Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 130 16.06.2009 15

6629-2009 (061)

Jäänhoitokoneen hankinta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 130

Tuoteryhmäpäällikkö Teija Ravea-Unkuri 10.6.2009:

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on 15.5.2009 pyytänyt Liikuntapalvelukeskuksen toimeksiannosta tarjouksia jäänhoitokoneesta. Jäänhoitokone sijoitetaan Parkin kentälle ja se korvaa nykyisen vuonna 1999 hankitun Olympia 3000H -merkkisen jäänhoitokoneen.

Hankinta on toteutettu avoimena menettelynä. Kysymyksessä on EU-kynnysarvon alittava hankinta, josta on julkaistu hankintailmoitus 15.5.2009 HILMA- ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi.

Tarjouspyyntöasiakirjat olivat saatavissa Turun kaupungin internet-sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Annettuun määräaikaan, 4.6.2009 klo 11.00, mennessä tarjouksen toimittivat seuraavat kaksi (2) tarjoajaa: Esleyhtiö Oy ja Prorink International AB.

Tarjoajien kelpoisuuden tarkistaminen:

Tarjoajien kelpoisuuden tarkastuksessa todettiin, että molemmat tarjoajat täyttivät tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen:

Molemmat tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu:

Valintaperusteeksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Tarjousvertailussa pisteitä määriteltäessä käytettiin tarjouksessa annettuja hintoja / kone (80 %) ja arviota teknillisistä ja toiminnallisista ominaisuuksista (20 %)

Hintapisteet:

Tarjoaja Kokonaishinta € (alv 0 %) Pisteet
Prorink International AB 130.000,- € 76,92
Esleyhtiö Oy 125.000,- € 80,00

Teknilliset ja toiminnalliset ominaisuudet:

Tarjoaja   Pisteet
Prorink International AB   20
Esleyhtiö Oy   10

Pisteiden perustelut:

Oikeuskäytännössä on katsottu vakiintuneesti, ettei tarjousvertailussa ole sinänsä kiellettyä ottaa huomioon hankintayksiköllä itsellään olevia kokemuksia tarjoajan aikaisempien laitteiden huonosta laadusta, kunhan mainitut kokemukset ovat perusteltuja ja objektiivisesti hyväksyttäviä. Oikeuskäytännössä on edelleen katsottu, että aikaisempien myönteisten kokemusten käyttäminen ei ole omiaan turvaamaan tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua, jos hankintayksiköllä ei ole kokemuksia kaikista tarjoajista. Tässä tapauksessa hankintayksikkö on tutustunut kummankin tarjoajan laitteisiin. Hankintayksikön kokemukset tarjotuista laitteista ovat seuraavanlaisia: Olympia 3000 H:n kokonaispaino on 3500 kg ja akseliväli 215 cm. Zamboni 700:n paino on 4273 kg ja akseliväli on 195 cm. Laitteiden painoerosta johtuen Zambonin runkorakenteet ovat merkittävästi vankemmat ja se yhdistettynä lyhyempään akseliväliin tekee Zambonista huomattavasti vankemman laitteen Parkin kentän vaikeisiin ulko-olosuhteisiin.

Lumisäiliön luukun avaus on laitteissa toteutettu eri tavoin. Olympia 3000 H:ssa eivät nostomekanismin kiinnitykset ole Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen käytössä Parkin kentällä kestäneet vaan niitä on jouduttu korjaamaan useasti. Zamboni 700:n luukun avauksen teknisessä ratkaisussa ei kyseisiä ongelmia ole muilta käyttäjiltä saamiemme tietojen mukaan ollut.

Vaihteistojen kiinnitykset on ratkaistu koneissa eri tavalla. Olympian vaihteiston kiinnitykset ovat  Parkin kentällä rikkoutuneet usein. Zamboni 700:ssa vaihteiston kiinnitys on ratkaistu eri tavalla eikä ongelmia ole saatujen tietojen mukaan ollut.

Olympia 3000H:n ajovoimansiirron takamurrosnivel on rakennettu niin jyrkkään kulmaan, että nivel on Parkilla rikkoutunut useasti. Zamboni 700:ssa vastaavan nivelen murroskulma on pieni.

Olympian vesisäiliöt ovat alumiinia jotka ovat käytössä syöpyneet ja ne on jouduttu vaihtamaan. Zambonissa vesisäiliöt ovat terästä.

Hydrauliöljysäiliön kiinnitys on Zamboni 700:ssa integroitu runkorakenteeseen, Olympia 3000 H:ssa säiliöiden kiinnitys on tehty ripustuksilla, jotka käytössä irronneet.

Kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun kokonaispisteytykset jakautuivat seuraavasti:

Tarjoaja   Pisteet yhteensä
Prorink International AB   96,92
Esleyhtiö Oy   90

Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antoi Prorink International AB, 130.000,- € (alv 0 %).

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää että jäänhoitokone hankitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneelta Prorink International AB:ltä kokonaishintaan 130 000,- € (alv 0 %). Muut ehdot tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn muutoshakemuksen, oikaisuvaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti, että jäänhoitokone hankitaan leasingrahoituksella kaupungin ohjeiden mukaisesti.

Jakelu

tiedEsleyhtiö Oy
tiedProrink International Ab
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tiedRavea-Unkuri Teija