Tavoitteet ovat myös samansuuntaisia liikuntalautakunnan strategisten linjausten 2010-2013 kanssa.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää puoltaa työikäisten hyvinvointiohjelman hyväksymistä. Lisäksi liikuntalautakunta painottaa, että kaupunki myös resursseja suunnatessaan ottaisi huomioon hyvinvointiohjelmien painotukset ennaltaehkäisevien ja kaupunkilaisia aktivoivan elinpiirin edistämiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus