KULTTUURIKUNTOILUN KESKUSPUISTO- KKKP

 

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto-hankkeen tavoitteena on kaupunkilaisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen sekä Aurajokiympäristön kehittäminen entistä elävämmäksi, toimivammaksi ja viihtyisämmäksi kulttuurin ja liikunnan keitaaksi.

 

Taustaa

Kulttuurikuntoilun keskuspuistoa lähdettiin suunnittelemaan ja työstämään jo Kulttuuripääkaupungin ensimmäiseen hankehakuun vuonna 2005, jolloin hanke hyväksyttiin mukaan osaksi Kulttuuripääkaupunkiohjelmaa. Hanke-ehdotuksen teki työryhmä, joka koostui Liikuntapalvelukeskuksen, Kulttuuritoimen, Maakuntamuseon sekä Ympäristö- ja kaavoitusviraston edustajista. Hanke pääsi kevään 2008 hankehausta jatkovalmisteltavien hankkeiden joukkoon. Syksyn 2008 ja kevättalven 2009 aikana hankkeen suunnittelua on jatkettu ja hanketta on työstetty edelleen niin sisällön, toteutuksen, toiminnan, yhteistyökumppaneiden kuin kustannustenkin osalta.

 

Toiminta

Hankkeeseen sisältyy kuusi eri osa-aluetta, jotka yhdessä muodostavat Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -kokonaisuuden. Kaikki hankkeen toiminta on joko kulttuuria, kuntoilua tai niistä yhdessä rakentuvaa toimintaa. Hankkeen osa-alueet ovat kulttuurikuntoilureitistö, melonta, käyttötaideteokset, lasten ja vanhusten unelmapuisto, tapahtumat sekä viestintä ja markkinointi. Seuraavassa kuvaukset osioiden sisällöistä:

 


 

Kulttuurikuntoilu-reitistö

Aurajokivarteen keskittyvä reitistö, jossa kulttuuri ja liikunta yhdistyvät eri tavoin. Olemassa olevat kierrokset kuten esim. Patsastelu, Porrastelu, ArkkitehTour ja Aurajoen kulttuuripolku tuotetaan sähköiseen muotoon ja niille luodaan yhtenäinen ilme. Samaan palveluun toteutetaan myös uusia eri tasoiseen liikkumiseen sopivia kulttuurisisältöjä, jotka valmistellaan 2009 - 2010 ja toteutetaan 2011. Reitistöön kuuluvat erilaiset omaehtoisen liikkumisen kierrokset, joihin voi kirjastosta tai netistä KKKP tai LIVe Turku -sivustoilta hakea eri tasoiseen kuntoiluun sopivia kulttuurisisältöjä kuunneltavaksi. Nämä kulttuurisisällöt ovat esim. turkulaista musiikkia, runoutta tai kirjallisuutta, jotka sovitetaan taiteilijoiden ja liikunnan ammattilaisten yhteistyönä sellaisiksi, että niissä yhdistyy tavoitteellinen liikunta eri kuntotason omaaville ihmisille sekä kulttuurisisällöstä tuleva elämys. Muiden kulttuuripääkaupunkihankkeiden kanssa tehdään yhteistyötä liittämällä hankkeissa kehiteltävät kaupunkikierrokset ja -reitit osaksi KKKP-kokonaisuutta niin markkinoin kuin internetsovellustenkin osalta. Näin eri reitit ja kartat ovat löydettävissä samasta osoitteesta ja yleisön on ne mahdollisimman helppo saavuttaa. KKKP-reiteille sijoitetaan myös opastekylttejä reittien kulusta sekä kilometripylväitä kertomaan etäisyyksistä. Kyltit toimivat myös KKKP-virtuaalimaailman mainoksina ja niissä kerrotaan miten KKKP:n virtuaaliset ja MP3 –sisällöt ovat löydettävissä.

 

 

 

Melonta

Tavoitteena tarjota uudenlaista näkökulmaa kaupunkiympäristöön sekä lisätä melontaharrastusta. Tavoitteen saavuttamiseksi Aurajoelle sijoitetaan uusia melontalaitureita Halisiin, Koroisiin ja kaupunkikeskusta-alueelle, yhteensä 3 uutta laituria. Kanoottien vuokrauspisteinä toimivat jo olemassa oleva Aurajokisäätiön Halisissa toimiva kanoottien vuokrauspiste sekä uutena keskustan alueelle sijoitettava uusi vuokrauspiste. Uusia kanootteja varusteineen tullaan hankkimaan 20 kappaletta. Vuokraustoiminnasta ja melontaopastuksesta Halisten osalta vastaa Aurajokisäätiö. Keskustan vuokrauspisteen hoitajaksi sitoutetaan melonta-alan asiantuntija: järjestö tai muu taho yhteistyössä Aurajokisäätiön kanssa. Ainakin yksi laitureista tehdään esteettömäksi, jotta myös liikuntaesteiset voivat tutustua melontaan lajina. Kaupungin melontareitti liittyy laajempaan kunnostettavaan Aurajoen melontareittiin.

 

 

 

 

 

Käyttötaideteokset

Aurajokivarteen ja sen välittömään läheisyyteen Kulttuurikuntoilun keskuspuiston ydinalueelle sijoitetaan taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnittelemia käyttötaideteoksia. Teokset ideoidaan yhdessä liikunta-alan ammattilaisten kanssa niin, että ne ovat myös venyttely- ja rentoutumisvälineitä, jotka ovat kaikkien ikäryhmien käytettävissä. Käyttötaideteoksissa/venyttely- ja rentoutumisvälineissä toteutuu ja yhdistyy saavutettavuus, esteettömyys, käytettävyys, esteettisyys ja luova työ. Ideana on että jokirannassa kuntoilevat ja siellä muuten oleskelevat voivat rentoutua ja levähtää käyttötaideteoksia hyödyntäen. Esteettisyydellään ne myös tekevät tilaa viihtyisämmäksi ja näin ollen myös houkuttelevammaksi.

 

 

 

Lasten ja vanhusten unelmapuisto

Urheilupuistoon luodaan lasten ja vanhusten unelmapuisto: lasten interaktiivinen leikkipaikka sekä seikkailurata ja vanhusten tasapainorata. Puisto suunnitellaan sellaiseksi, että kaiken ikäiset unelmapuiston käyttäjät saisivat siitä iloa ja elämyksiä. Interaktiiviseen leikkipaikkaan suunnitellaan ja toteutetaan turkulaisten lasten ja nuorten kanssa yhteistyössä Turun kulttuuriin ja historiaan liittyviä pele. Paikallinen kulttuuri ja historia huomioidaan myös puiston ulkoasussa. Unelmapuisto on osa laajempaa Urheilupuiston välikentän kehittämishanketta, jonka suunnittelua ollaan käynnistämässä parhaillaan.

 

 

 

 


 

 

 

Tapahtumat

Joka kuukausi vuonna 2011 järjestetään Kulttuurikuntoilun keskuspuisto-hankkeeseen liittyvä kulttuuria ja liikuntaa tavalla tai toisella yhdistävä tapahtuma/tapahtumaviikonloppu. Tapahtumissa lanseerataan kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osa-alueita ja tuodaan uusia ideoita kulttuurin ja liikunnan yhdistämiseen. Jokaiselle tapahtumalle määritellään kohderyhmä/ryhmät ja näin saadaan Kulttuurikuntoilun keskuspuisto tutuksi mahdollisimman monelle turkulaiselle ja Turussa käyvälle. Tapahtumasarja alkaa Liikuntavuoden ensi-ilta –tapahtumalla tammikuussa, kevään aikana järjestetään kulttuurikuntoilureitistön lanseeraava tapahtumaviikonloppu, toukokuussa on luvassa tapahtumaviikonloppu lapsille ja perheille ja tällöin esim. syksyllä koulunsa aloittavat lapset voivat osallistua liikunnallisiin eskaripotkijaisiin. Kesäkuussa vuorossa on melontareitin esittelevä tapahtuma, heinä- ja elokuussa vietetään Unelmien kesää ja syksyllä KKKP on näkyvästi esillä ainakin Turun päivässä. Lisäksi syksyn kuluessa kaupunkilaisia innostetaan kulttuurikuntoiluun pimenevästä vuodenajasta huolimatta ja KKKP näkyy myös vuoden 2011 Joulukaupunki-tapahtumasarjan toteutuksessa. Lisäksi kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestetään kansainvälinen haastekilpailu ”Challenge day” muille Euroopan jokikaupungeille (mukaan kutsuttavat kaupungit päätetään myöhemmin). Haastekilpailun kautta levitetään Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -konseptia muuallekin Eurooppaan.

 

 

 

Viestintä ja markkinointi

Hanke panostaa viestintään ja markkinointiin KKKP:n tunnetuksi tekemisessä. KKKP:tä markkinoidaan monipuolisena ja monien mahdollisuuksien kaikkien yhteisenä liikunnan ja kulttuurin keitaana. KKKP:lle tullaan suunnittelemaan oma visuaalinen ilme, logo ja omat www-sivut. Lisäksi hankkeesta tuotetaan muuta markkinointimateriaalia, esim. yleisesite. Osana hankkeen viestintää ja markkinointia lanseerataan hyvinvointipiirakka-malli, jossa sovelletaan UKK-instituutin liikuntapiirakkamallia niin, että luotava hyvinvointipiirakka toimii kulttuuriliikunnan suosituksena. Hyvinvointipiirakkaan kootaan suositukset kulttuurin ja liikunnan harrastamisesta sekä terveistä elämäntavoista yksilön yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

 


 

 

 

 

Toimijat

 

Hanke luo uudenlaisia kumppanuuksia eri hallintokuntien ja laitosten sekä yksityisten toimijoiden välille. Hanke on tähän mennessä suunnitellut ja/tai sopinut yhteistyöstä seuraavien toimijoiden ja hankkeiden kanssa: Turun kaupunki (liikuntapalvelukeskus, kulttuuriasiankeskus, nuorisoasiainkeskus, sosiaalitoimi, kiinteistöliikelaitos, ympäristö- ja kaavoitusvirasto, opetustoimi, terveystoimi ja Turku Touring), Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry (BReHCA), Aurajokisäätiö, Suomen Latu ry, Turun latu ry, Turkuseura, Pimeyden 876 sävyä -hanke, Arkkitehtuurikoulu Erkkeri, Turun AMK, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Saaristomeren Melojat, Turun Urheiluliitto, Salon kaupunki, Urbaanin Ystävät ry, Luovan liikunnan ja ilmaisun yhdistys ry.

 

Aikataulu

 

Kulttuurikuntoilun keskuspuiston suunnittelun ja toteutuksen eteenpäin viemiseksi hankkeelle on palkattu koordinaattori tammikuusta 2009 alkaen. Hankkeen eri toteutusten suunnittelu ja yhteistyöneuvottelut on käynnistetty ja niitä jatketaan vuoden 2009 ajan. Hankkeen visuaalinen ilme suunnitellaan vuoden 2009 aikana, jotta hankkeen kulttuuripääkaupunkivuoteen ajoittuvia osioita ja tapahtumia voidaan markkinoida jo vuonna 2010. Hankkeen eri osioihin liittyvät suunnitelmat laitetaan täytäntöön vuoden 2010 aikana: mm. toteutetaan reitistöön liittyvät sisällöt, rakennetaan unelmapuistoa, tehdään käyttötaideteoksia. Vuoden 2011 toiminta tulee painottumaan Kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osioiden esille tuomiseen moninaisin tavoin ja keinoin. Kulttuurikuntoilun keskuspuistoon liittyen järjestetään kuukausittainen tapahtumaviikonloppu vaihtuvin teemoin. Tapahtumaviikonloppujen tarkoitus on nostaa esiin Kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osa-alueita ja moninaisia mahdollisuuksia yhdistää liikuntaa ja kulttuuria.

 

Tavoitteet

 

Hankkeen tavoitteena on Aurajokiympäristön kehittäminen entistä elävämmäksi, toimivammaksi ja viihtyisämmäksi kulttuurin ja liikunnan keitaaksi. Hankkeen myötä ihmisten toivotaan löytävän itselleen mieluisan tavan liikkua ja nauttia kulttuurista. KKKP tavoittelee kaupunkilaisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja lisäämistä. Vuoden 2011 jälkeen Kulttuurikuntoilun keskuspuisto jää pysyväksi osaksi kaupunkiympäristöä kulttuuria ja liikuntaa yhdistävänä toimintakenttänä.

 

Odotetut tulokset

 

Hanke odottaa Kulttuurikuntoilun keskuspuiston löytävän oman paikkansa kaupunkiympäristössä, paikkana johon jokaisen on helppo tulla ja viihtyä. Hankkeeseen liittyvän seurantatutkimuksen tulosten odotetaan olevan positiivisia.

 


 

 

Toimiala

Kaupunkisuunnittelu ja ympäristötaide

Liikunta ja urheilu

Kulttuuri laaja-alaisesti sekä aluekehittäminen.

 

Kohderyhmät

Turun ja ympäristökuntien asukkaat sekä koti- ja ulkomaanmatkailijat, kaikki ikä- ja kulttuuriryhmät huomioiden. Erityisesti hanke huomio lapset, nuoret, perheet ja vanhukset.

 

Hankkeen kokonaiskestoaika

12.1.2009 – 31.12.2011

 

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto vuonna 2011

Kulttuurikuntoilun keskuspuistoon liittyen järjestetään 12 eri tapahtumaviikonloppua kerran kuukaudessa. Tapahtumaviikonloppujen tarkoitus on markkinoida ja tiedottaa puiston monipuolisista käyttömahdollisuuksista sekä esitellä sen eri osa-alueita teemoittain ja kohderyhmittäin. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (hallintokunnat, seurat, järjestöt, yhdistykset, yritykset, muut 2011 projektit).

 

Toiminta-alue

Hanke toimii pääasiallisesti Aurajoen ympäristössä, erityisesti Halisista alajuoksulle päin. Joiltakin osin KKKP-alue levittyy laajemminkin kaupungille, esim. reitistöt. Hankkeeseen kuuluu myös paikkaan sitomatonta sisältöä. Melonnan osalta alue ulottuu koko Aurajoen melontareitille.

 

Yhteistyö LIVeTurun kanssa

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto tarjoaa informaatiota hankkeesta, sen toiminnasta ja eri osa-alueista omilla www-sivuillaan, joista luodaan linkki LIVe Turkuun. LIVeTurussa tulee olemaan mm. kulttuurikuntoilureitit karttoineen, opastuksineen ja paikkatietoineen. Lisäksi reitistöihin liittyvät MP3-tiedostot on mahdollista ladata LIVe Turku –sivuilta esim. taiteilijoiden kanssa yhteistyössä luotavat eri kuntotasoille sopivat äänitaideteokset.

 

Hankkeen tutkimussisällöt

Hankkeeseen liittyy tutkimuksellista tiedonkeruuta mm. opastettujen kierrosten osalta (perinnetiedon keruu kaupunkiosaseurojen toimesta). Hankkeen puitteissa tehdään seurantatutkimus Kulttuurikuntoilun keskuspuiston vaikutuksista mm. hyvinvoinnin kasvuun, joka mahdollista liittää osaksi Turku2011 -tutkimusohjelmaa.

 


Kustannusarvio (menot)

 

Palkka- ja palkkiokulut sivukuluineen

257 630

hankekoordinaattorin sekä hankesihteerin palkat sekä palkkiot reitistöön sekä käyttaideteoksiin liittyen

 

Tiedotus- ja markkinointi

46 000

viestintä- ja markkinointisuunnitelman teosta mainostoimiston osuus, visuaalisen ilmeen sekä www-sivustojen suunnittelu ja toteutus, markkinoinnin toteutus, matkailumarkkinointi, haastekilpailusta tiedottaminen sekä tapahtumamarkkinointi

 

Tekniikka, materiaali, tarvikkeet ja muut varusteet

174 000

kulttuurikuntoilureitistön toteutuksen vaatimat materiaalit, rakennusmateriaalit (taiteilijoiden tarvitsemia materiaaleja ei laskettu tähän, sillä niiden kulut sisältyy taiteilijoiden palkkioon), melontatarvikkeet, unelmapuistoon tuleva materiaali, tapahtumiin tarvittavat varusteet, materiaalit ja tarvikkeet

 

Tilakustannukset ja vuokrat

3 300

Auran panimon äänitysstudion käyttö

 

Matka- ja kuljetuskustannukset

-

Muut kustannukset

199 800

 

Menot yhteensä

680 730

 

 

Rahoitussuunnitelma (tulot)

 

Oma rahoitus

249 230

 

Myynneistä ja maksuista saatavat tulot

-

Turku 2011 -säätiön rahoitusosuus

249 500

 

Muiden säätiöiden tai rahastojen tuki

15 000

Itämeren alueen Terveet kaupungit ry (BReHCA)

 

Tuet kunnalta tai valtiolta

-

Yritysyhteistyö ja sponsorit

58 000

 

Vapaaehtoistyö ja in kind

109 000

 

Muut tulot

-

Tulot yhteensä

680 730

 

Kustannus- ja rahoituslaskelma erillisenä liitteenä

 

HANKKEEN HALLINTO

 

Hankkeen päävastuutaho:

Turun kaupunki

Liikuntapalvelukeskus/Arto Sinkkonen

Kulttuuriasiainkeskus/Minna Sartes

 

Yhteystiedot :

 

Arto Sinkkonen, liikuntajohtaja

Liikuntapalvelulukeskus

Blombergin aukio 4, 20720 Turku

puh. (02) 2623 200

s-posti arto.sinkkonen@turku.fi

 

Minna Sartes, kulttuuritoimenjohtaja

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia

ntinen Rantakatu 1, 20100 Turku

puh. (02) 2620 910

s-posti minna.sartes@turku.fi

 

Sini Lundgrén, hanketta valmisteleva koordinaattori

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia

Läntinen Rantakatu 1, 20100 Turku

Puh. 040 184 1868

s-posti sini.lundgren@turku.fi

                            

Työryhmän jäsenet / hankkeen keskeiset toteuttajat:

Knuutinen Kirsi / Kulttuuriasiainkeskus

Kostamo Riitta/ Wäinö Aaltosen Museo

Kuusela Maisa/ Sosiaali- ja terveystoimi

Laine Lauri/ Kiinteistölaitos

Lundgrén Sini/ Kulttuuriasiainkeskus

Luoma Riitta/ Kulttuuriasiankeskus

Nummiora Ritva/ Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

Perko Pertti/ Liikuntapalvelukeskus

Roiha Eeva/ Nuorisoasiainkeskus

Sartes Minna/ Kulttuuriasiainkeskus

Sinkkonen Arto/ Liikuntapalveluskeskus

 


YHTEISTYÖKUMPPANIT

 

Yhteistyökumppanit, joiden kanssa hankkeesta ja yhteistyömuodoista on sovittu:

Forum Marinum/ Anna Meronen

Maarian Retkeily- ja melontapalvelu/ Nisse Vuorinen

Turun Latu ry/ Eino Väärä

Turkuseura ry/ Syrjäsuo Kristiina

Saaristomeren melojat / Kari Sarlin

Itämeren Alueen Terveet Kaupungit/ Ulla-Maija Landor ja Heini Parkkunen

Aurajokisäätiö/ Kauko-Vainio Sinikka

Turkuseura ry/Syrjäsuo Kristiina

POP Areena -hanke/Pasi Lyysaari

Seikkailupuisto/ Toni Ekroos

Sosiaali- ja terveysvirasto/ Eira Tähtinen

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

Viherliikelaitos

Kiinteistöliikelaitos

Sosiaali- ja terveystoimi

 

Yhteistyökumppanit, joiden kanssa ollaan alustavasti neuvoteltu yhteistyöstä, mutta varsinainen yhteistyökuvio ei ole vielä sovittu:

Turun ammattikorkeakoulu/ Tuomela Outi

Pimeyden 876 sävyä –hanke/ Ratas Miia

Salon kaupunki/ Suosalo Anu

Urbaanin ystävät ry/ Savola Kaisa

 

Muita mahdollisia yhteistyökumppaneita:

Turun Taiteilijaseura ry/Fluxations-hanke

Luovan Liikunnan ja ilmaisun yhdistys

Turun Urheiluliitto ry

Kynnys ry

Opetustoimi

Ruissaloseura

TOP-keskus

Classic Race Finland ry

Turun Matkailuoppaat ry

Arkkitehtuurikoulu Erkkeri

Paavo Nurmi Sports

Naisten kuntovitonen

Turun yliopisto/Geologian laitos