TURUN KAUPUNKI § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 20 22.01.2009 8

28-2009 (060)

Vuoden 2009 kilpailutettavat hankinnat: koulutuspalvelu

Tiivistelmä: -

Liiklk § 20

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntapalvelukeskus on järjestänyt kahden vuoden ajan turkulaisille seuratoimijoille koulutusta. Koulutukset ovat olleet osallistujille maksuttomia ja ne on kohdistettu ohjaajille, valmentajille sekä toimihenkilöille. Tavoitteena on ollut nostaa seuratyön laatua sekä motivoida ja aktivoida seuroja. Vuonna 2008 maksuttomia koulutuksia oli tarjolla 8 kurssin verran. Koulutukseen osallistui noin 130 seuratoimijaa. Koulutuksen kustannukset kokonaisuudessaan sisältäen tilakustannukset olivat noin 4500 euroa. Palaute järjestetystä koulutusyhteistyöstä on ollut positiivista. Vuosittaisilla seurakyselyillä on selvitetty seurojen tarvetta erilaisiin koulutuspalveluihin. Kyselyissä on todettu tarve koulutustarjonnan jatkamiselle.

Useissa kansallisissa tutkimuksissa on todettu, että liikuntaseurojen suurimpia ongelmia ovat resurssien vähyys ja tekijöiden puute. Seuratoimintaan osallistutaan kyllä ahkerasti, mutta osallistuminen on usein projektimaista. Koulutuksella nähdäänkin olevan positiivinen vaikutus sitoutumiseen ja seuratoimijoiden motivointiin. Sen kautta on mahdollista myös saada mukaan seuratoimintaan uusia tekijöitä ja madaltaa kynnystä vaikkapa ohjaamisen aloittamiseen.

Järjestöliikunnan vuoden 2009 erityisenä painopisteenä on laadukkaan seuratyön tukeminen ja seurakumppanuuden lisääminen. Koulutus on yksi väylä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ja järjestöliikunnan palveluntarjonnan laajentamiseksi.

Avustusjärjestelmän kautta seurat saavat mittavaa tukea kouluttautumiseen. Koulutusavustusta on jaettu lähinnä lajikohtaisiin valmentaja- ja ohjaajakoulutuksiin sekä vähäisiä määriä toimihenkilöiden ja hallinnollisen henkilöstön kouluttamiseen. Avustusjärjestelmä onkin kouluttautumisen päätukimuoto ja sen markkinointi on olennaista. Avustusten kautta kouluttautumisen kohdistuminen erityisesti uusiin toimijatahoihin ja harrastusmuotoihin on kuitenkin vähäistä; myös seuratoiminnan hallinnoinnin koulutusten määrä on vähäinen. Suunnitellulla palvelunostolla tuetaankin erityisesti näitä osa-alueita.  

Vuoden 2009 koulutuspalvelun on suunniteltu jakaantuvan kahteen osaan:

  1. Seurojen laadun, elinvoimaisuuden ja osaamisen tukeminen sekä jo toiminnassa mukana olevien seuratoimijoiden motivoiminen: mm. ohjaamisen sekä fyysisen ja psyykkisen valmentautumisen perusteet, seuran johtaminen ja toimihenkilönä toimiminen, varainhankinta ja verotus
  2. Uusien toimijoiden mukaan saaminen sekä yhteiskunnallisen kumppanuuden laajentaminen: mm. uusien ohjaajien tukeminen, uusien harrastajaryhmien kohtaaminen, uudenlaiset harrasteliikunnan muodot

Kaiken kaikkiaan seurakoulutuksia on suunniteltu järjestettävän noin 300 toimijalle. Järjestöliikunnan käyttötaloudesta hankintaan on varattu 7 000-10 000 euroa.

Liikuntalautakunnalta pyydetään lupaa käynnistää palveluhankinnan kilpailuttaminen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää kilpailuttaa edellä mainitun palvelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.