Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 131 16.06.2009 16

5793-2009 (061)

Ympäristön hoitokoneen hankinta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 131

Tuoteryhmäpäällikkö Teija Ravea-Unkuri 3.6.2009:

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on 30.4.2009 pyytänyt Liikuntapalvelukeskuksen toimeksiannosta tarjouksia Ympäristön hoitokoneesta. Kone tulee kunnossapitoyksikön käyttöön ja se korvaa vuonna 1999 hankitun LM Track -merkkisen ympäristön hoitokoneen. Talvisin kone siirretään Parkin kentällä lumen auraukseen ja kuormaukseen.

Hankinta on toteutettu avoimena menettelynä. Kysymyksessä on EU-kynnysarvon alittava hankinta, josta on julkaistu hankintailmoitus 30.4.2009 HILMA- ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi.

Tarjouspyyntöasiakirjat olivat saatavissa Turun kaupungin internet-sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Annettuun määräaikaan, 20.5.2009 klo 11.00, mennessä tarjouksen toimittivat seuraavat kaksi (2) tarjoajaa: Lännen Konepalvelu Oy ja Wihuri Oy Autola.

Tarjouspyynnössä on todettu, että hallintolain (434/2003) 17.1 §:n mukaan asiakirja toimitetaan viranomaiselle lähettäjän omalla vastuulla. Lähettäjän on huolehdittava siitä, että asiakirja saapuu viranomaiselle asetetussa määräajassa.

Oikeuskäytännössä tarjouksen myöhästymiseen on suhtauduttu hyvin tiukasti. Tarjoajien yhdenvertaisen kohtelun ja avoimuuden periaatteet edellyttävät myöhästyneiden tarjousten sulkemista tarjouskilpailusta. Tarjouspyynnössä tarjousten jättämiselle asetetun määräajan noudattaminen varmistaa sen, että kaikilla tarjoajilla on sama aika tarjousten tekemiseen

Artve Oy:n määräajan jälkeen, 25.5.2009 klo 8.10, saapunutta tarjousta ei otettu huomioon ja se palautettiin tarjoajalle.

Tarjouksen kelpoisuuden tarkistaminen:

Tarjoajien kelpoisuuden tarkastuksessa todettiin, että molemmat tarjoajat täyttivät tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen:

Kumpikaan tarjouksista ei ollut tarjouspyynnön mukainen, koska tarjouspyynnössä oli edellytetty, että määräaikaishuollot ovat takuuaikana takuun alaisia. Lännen Konepalvelu Oy:n tarjouksessa osa määräaikaishuolloista sisältyi tarjoukseen ja Wihuri Oy Autolan tarjouksessa määräaikaishuollot eivät sisältynyt tarjoukseen.

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Hankintalain 25 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi valita neuvottelumenettelyn, jos avoimessa menettelyssä on saatu tarjouksia, jotka eivät sisällöltään vastaa tarjouspyyntöä.

Neuvottelumenettelyyn siirtymisestä ei tarvitse julkaista uutta hankintailmoitusta, jos neuvotteluihin otetaan kaikki ne tarjoajat, jotka ovat täyttäneet tarjoajille asetetut soveltuvuusehdot ja jotka ovat tehneet tarjousmenettelyn muotovaatimuksen mukaisen tarjouksen.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kirjallisin täsmennyksin tarjouksista tehdään vertailukelpoisia. Neuvottelut tullaan käymään kirjallisesti siten, että tarjouspyynnön tarjouslomake tullaan lähettämään tarjonneille toimittajille uudelleen täytettäväksi. Tarjottavien tuotteiden tulee täyttää tarjouslomakkeessa vaaditut kriteerit. Vertailuun otetaan ainoastaan tarjouspyynnön mukaisia, vertailukelpoisia tarjouksia.

Tarjousten vertailu:

Tarjousten vertailua ei tehty.

Liikuntajohtaja Arto sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että ympäristön hoitokoneen molemmat tarjoukset hylätään ja siirrytään neuvottelumenettelyyn.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn muutoshakemuksen, oikaisuvaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArtve Oy
tiedLännen Konepalvelu Oy
tiedWihuri Oy Autola
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tiedRavea-Unkuri Teija