Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 137 16.06.2009 22

7847-2009 (643, 002)

Perusopetuksen ensimmäisen luokan päättäville oppilaille jaettavat vapaaliput liikuntatoimen alaisiin uimahalleihin ja maauimaloihin

Tiivistelmä: -

Liiklk § 137

Liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen:

Koulutoimintakeskus esittää, että liikuntalautakunta päättää jatkaa vuodesta 2003 alkanutta vapaalippukäytäntöä perusopetuksen ensimmäisen luokan päättävien oppilaiden osalta. Vapaalippuja esitetään kaikkiin Turun Kaupungin uimahalleihin ja maauimaloihin (Impivaaran, Lausteen, Petreliuksen, Paattisten uimahalliin, Samppalinnan ja Kupittaan uimaloihin), sekä Uittamon ja Turun Uimahalliin. Vapaalippuja on jaettu 10/oppilas. Vapaaoikeuden käyttö on ollut mahdollista kaikkina uimaloiden aukioloaikoina.

Opetustoimi esittää, että liikuntalautakunta päättää jatkaa käytössä ollutta vapaalippukäytäntöä perusopetuksen ensimmäisen luokan päättävien oppilaitten osalta kuluvan valtuustokauden ajan.

Opetuslautakunnan hyväksymän vuosiluokkien 1-6 uinninopetussuunnitelman mukaan ei perusopetuksen toisella luokalla järjestetä koululaitoksen uimaopettajien toimesta annettavaa uinninopetusta. Uimataidon kehittymisen kannalta on tärkeää, että ensimmäisen luokan perusopetuksen uintituntien jälkeen lapset jatkavat uinnin harjoittelua. Lisäksi on tärkeää, että lasten vanhemmat/huoltajat saadaan mukaan tukemaan lasten uimataidon kehittymistä.

Tulevana lukuvuotena 2009 - 2010 ensimmäisen luokan oppilaita Turun kaupungin perusopetuksessa on n. 1400. Viime vuoden aikana Turun Kaupungin uimahalleissa ja maauimaloissa sekä Uittamon ja Turun Uimahallissa oli n. 3.300 ensimmäisen luokan päättävien oppilaiden käyttämiä kertoja, joista n. 1000 oli Impivaaran uimahallin osuus.

Edellä mainituista uimahalleista Impivaaran uimahalli on pois yleisön käytöstä arviolta vuoden 2011 loppuun, joten 2010 ja 2011 aikana koululaisten uintikertojen määrä tulisi olemaan vuositasolla n. 2300.

Tämän kaltainen toiminta on liikuntalautakunnan strategian mukaista ja tukee uimaan oppimista, eikä siitä myöskään synny taloudellista tappiota, koska lapsen mukana on aina tultava maksava aikuinen. Todennäköistä lisäarvoa saadaan myös siitä, että uimaloihin löytää tiensä moni uusi käyttäjä.  Asiasta on ollut pelkästään myönteisiä kokemuksia. Nyt voitaisiinkin tehdä uusi alkaneen valtuustokauden mittainen myönteinen päätös. Lippujen painatuksesta ja jakelusta huolehtii opetuspalvelukeskus.

Liikuntatoimenjohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää jatkaa vuonna 2003 alkanutta vapaalippukäytäntöä vuoden 2012 loppuun asti perusopetuksen ensimmäisen vuosiluokan oppilaitten osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOpetuspalvelukeskus
tiedLehmusvuori Juha
tiedRinne Outi