Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 85 07.04.2009 14

1419-2009 (041, 650)

Liikuntatoimen rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2010 talousarvioon ja vuosien 2011-2012 taloussuunnitelmaan sekä vuosille 2013-2019

Tiivistelmä: -

Liiklk § 85

Urheiluasiamies Pertti Perko:

Tilalaitos pyytää otsikkoasiassa liikuntalautakunnalta investointitarveluetteloita 27.4.2009 mennessä.

Tilalaitos edellyttää, että lähtökohdaksi otetaan Turku-strategia ja kaupunginvaltuuston viime vuonna 2008 hyväksymä vuoden 2010-2011 taloussuunnitelma. Tähän voidaan esittää muutoksia vain, mikäli strategioiden toteuttaminen sitä edellyttää sekä, että vuoden 2009 taloussuunnitelmissa olevia hankkeita tarkistetaan ja vain perustelluista syistä (esim. toiminnan tehostuminen, käyttömenojen aleneminen) ehdotetaan lisähanketta.

Liite 1Uudisrakennushankkeet

Liite 2Peruskorjaushankkeet

Oheismateriaali 1Kaupunginvaltuuston hyväksymä Tilalaitoksen investointien talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2009-2011

Uudisrakennushankkeet:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2009 - 2011 ei ole yhtään kohdetta.

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

Pesäpallostadionin katsomo

Suomen Pesäpalloliiton ja Superpesiksen lähiaikoina tarkentaman lisenssijärjestelmän olosuhdevaatimukset mm. katettujen katsomon osalta tulevat muuttumaan mm. naisten Superissa. Katettu katsomo tulee lisenssin ehdoksi. Turkua em. määräys koskee viimeistään vuonna 2011. Asiasta on tehty valtuustoaloitteet 8.10.2007 ja 21.4.2008: että kaupunginhallitus ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin katetun katsomotilan suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi Kupittaan pesäpallostadioniille.

Palloiluhalli

Kansallisen ja seutukunnallisen vertailun mukaan Turusta puuttuu kansallisen sisäpalloilulajien pääsarjatasoharjoitus- ja kilpailupaikka. Caribian 994 halli ei ole sitä epäsäännöllisen käytettävyytensä takia. Kupittaan monitoimihallin tämän hetkinen varustelutaso ei mahdollista käyttöä, eikä Turkuhalli ole vastaus ongelmaan. Eräänä seurauksena tästä on nähtävä turkulaisten sisäpalloilujoukkueiden puuttuminen kokonaan pääsarjatasolla esim. kori- ja lentopallossa. Salibandy pelaa väliaikaisratkaisuna Turkuhallissa ja myös käsipallolle Samppalinnan 1972 valmistunut hallin on riittämätön. Siksi vuosina 2010-2011 tulee tehdä suunnitelmat, jotta hanke voitaisiin toteuttaa vuonna 2012. Liikuntapalvelukeskus esittää samalla, että palloiluhallin sijoitus- ja rahoitus vaihtoehtojen selvittämistä varten kaupungin johto nimeää toimikunnan vielä vuoden 2009 aikana.

Kärsämäen kentän huoltorakennus

Asiasta on tehty kuntalaisaloite 12.11.2008 (Kärsämäen Asunnon omistajat ry, Kärsämäen Sos.Dem. yhdistys ry ja Turun Kisa-Veikot ry).

Huoltorakennuksen huono kunto ja puute sosiaalitiloista ei mahdollista toimivan kentän täysipainoista käyttöä. Uusittu kenttä on vilkkaassa palloilukäytössä ja kentällä pelataan esim. rugbyn pääsarjatason otteluita. Suunnitteluvuosiksi esitetään 2011-2012 toteuttamista vuodelle 2013.

 

Peruskorjaushankkeet:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2009-2010 on yksi kohde:

Impivaaran uimahalli

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hankesuunnitelman, kustannusarvio 21.260.000 €.

Liikuntapalvelukeskus haluaa mainita hankkeen johdosta seuraavaa:

Tilalaitokselta saadun tiedon mukaan rakennustyöt alkavat tänä vuonna loka-marraskuussa. Siksi tämän vuoden talousarviosta leikataan 3,6 M€. Vastaavasti se tulee lisätä v. 2011 määrärahaan.

 

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

Varissuon jäähalli

Koska Varissuon jäähalli on käyttökustannuksiltaan ”kallis”, se pyritään putkiston uusimisella kunnostamaan kokovuotiseen käyttöön ja täten tuntia kohti laskettu kustannus alenee. Jääratojen pohjan betonoinnilla voitaisiin esim. rullakiekko siirtää Varissuolle ja samalla parantaa hallia oheisharjoituspaikkana. Arvioitu kustannusarvio 300.000 €, suunnitteluvuosi 2009 ja toteutus v. 2010.

Paavo Nurmien stadion

Turussa järjestetään v. 2011 Kalevan Kisat Paavo Nurmen -stadionilla: edellyttää parannustoimia mm. tulospalvelujärjestelmän ja tulostaulun sekä kuuluttamon vähäisen laajennuksen uusiminen. Suunnittelu v. 2009 ja toteutus v. 2010.

Nunnavuoren palloiluhalli.

Nunnavuoren palloiluhallissa on havaittu vakava kosteusvaurio ja halli tulee pikaisesti peruskorjata. Samalla tulee arvioida mahdollisuus pienehköihin toiminnallisiin muutoksiin. Suunnittelu v. 2010 ja toteutus v. 2011.

Em. investointihankkeiden lisäksi Liikuntapalvelukeskus tuo esille seuraavaa:

Vuodet 2013-2018

Liikuntapalvelukeskus on kirjannut kuten Tilalaitos pyytää, omalle listalle seuraavat kohteet:

- Parkin kentän ympärivuotisen ja suuren käyttöasteen vuoksi kentän ja ympäröivän alueen hoito tarvitsee lisää materiaaliresursseja ja siksi lisää välineistön säilytystilaa. Lisärakennuksesta olemassa piirustukset vuodelta 2008 (uudisrakennushanke).

- Ulkoampuma- ja moottoriurheilukeskuksen  (enduro, trial ja motocross)  sijoittamista Liedon Kailasuolle, käydään neuvotteluja Liedon kunnan kanssa. Vaadittavista maa-alueista on pääosin päästy sopimukseen. Alueen käytön tarveselvitystä tehdään. Mikäli hanke toteutuu, keskus tarvitsee yhteisen huoltorakennuksen ja mahdollisia oheistiloja (uudisrakennushanke).

- Impivaaran liikunta- ja ulkoilukeskuksen yhteyteen on tarkoitus rakentaa huolto- ja sosiaalitilat omatoimiliikkujien käyttöön (uudisrakennushanke).

- Kupittaan urheiluhallin alakertaan tulee toteuttaa valaisu- ja kameravalvonta sekä yläkertaan äänentoistojärjestelmä (peruskorjaushanke).

- Kupittaan urheiluhallin yleisurheiluradan mahdollinen pidentäminen ja kaarteiden loiventaminen parantaisi hallin käyttötarkoitusta ja soveltuvuutta juoksulajien osalta. (peruskorjaushanke)

- Impivaaran ja Varissuon jäähalleissa lisääntyvien käyttömäärien vuoksi pitäisi rakentaa lisää pukeutumis-, sosiaali-  ja varastotiloja. (peruskorjaushanke)

Alfan sisäliikuntakeskuksen kehittäminen

Kupittaan keilahallin laajentamiseen on syytä varautua, koska Aninkaisten keilahallin sopimus päättyy tänä vuonna. Tämä vastaavasti aiheuttaa ampumaurheilun olosuhteiden osalta uudelleen arviointia. Mahdollisena sijoituspaikkana on alustavasti neuvoteltu Alfan sisäliikuntakeskusta. Sisäampumaurheilulla on ajassa olevia kehittämistarpeita: Turkuun syntyy Varsinais-Suomen, Vakka-Suomen ja Satakunnan kilpailu- ja valmennuskeskus, jossa toiminnallisena parannuksena olisi mm. elektroniset taululaitteet.

Lisäksi Alfassa tulee noin viiden vuoden sisällä tilanne, jolloin budolajit tulee siirtää nykyisestä ympäristöstä toisiin tiloihin; tilat löytynevät muualta uudistuvassa Alfan kiinteistössä. Nykyisissäkin tiloissa toimivia lajeja voidaan siirtää uuden kiinteistön puitteissa ikään kuin sisäisinä siirtoina, toisiaan palvellen.

Lintulan voimistelusali

Palatsin kiinteistön, johon Lintulan voimistelusali kuuluu, myynnistä on 17.9.2008 tehty esisopimus, jonka mukaan voimistelusalissa voivat toiminnot mm. rytminen voimistelu jatkua 5 vuotta. Liikuntapalvelukeskus on käynnistänyt neuvottelut korvaavan tilan löytämisestä.

Arvio mistä tiloista luovutaan   

Tilalaitos pyytää hallintokunnilta arviota siitä, mistä tiloista luovutaan ja minä vuonna:

Liikuntapalvelukeskus toteaa, että liikuntatoimella ei ole käyttämättömiä tai tarpeettomia tiloja.

 

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää Tilalaitokselle liitteiden 1 ja 2 mukaiset rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2010 talousarvioon ja vuosien 2011-2012 taloussuunnitelmaan, sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2013-2013 sekä toteaa, että tiloja joista luovutaan, ei ole.

Samalla liikuntalautakunta ehdottaa kaupungin johdolle työryhmän perustamista selvittämään palloiluhallin sijoitus- ja rahoitusvaihtoehdot ennen varsinaisen hankesuunnittelun käynnistämistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Alanen ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn klo 18:14-18:16.

Jakelu

esiTilaliikelaitos
esiPukkinen Mikko


Liitteet:

Liiklk § 85
Liite 1:Uudisrakennushankkeet
Liite 2:Perusparannushankkeet