Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 139 16.06.2009 24

14088-2008 (056)

Avustusmääräraha lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 139

Liikuntapalvelupäällikkö vs. Päivi Ekdahl / liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk:

Liikuntalautakunnalla on ollut vuodesta 1990 avustusmääräraha lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen. Vuoden 2009 talousarviossa on tarkoitukseen varattu 10.000 € määräraha. Määrärahalla halutaan kannustaa turkulaisia omatoimisuuteen ja suunnataan asukasaktiivisuutta lähiliikuntapaikkojen perustamiseen, kunnostamiseen tai varustamiseen lähiliikunnan strategian mukaisesti. Omatoimisuudella halutaan aktivoida ihmisiä kehittämään omaa asuinympäristöänsä liikkumaan aktivoivaksi ja virikkeelliseksi. Pääsääntöisesti hankkeet on tarkoitus toteuttaa nk. talkootyönä, riippuen työstettävän työkohteen vaativuudesta, jolloin tuki myönnetään erilaisten välineiden ja materiaalien hankintaan.

Vuosien 1990–2009 aikana on avustettu yhteensä 150 kohdetta, joista pääosa on ollut ulkoliikuntapaikkoja. Vuodesta 2008 liikuntalautakunnan avustustyöryhmän ideoimana kokeiltiin määrärahan käyttöä ns. lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailulla, joka on toteutettu nyt kaksi kertaa. Kilpailu on tuottanut uusia ja erilaisia ideoita lähiympäristön liikkumisaktiivisuuden lisäämiseksi. Palkintorahoja on myönnetty mm. synteettisen luisteluradan rakentamiseen päiväkodin pihalle sekä erilaisiin liikuntavälineisiin taloyhtiöiden pihoille. Osallistujamäärät ovat olleet vielä vaatimattomia (alle 10 osallistujaa / vuosi), mutta kilpailun markkinoimisen ja sitä kautta sen tutuksi tulemisen myötä, tavoitteena on saada yhä enemmän taloyhtiöitä ym. tahoja osallistumaan. Kilpailu ajoitetaan nyt syksyyn, jolloin taloyhtiöillä on paremmat mahdollisuudet osallistua. Aikaisemmin kilpailuaika on ollut alkuvuodesta, joka on taloyhtiöitä ajatellen huono, koska yhtiökokouksia ei olla ehditty vielä pitää. Kesän jälkeen pihapiirin kehittämiseen syntynee myös enemmän ideoita verrattuna talviaikaan.

 

Lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun kriteerit:

Kilpailuaika: 1.9.2009 – 1.12.2009 klo 16.00.

Osallistujina voivat olla esim.: Turkulaiset asuntoyhtiöt, kiinteistöyhtiöt, omakoti- ja rivitaloyhteisöt, koulujen vanhempainyhdistykset, taloyhtiöt, huoltoyhtiöt, asukastoimikunnat, alueelliset yhdistykset ja kyläyhteisöt. Yhteishankkeet ovat erityisen suositeltavia. Alle kaksi (2) vuotta vanhoille asunto-osake- tai kiinteistöyhtiöille ei myönnetä avustusta ja tapauskohtaisesti valvotaan, että nk. rakentajavelvoitteet ovat täyttyneet.

Suunnitelman kohde ja tavoite:

Pihan tulee tarjota mahdollisimman monen ikäisille ja eri kohderyhmille sopivia, monipuolisia ja turvallisia piha-alueiden suunnitelmia, jotka ovat liikunnallisesti aktivoivia ja virikkeellisiä. Palkittava kohde/ kohteet tulee olla innovatiivisia ja mielikuvituksellisia, joilla voidaan mahdollisimman monipuolisesti kehittää eri ikäisten motorisia taitoja. Sisäliikuntapaikat ja niiden kehittäminen ei tule kysymykseen.

Suunnitelman muodolliset kriteerit:

Sanallinen selvitys suunnitelmasta, havaintopiirros, kustannusarvio, toteutussuunnitelma aikatauluineen ja tekijöineen, käyttäjäryhmän kuvaus (arvioitu lukumäärä, ikärakenne jne.) sekä yhteystiedot on tultava ilmi anomuksesta. Avustettava kohde tulee toteuttaa vuoden 2010 aikana.

Suunnitelman sijoittuminen:  

Ensisijaisesti taloyhtiön/  -yhtiöiden omille tonteille tai mahdollisesti ns. taloyhtiöiden vieressä olevalle joutomaalle, koska hoitovastuu jää anojalle toteutuksen jälkeen. Toteutuspaikkaan tarvittava lupa tulee selvittää etukäteen maanomistajalta.

Voittajasta päättäminen:

Liikuntalautakunta tulee valitsemaan kilpailun voittajan kokouksessaan ja avustusta jaetaan liikuntalautakunnan harkinnan mukaan, maksimissaan 10 000 € joko yhdelle tai useammalle voittajalle. Jos yhtään toteuttamiskelpoista ehdotusta ei tule, liikuntalautakunta voi myös päättää jättää jakamatta avustuksen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää varata vuoden 2010 avustuksiin 10 000 € lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen em. lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun periaatteiden mukaisesti ja päättää antaa ns. pihasuunnittelukilpailun lopullisen valmistelun ja täytäntöönpanon liikuntapalvelukeskuksen tehtäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhola Kaija